Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

Huize Mariënhof in Vught

Kloosters

Het klooster en bejaardenhuis Mariënhof is gelegen aan de westkant van het Mariaplein. Het pand werd tussen 1939 en 1941 gebouwd in opdracht van de zusters Franciscanessen van Oirschot, die er een bejaardentehuis voor welgestelde dames vestigden.

Foto: J.P. de Koning, 1999. Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed
Foto: J.P. de Koning, 1999. Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, fotonummer


Toen de kloosterfunctie in 1968 kwam te vervallen is het een bejaardenhuis gebleven. De communiteit is opgeheven in 1980 toen de laatste drie zusters het klooster verlieten.

In 1973 werd het bejaardentehuis gerenoveerd, waarbij een aantal wooneenheden werd vergroot. Het gebouw is verkocht aan de Stichting Sint Elisabeth te Vught.

A.J. Kropholler ontwierp het traditionalistische gebouw in samenhang met het plein, de kerk, scholen en woonhuizen. Er ontstond een zeer bijzonder straatbeeld. Het kloostergebouw heeft een symmetrische gevel. Boven de boog aan de voorzijde is een tegeltableau aangebracht met de naam Mariënhof.

Het complex wordt geflankeerd door een rijzige kapel. Deze ligt op de verdieping en is voorzien van hoge spitsboogramen met glas-in-lood. In de kapel is een terracotta Mariabeeld ingemetseld, geschonken door de parochie O.L.V. Maria Middelares alle Genaden. Hieronder een natuurstenen gedenksteen met de tekst: Parochia Jubilans Conventui Intranti en jaartalsteen A.D. MCMXL.

Achter het kloosterbejaardentehuis is een tuin aangelegd naar ontwerp van de Bossche tuinarchitect P. Buys. De tuin wordt omsloten door een bakstenen muur.

Bron: J. Smits, Vademecum van religieuzen en hun kloosters in Noord-Brabant, Alphen aan de Maas, 2010

 

 

11

Reacties (11)

E.C. Swarts zei op 29 juni 2023 om 17:39 uur

Links van het gebouw bij de ijzeren poort is het pad naar de begraafplaats, deze werd omzoomd door fruitbomen en bessen en kruisbes struiken. Eldorado voor de buurtjongens. Achter de kapel gaat een pad naar de lagere school met speelplaats waar de non Liona de scepter zwaaide. Deze school is later een paar honderd meter verkast, ik mocht niet mee want ik werd verbannen naar de openbare lagere school aan het Versterplein.
Eus.

Marilou NillesenBHIC zei op 30 juni 2023 om 13:40 uur

Dag Eus, bedankt voor je berichtje; dat klinkt inderdaad als een prachtige speelplek voor buurtkinderen. Over welke tijd hebben we het dan (ongeveer)? En vond je het zo vervelend dat je naar de openbare school moest?

E.C.Swarts zei op 30 juni 2023 om 16:11 uur

Dag Marilou, het speelde zich af in de 2e helft van de jaren 50. En ik vond het een hele opluchting dat ik naar de openbare school moest, ik had genoeg van al dat bidden en oefeningen leren dat ontaarde in een vechtpartij met de non Liona en aangezien dat mijn 2e worstelpartij was met een non was mijn tijd daar beslecht.
Eus.

Marilou NillesenBHIC zei op 1 juli 2023 om 11:27 uur

Dat klinkt inderdaad behoorlijk heftig, Eus, ik kan me voorstellen dat je dat niet in de koude kleren is gaan zitten... Hopelijk heb je een fijne tijd gehad op de openbare school.

Franca Arts. zei op 5 augustus 2023 om 18:25 uur

Ach ja soeur Leona meer genaamd de Spin,wat waren we bang van haar, en met reden.
Na een vergrijp in haar ogen dan, moest je bij de lessenaar komen,had je een bril op dan moest die af,haar mouw hield ze omhoog en je kreeg een rake klap(pen) voor je hoofd. In verhalen samen met mijn broers over vroeger komt ze nog regelmatig voorbij. Dat dat toch zomaar kon!!

Thijs de LeeuwBHIC zei op 7 augustus 2023 om 10:32 uur

Ongelooflijk inderdaad, Franca, dat zouden ze nu eens moeten proberen.. Wat herinner je je nog meer van de lagere school van de zusters? (En hoe heette die school trouwens?) Over welke jaren hebben we het dan? Hartelijke groet,

E.C.Swarts zei op 7 augustus 2023 om 18:18 uur

Heette die school niet Mariaschool ? Jaren 53-56 staan in mijn hersens gegrift met strijd op school en in de kerk met de zwartrokken. Ik was dan ook niet een brave gelovige leerling.
Eus.

Franca Arts. zei op 7 augustus 2023 om 19:28 uur

Ja Mariaschool,ik ben van 1948 dus in die jaren zat ik ook daar.
Er was een groot verschil in hoe de nonnen waren,ik herinner me een hele aardige met rossig haar,zag je onder haar kap uit komen.
Verder hoofd van de school Dhr. Eikenmans, en Dhr.Simons.
Spelen op de speelplaats, jongens en meisjes ieder aan een kant van de put.
Kee de ballensnijder de hulp van het huis naast de school,zij sneed onze ballen die over de muur kwamen kapot.
Jouw naam zegt me helemaal niks Eus, ik kwam toch regelmatig in de Putstraat bij vd Wiel.

E.C.Swarts zei op 8 augustus 2023 om 16:22 uur

Ik ben van 1946 Franca en Eus is mijn roepnaam bij mijn vrienden, afkorting van Eugène, mijn moeder is van Waalse afkomst en daarom hebben alle 6 de kinderen Franse namen. Ik ben in 1961 naar de vaart vertrokken en hingen ze in onze parochie de vlaggen uit, eindelijk rust.
Eus.

Frank Van de Ven zei op 2 april 2024 om 16:34 uur

Vanaf 1951 woonde ik samen met mijn tweelingbroer Marco en mijn jongere broer Peter in de Vincent van Goghlaan.
Wij hebben de kleuterschool aan de Victorialaan bezocht ( ( zuster Ansfrides) en vervolgens de lagere school , welke ondergebracht was in twee gebouwen .
Juffrouw Verhoeven in klas 1 ( schat van een mens), soeur Liona ( streng) en het hoofd der school dhr Eykemans , staan me nog het meeste bij.
Het was een echte buurtschool in een toen nieuwe wijk . De chique kinderen kwamen van de Bosscheweg en Taalstraat.
Ik had er een fijne tijd.

Thijs de LeeuwBHIC zei op 10 april 2024 om 15:29 uur

Bedankt Frank voor het delen van deze herinneringen aan de school van de zusters.

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.