Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

Huize Nazareth in Ravenstein

Kloosters

Voor herinneringen aan de kanunnikessen zal het wel te laat zijn, waarschijnlijker is het dat je je de Zusters van J.M.J. nog herinnert. Zij stonden immers voor de klas en waren werkzaam in het bejaarden- en het ziekenhuis in Ravenstein. Wat weet je nog van hen? Deel hier je verhalen.

Foto: BHIC, collectie Provincie Noord-BrabantDe Kanunnikessen van Sint Augustinus van Soeterbeeck stichtten in 1845 in Ravenstein een nevenklooster, Huize Nazareth. Ze hadden ook een school, maar moesten het onderwijs opgeven omdat de enige onderwijzeres tot overste werd gekozen. Op verzoek van deken J. Kluijtmans kwamen de zusters van J.M.J. naar Ravenstein en in augustus 1922 namen ze het klooster van de augustinessen over.

Oorspronkelijk was dit achttiende-eeuwse huis een landmeesterij, de woning van de rentmeester van het kasteel. Het hoorde bij het kasteel, dat op last van de overheid in 1818 werd gesloopt.

Het klooster werd in 1911 verbouwd. Kort na 1922 kwamen er nieuwe scholen en later werden er een bejaardenhuis en een klein ziekenhuis gesticht.

In februari 2006 sloot de congregatie een koopovereenkomst met de stichting Maasland Ravenstein. De zusters verlieten daarop het gebouw. In 2010 werden plannen om het klooster te verbouwen tot 12 sociale huurappartementen voor ouderen afgeblazen.

Foto: BHIC / Henk Buijks, 2007

Bron: Jan Smits, Vademecum van religieuzen en hun kloosters in Noord-Brabant. Alphen a/d Maas, 2010

Foto's

  1. Gevelbeeld (collectie BHIC)
  2. Kloostergebouw (foto: BHIC / Henk Buijks, 2007)
9

Reacties (9)

Thera Schrijvers-van Dooren zei op 23 oktober 2018 om 22:53 uur

Sinds 2006 zien de Ravensteiners Klooster Nazareth verder in verval raken. Dit prachtig monumentale gebouw aan de Kasteelseplaats moet. behouden blijven. Stichting Maasland maakte destijds een foute inschatting en kon niet voldoen aan de toezegging tot verbouwing en daardoor zitten we in Ravenstein met deze verloedering. Niet alleen jammer, verdrietig zelfs!!!!

Marilou NillesenBHIC zei op 24 oktober 2018 om 09:54 uur

Ik kan me je gevoelens levendig voorstellen, Thera. Het gaat immers om een prachtig bouwwerk met een bijzondere geschiedenis.

kayra zei op 19 februari 2020 om 11:37 uur

waar is het

Norah zei op 19 februari 2020 om 12:08 uur

Kasteelseplaats 5.
Mvg.

Antoon van Lanen zei op 3 augustus 2023 om 11:28 uur

Begin jaren 60 van de vorige eeuw was ik misdienaar en heb daar in de kapel van het klooster meermalen een mis gediend.
Vaak samen met mijn broer Willy. Na afloop van de mis kregen we in een apart kamertje 1 beschuitje met boter en een kopje thee. Ik zag toevallig ooit dat mijnheer pastoor 2 beschuiten met vleesbeleg kreeg.
Mijn vader (Wim van Lanen) heeft jarenlang het gras gemaaid rondom het klooster en ik ging dan regelmatig mee. Ik herinner me dat ik ooit een stukje peperkoek kreeg.

Mariët BruggemanBHIC zei op 4 augustus 2023 om 13:32 uur

Wat een mooie herinneringen Antoon. Leuk om te lezen dat je samen met je broer als dank voor het misdienaar zijn een beschuitje met boter kreeg. Ik neem aan dat je dat toen écht een traktatie vond.

antoon van lanen zei op 4 augustus 2023 om 15:23 uur

Ja dat was wel een moment van aandacht en beschuit aten we nauwelijks

Norah zei op 4 augustus 2023 om 17:19 uur

Nou Antoon, ik zie het alweer, de pastoor zegent eerst zichzelf:)

antoon van lanen zei op 4 augustus 2023 om 18:45 uur

Nou Norah
Mijnheer pastoor deed wel het meeste werk ha…ha..

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.