Het klooster stond bekend als het Missiehuis Pater Damiaan, later kortweg Damiaancollege. Dat 'huis' was in feite een enorm complex, met drie vleugels en gebouwen van wel drie verdiepingen hoog. Het staat onder andere bekend om de prachtige glas-in-loodramen. De leerlingen die op het internaat verbleven, waren jongens van pakweg twaalf tot zestien jaar met een roeping. Ze werden opgeleid tot priester en voorbereid op een leven als missionaris in verre landen. Dat vergde echter vele jaren van studie. Bij de paters in Sint-Oedenrode zette je slechts de eerste stappen, op het zogeheten kleinseminarie, een voorbereidende priesterstudie op gymnasiaal niveau.
De paters huisvestten hun priesterstudenten in een daartoe bestemde kloostervleugel. Zelf woonden ze in het voorste gedeelte van het gebouw. De studenten begonnen en eindigden hun dag op de bovenste verdieping, waar ze een eigen 'cel' hadden met bed en meubel om persoonlijke bezittingen in op te bergen. Om de klaslokalen en studiezalen te bereiken moesten ze aan de wandel, eerst de trappen naar beneden en vervolgens doorlopen naar de achterste vleugel. In het tussenliggende gedeelte lagen de refters, de keuken, de kapel en de bibliotheek.
Het kleinseminarie was van 1923 tot in 1971 in het klooster gevestigd. In 1943 hebben de Duitsers het gebouwencomplex geconfisceerd, waarna de paters werden ingekwartierd in de sigarenfabriek van Mignot en De Block aan de Nijnselseweg. Op deze locatie hebben de paters hun kleinseminarie tot na de bevrijding in 1944 voortgezet. Na de oorlog keerden zij terug naar het missiehuis. Wat volgde was een glorietijd. In de jaren vijftig bereikte het studentenaantal een recordhoogte. In de jaren zestig volgde echter een flinke daling in het aantal roepingen. Het aantal aanmeldingen voor seminaries nam af en daarmee ook het aantal geestelijken en seminariedocenten. Dit probleem deed zich trouwens in het hele land en ook daarbuiten voor. Het klooster in Sint-Oedenrode ontsnapte de dans niet; twee jaar na de sluiting van het seminarie werd het in 1973 opgeheven en verkocht.
Wat overblijft zijn de herinneringen van de oud-internen. Zo kijkt een van deze mannen terug op zijn verblijf als een "mooie schooltijd", ook al werd geen van zijn klasgenoten priester. Hij waardeert dat de paters bij hen een gevoel aanwakkerden van maatschappelijke betrokkenheid. Maar misschien waardeer jij het kostschoolleven achteraf wel heel anders.
Bronnen
- Website Schoolbank.nl: Damiaancollege
- Website Fotorooi.nl: Historische beelden van Sint-Oedenrode: Glas-in-lood-ramen in Damianengebouw
Reageren
Heb jij nog op kostschool gezeten bij de paters? Reageer dan hieronder, deel je herinneringen en vul de pagina aan. Ook zoekt het BHIC foto's die een impressie geven van het kostschoolleven. Stuur ze naar info@bhic.nl, dan voegen wij ze hier toe en aan onze collectie.
Reactie toevoegen