Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

Huize Theresia in Vught

Kloosters

Op 1 augustus 1945 namen de Zusters van J.M.J. de villa, die gekocht was van de firma van Hoeckel, in gebruik als vakantiehuis. In 1962-1963 werd het huis vergroot.

Klooster met rechts de voormalige kapel (foto: BHIC / Paul Huismans, 2014)

Tezelfdertijd bouwde architect Nijsten op het enorme terrein een nieuw klooster en het generalaat, met woon- en werkruimten voor het bestuur.

In de vleugel met de kapel bevonden zich ook ruimten, die vanaf 1969 gebruikt werden voor retraites. De congregatie had hier haar hoofdkantoor, archieven en het economisch bureau.

Het generalaat werd in juni 2008 verplaatst naar ‘s-Hertogenbosch. Anno 2011 stond het kloostergebouw te huur.

Bron: Jan Smits, Vademecum van religieuzen en hun kloosters in Noord-Brabant. Alphen a/d Maas, 2010.

Foto: BHIC / Paul Huismans, 2014

Foto's: BHIC / Paul Huismans, 2014. Op de foto staat het klooster met rechts de voormalige kapel.

23

Reacties (23)

Renske van Haeften-van Hoeckel zei op 25 september 2020 om 11:57 uur

De zusters van JMJ kochten het pand van de firma van Hoeckel en niet van van Boekel, of vegis ik me nu heel erg???

Mick van Gerwen zei op 28 september 2020 om 08:58 uur

Hallo Renske, volgens mij heb je gelijk. Het Dagblad van het Zuiden publiceerde in 1944 een artikel waarin staat dat fruithandelaar Van Hoeckel uit Vucht een boete opgelegd kreeg van 60.000 gulden. Mogelijk was deze boete een van de redenen dat het pand verkocht werd aan de Zusters van J.M.J. Weet jij hier misschien meer over gezien jouw achternaam?

Renske van Haeften-van Hoeckel zei op 26 januari 2021 om 19:10 uur

Mijn broer, in Canada, attendeerde mij op je reactie. Ik had helemaal niet meer gekeken. Ik heb eerlijk gezegd geen idee waarom dat bedrag betaald moest worden. Het huis was van mijn grootvader. In de oorlog hebben er een aantal gezinnen van de familie gezeten omdat hun huis was geconfiskeerd door de Duitsers.
Ik ken 'de villa' (zoals wij het noemde) wel van vroeger maar helaas het oude pand is afgebroken. Ik heb ook helemaal geen oude foto's kunnen vinden. Weet jij waar ik ik meer informatie kan vinden? Harrtelijke groet,
Renske.

Norah zei op 27 januari 2021 om 00:10 uur

Adres: Jagersboschlaan 17 Vught. Daar moeten toch oude foto's van zijn...

Marilou NillesenBHIC zei op 27 januari 2021 om 10:09 uur

We hebben wel veel oude foto's van deze straat, niet specifiek van dit nummer. Maar het geeft toch een aardige indicatie, lijkt me:

https://www.bhic.nl/memorix/images/search/?mode=gallery&view=horizontal…

Jan Jaap van Hoeckel zei op 27 januari 2021 om 15:32 uur

Ik heb wel foto's van de oude villa. Moet ze even opzoeken. Waar kan ik ze naartoe sturen? Ook ik wist niets van die boete en er is ook niemand meer in de familie die dat kan achterhalen. Ik zou niet weten waarvoor. Het pand is naar mijn mening ook verkocht omdat mijn grootvader toen is overleden en mijn grootmoeder waarschijnlijk niet in dat gigantische pand wilde blijven.

Norah zei op 27 januari 2021 om 17:22 uur

In het bevolkingsregister van Vught staat als woonadres van dit gezin:
Versterstraat 9 en Taalstraat 16.

Jan Jaap van Hoeckel zei op 27 januari 2021 om 22:19 uur

Aan Norah. Op de Taalstraat 16 woonde een zoon van Piet van Hoeckel, eigenaar van Huize Theresia. Zijn naam was Cor van Hoeckel, zijn vrouw Jet van Hoeckel-Hirdes. Zij hadden drie kinderen. Versterstraat hebben naar ik weet mijn ouders in de jaren dertig een tijdje gewoond voordat ze naar de Moolengraaflaan 4 verhuisden.

Norah zei op 28 januari 2021 om 00:08 uur

Ik begrijp het.
Degenen die in Huize Theresia woonden betrof het echtpaar P.H.C. van Hoeckel-C.M. Bielars. Het ging mij meer erom dat ik niet zeker was van het goede adres.

Jan Jaap van Hoeckel zei op 1 februari 2021 om 17:59 uur

Mick van Gerwen, zou je mij kunnen zeggen op welke dag in 1944 dat bericht in het Dagblad van het Zuiden stond, zodat ik dat nog eens na kan lezen? Dank alvast.

Thijs de LeeuwBHIC zei op 2 februari 2021 om 06:41 uur

Hallo Jan Jaap, dank voor je bericht. Het artikel is via deze link te vinden: https://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010325806:mpeg21:a0017

Jan Jaap van Hoeckel zei op 2 februari 2021 om 16:28 uur

Oh, dankjewel Thijs. Zo krijgen we iets meer inzicht in wat onze grootvader indertijd deed. Het lijkt erop dat hij in de oorlog zich niet veel aantrok van wat de Duitsers in ons land bepaalden. Overigens is mijn grootvader datzelfde jaar nog overleden, 4 oktober 1944.

