Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

Missiehuis Sint Charles te Boxtel

Kloosters

Velen zullen zich het markante witte gebouw met de parkachtige tuin aan de grote weg van Den Bosch naar Eindhoven in de buurtschap Hal herinneren. Helaas moest het wijken voor de moderne tijd: het snelverkeer had ruimte nodig. De naam ervan leeft voort in het viaduct dat bij het oude kloosterterrein werd aangelegd: Sint Charles.

Boxtel, Missiehuis St.-Charles, c. 1990. Foto: BHIC, fotonr. 1629-000487
Boxtel, Missiehuis St.-Charles, c. 1990. Foto: BHIC, fotonr. 1629-000487


Aan het eind van de negentiende eeuw kocht Alphons van Rijckevorsel grond voor een klooster van de Witte Paters tegenover zijn landgoed De Eikenhorst. Architect Hezenmans uit ‘s-Hertogenbosch kreeg in 1891 de opdracht voor de bouw van het klooster, missiehuis Sint Charles.

Boxtel, Missiehuis St.-Charles, c. 1960. Foto: BHIC, fotonr. 1629-000475
Boxtel, Missiehuis St.-Charles, c. 1960. Foto: BHIC, fotonr. 1629-000475


Sint Charles is gesticht als studiehuis voor postulanten, die van hieruit naar de missie werden gezonden. De paters betrokken het in maart 1892, toen nog maar de helft van het voorgebouw en de kapel klaar was. Op het uitgestrekte terrein legde men ook de officiële begraafplaats aan voor alle in Nederland overleden paters en broeders.

Eerst kwam als gevolg van de toename van het verkeer de snelweg Boxtel-Vught vlakbij Sint Charles te liggen, zoals hierboven te zien is op de tweede foto: een typische jaren '60 doorgaande weg met betonnen rijplaten. Weer later maakte de verbreding van deze weg de afbraak van het klooster onvermijdelijk. In 1987 is het klooster gesloopt. Een jaar eerder waren de paters vertrokken naar hun kloosterbejaardenoord in Heythuysen.

Bron: Jan Smits, Vademecum van religieuzen en hun kloosters in Noord-Brabant. Alphen a/d Maas, 2010.

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.