Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

Internaat Saint Charles in Boxtel

Internaten

Jongens die van de lagere school kwamen en ervan droomden om missionaris te worden, konden in het dorpje Hal (nabij Boxtel, gemeente Esch) terecht op het internaat Saint Charles. Dit was het kleinseminarie van de Witte Paters. De kostschool was idyllisch gelegen tegenover landgoed De Eikenhorst.

Foto: Gemeente Boxtel, collectie BHIC 1901-00870
Foto: Gemeente Boxtel. Bron: collectie BHIC, nr. 1901-00870


De leerlingen daar hadden al hun eerste stappen gezet op weg naar de priesterwijding en naar toetreding tot de kloostergemeenschap. Zij hadden al de eerste vier klassen doorlopen op het kleinseminarie Sint Paulus in Sterksel. Op het internaat in Esch volgden ze de vijfde en de zesde klas.

Op het Missiehuis Sint Charles trokken de jongens uit Sterksel dus opnieuw in bij de paters. Want waar het ‘normale’ onderwijs zowel interne als externe leerlingen kende, betekende een priesterstudie, of je nou pater wilde worden of niet, altijd een leven van afzondering op een kostschool.

De leerlingen kregen een groep toegewezen en als je geluk had kon je daar je draai snel in vinden. De ene priesterstudent zal zich de vele vriendjes voor de geest halen die hij er maakte en die aardige leraar. De ander zal misschien vooral hebben ondervonden, hoe keihard dat groepsleven kon zijn.

Reageer hieronder, deel jouw herinneringen en vul deze pagina aan!

2

Reacties (2)

Vivie vd brandt zei op 4 april 2023 om 19:57 uur

Ik was vier jaar bij klooster / weeshuis toen gehad

Thijs de LeeuwBHIC zei op 13 april 2023 om 14:24 uur

Bedankt Vivie voor het reageren. In welke jaren was dat eigenlijk? Kun je je nog veel herinneren van deze tijd in het klooster?

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.