Thijs de LeeuwBHIC zei op 3 februari 2021 om 06:43 uur

@Jan Jaap: inderdaad ja, een sterk staaltje standvastigheid! Je zou in dezelfde database met oude kranten nog eens verder kunnen kijken of er relevante artikelen in te vinden zijn. Hartelijke groeten,

Jan Jaap zei op 6 februari 2021 om 12:02 uur

ga ik zeker doen, Thijs. Boeiend. Ik heb wel eens bij jullie gesnuffeld in oude dossiers, wat me heel veel heeft opgeleverd. Jullie zijn echt een belangrijk en boeiend instituut.

Thijs de LeeuwBHIC zei op 6 februari 2021 om 15:09 uur

Dankjewel Jan Jaap en graag tot ziens op de site of de studiezaal : )

Michel zei op 10 mei 2021 om 15:02 uur

Bij de Jagersboschlaan 17 hoorde ook Jagersboschlaan nummer 15. Deze rietgedekte villa werd jarenlang bewoon door de zoon en WEDUWE van de .... 'sinaasappel '- man ik weet net precies meer of hij nou handelde in sinaasappelkistjes of sinaasappels . Moeder en zoon hebben daar dus gewoond . Later hebben de zusters van J.M.J het nog velen jaren in bezit gehouden als vakantiehuis ! Een klein simpel hekje maakte de afscheiding tussen de rietgedekte villa die de naam De Oase droeg en het grote huis ; het klooster / generalaat . Zie hier de link van De Oase , huis van de sinaasappel-man : https://www.oozo.nl/woningen/vught/vught-zuid/vijverhof/woning/444396/w… Groet !

michel zei op 10 mei 2021 om 16:41 uur

Het verhaal over deze familie de ' sinaasappel-man' ging nog iets verder . Toch wil ik voorzichtig zijn met dit verhaal per definitie als waarheid te bestempelen maar het verhaal gaat dat of de vader of zoon het leven zelf heeft ......beëindigd , sorry ....
Uiteraard bent u vrij mijn verhaal weg te halen , dat zou ik begrijpen! Succes met uw zoektocht

jan jaap van Hoeckel zei op 11 mei 2021 om 13:33 uur

Dat huis, Jagersboslaan 15 zegt me niets. Ik weet wel dat op het landgoed van huize Theresia een boerderij stond, die door mijn grootvader verpacht werd. Mogelijk staat die er nog. Dat op Jagersboslaan 15 mijn gootmoeder zou hebben gewoond, dat weet ik ook niet. Als dat al zo zou zijn, is die kennis verloren gegaan. Wat niet klopt is dat ze daar evt. met één zoon zou hebben gewoond, ze had drie zoons en twee dochters. Mijn grootvader is gestorven aan een hartaanval dus heeft zeker zijn leven niet zelf beëindigd. En ook geen zoon van hem. Mogelijk heeft er iemand anders in dat huis gewoond en is daar van alles gebeurd, maar daar weet ik dus niets van. Misschien alleen maar geruchten. Mijn grootvader stond nogal in de schijnwerpers, had onder andere een eigen politieke partij in Den Bosch, de partij Van Hoeckel en had een druk sociaal leven.

Thijs de LeeuwBHIC zei op 12 mei 2021 om 09:28 uur

Dank, Michel en Jan Jaap, voor jullie interessante aanvullingen wat betreft de villa aan de Jagersboschlaan. Fijn dat er ook naar een foto wordt gelinkt. En wie weet reageert hier nog iemand die meer weet over die "sinaasappelman".

Jacques van Mackelenbergh zei op 27 februari 2022 om 17:53 uur

Wat Jan Jaap zegt over het overlijden van ook mijn Opa in oktober 1944 klopt. Opa had clandestien geslacht en dacht dat de Duitsers hem daarvoor kwamen arresteren, ze kwamen echter de vrachtauto's in beslag nemen. Op dat moment kreeg Opa een hartaanval met mijn 3 jarige zus Matty op zijn arm.
Is wel een late reactie maar bij toeval lees ik bovenstaande.

Norah zei op 27 februari 2022 om 19:53 uur

Tja, nu weet ik niet meer of ik wel of niet ooit hier met je in contact geweest ben, Jacques.
Mijn Bossche grootvader had namelijk een neef die ook zo heette. We hebben het nu wel over wat langer geleden...;) En deze Jacques van M. was ook getuige bij de aangifte van mijn moeder 's geboorte in Den Bosch. Plus dat we in de hal nog een barometer met zijn eigen naam erop hebben hangen. Deze man had een zaak in de Hinthamerstraat net als mijn grootouders /overgrootouders die hadden.
Bekend bij jou?

Jacques van Mackelenbergh zei op 27 februari 2022 om 20:55 uur

Beste Norah, ik heb het over mijn opa van Hoeckel. (dus Jan Jaap is een neef van mij). Mijn vader was getrouwd met zijn oudste dochter Willy van Hoeckel. In de Hinthamerstraat was de Ijzerzaak, dat was weer een broer van mijn opa Jacques van Mack.... de vader van mijn vader. Omdat vroeger de oudste zonen meestal naar de opa werden vernoemd zijn er meerdere Jacques v M. In de Nieuwstr. was een Elektrozaak die was van een broer van mijn vader. Ik ben van 1940. Hopelijk is het nu duidelijk voor je.

Norah zei op 28 februari 2022 om 10:56 uur

Dag Jacques,

Wel bedankt voor je reactie, ik had het al begrepen.
Mijn grootvader was van 1872, wel een tijdje geleden, en mijn moeder had het nog wel eens over de fam. van Mackelenbergh in positieve zin.
Mvg.

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.