Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

Het Sint Petrus Canisiushuis in Tilburg

Kloosters

Pastoor W.J. de Klijn, die in 1922 was aangesteld als bouwpastoor van de parochie aan de Ringbaan West, kon voor het stichten van een jongensschool niet tot overeenstemming komen met de Fraters van Tilburg. Daarom wendde hij zich tot de Broeders van Liefde in Gent, die positief reageerden.

Tilburg, Petrus Canisiushuis, 2010. Foto: Collectie Jan SmitsTilburg, Petrus Canisiushuis, 2010. Foto: Collectie Jan Smits

De broeders namen hun intrek in de pastorie en gaven vanaf 2 september 1924 onderwijs aan twee scholen. Het klooster, dat in 1923-1924 is gebouwd naar ontwerp van architect H.C. Bonsel uit Tilburg, werd 25 mei 1925 plechtig ingewijd. Het kreeg de naam Sint Petrus Canisiusklooster, naar de enkele dagen eerder heilig verklaarde Nijmeegse jezuïet.

Tijdens de meidagen van 1940 werd het klooster eerst door Nederlandse en daarna door Duitse militairen bezet. Vervolgens kreeg het gebouw voortdurend wisselende bewoners. Pas op 26 augustus 1945 keerden de broeders weer terug. Ze vestigden er ook hun provinciaal bestuur.

Op 21 september 1986 namen de broeders afscheid van Tilburg. Het gebouw is verkocht aan een accountant, die het liet verbouwen tot kantoor.

 

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.