Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

Huize Nazareth in Ravenstein

Kloosters

Voor herinneringen aan de kanunnikessen zal het wel te laat zijn, waarschijnlijker is het dat je je de Zusters van J.M.J. nog herinnert. Zij stonden immers voor de klas en waren werkzaam in het bejaarden- en het ziekenhuis in Ravenstein. Wat weet je nog van hen? Deel hier je verhalen.

Foto: BHIC, collectie Provincie Noord-BrabantDe Kanunnikessen van Sint Augustinus van Soeterbeeck stichtten in 1845 in Ravenstein een nevenklooster, Huize Nazareth. Ze hadden ook een school, maar moesten het onderwijs opgeven omdat de enige onderwijzeres tot overste werd gekozen. Op verzoek van deken J. Kluijtmans kwamen de zusters van J.M.J. naar Ravenstein en in augustus 1922 namen ze het klooster van de augustinessen over.

Oorspronkelijk was dit achttiende-eeuwse huis een landmeesterij, de woning van de rentmeester van het kasteel. Het hoorde bij het kasteel, dat op last van de overheid in 1818 werd gesloopt.

Het klooster werd in 1911 verbouwd. Kort na 1922 kwamen er nieuwe scholen en later werden er een bejaardenhuis en een klein ziekenhuis gesticht.

In februari 2006 sloot de congregatie een koopovereenkomst met de stichting Maasland Ravenstein. De zusters verlieten daarop het gebouw. In 2010 werden plannen om het klooster te verbouwen tot 12 sociale huurappartementen voor ouderen afgeblazen.

Foto: BHIC / Henk Buijks, 2007

Bron: Jan Smits, Vademecum van religieuzen en hun kloosters in Noord-Brabant. Alphen a/d Maas, 2010

Foto's

  1. Gevelbeeld (collectie BHIC)
  2. Kloostergebouw (foto: BHIC / Henk Buijks, 2007)
4

Reacties (4)

Thera Schrijvers-van Dooren zei op 23 oktober 2018 om 22:53 uur

Sinds 2006 zien de Ravensteiners Klooster Nazareth verder in verval raken. Dit prachtig monumentale gebouw aan de Kasteelseplaats moet. behouden blijven. Stichting Maasland maakte destijds een foute inschatting en kon niet voldoen aan de toezegging tot verbouwing en daardoor zitten we in Ravenstein met deze verloedering. Niet alleen jammer, verdrietig zelfs!!!!

Marilou NillesenBHIC zei op 24 oktober 2018 om 09:54 uur

Ik kan me je gevoelens levendig voorstellen, Thera. Het gaat immers om een prachtig bouwwerk met een bijzondere geschiedenis.

kayra zei op 19 februari 2020 om 11:37 uur

waar is het

Norah zei op 19 februari 2020 om 12:08 uur

Kasteelseplaats 5.
Mvg.

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.