Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

Huize Fatima Sint Jozefzorg in Tilburg

Kloosters

Pastoor Van de Velden legde de eerste steen van het complex op 19 april 1950. Het is gebouwd naar ontwerp van Jos. Bedaux uit Goirle. De officiële opening was op 23 november 1952, maar de Dochters van O.L. Vrouw van het H. Hart namen het al in juli 1951 in gebruik.


Tilburg, Huize Fatima, 2014. Foto: © BHIC / Paul Huismans, 2014

Ze werkten in het onderwijs, verzorgden bejaarden en zieken, deden jeugdwerk en wijkverpleging en hadden een opleiding tot bejaardenverzorgster. De zusters verzorgden het kleuter- en lager onderwijs in de parochie tot 1978. In de bejaardenzorg werkten zij tot 1986. De laatste zuster vertrok in 1994. Het huis werd vervolgens verhuurd aan Stichting Sint Jozefzorg, nu Stichting de Wever.

Tilburg, Huize Fatima, 1950. Foto: Regionaal Archief Tilburg, fotonr. 030415
Tilburg, Huize Fatima, 1952. Fotograaf: . Bron: Regionaal Archief Tilburg, fotonr. 030415

Het gebouw combineert traditionele en haast classicistische elementen. Enigszins terzijde van het complex, langs de Kruisvaarderstraat, ligt de Fatimakerk. In de jaren tachtig van de twintigste eeuw heeft architect Jacq. de Brouwer een hofje met woningen ingevoegd op de plaats van een gesloopte kerk, op hoek van de Kruisvaardersstraat en de Fatimastraat.

6

Reacties (6)

Arthur George Frederik de Jong zei op 23 februari 2021 om 22:26 uur

Hallo, zie mijn bericht op Huize Eigenhorst van 17 Jan. 2019. Van de Eigenhorst uit ging ik naar een pleeggezin in de Wethouder Goyaertsraat 14. Dit was om de hoek bij Huize St. Jozefzorg. Rond die tijd werd daar aan de Wethouderslaan de verpleegflat voor bedlegerige patiënten gebouwd. St.Jozefzorg was een goed adres voor vakantiewerk. Ik ging nog naar de L.T.S. op de Jan Truijenslaan ,en na het behalen van mijn diploma nog een jaar naar de L.T.S. op de Spoorlaan voor een vervolgcursus van een jaar. We kregen toen ook les in de voormalige textielschool aan de Noordhoekring. Het jaar daarop ging ik naar de U.T.S. aan de Lange Nieuwstraat alwaar mijn Tilburgse periode van 3 jaar tot een einde kwam. Arthur de Jong.

Thijs de LeeuwBHIC zei op 28 februari 2021 om 11:25 uur

Bedankt voor deze bijdarage over jouw Tilburgse periode, Arthur. Heb je zelf nog vakantiewerk gedaan bij de zusters in Sint-Jozefzorg?

Arthur de Jong zei op 1 maart 2021 om 08:54 uur

Hallo Thijs,.......Ik heb in St. Jozefzorg enkele weken vakantiewerk gedaan. Het werk was op zich niet zo boeiend. (Schoonmaakwerk aan vooral de toiletgroepen.) Het heeft me vooral geleerd om nooit op mensen neer te kijken die deze werkzaamheden verrichten. Mijn pleegzusje, die ook vakantiewerk deed in het zelfde tehuis, draaide gewoon mee met de andere verzorgsters van het tehuis. Dat soort werk werd toen nog niet als "mannenwerk" gezien. Groet, Arthur de Jong.

Thijs de LeeuwBHIC zei op 3 maart 2021 om 10:56 uur

Mooi dat het vakantiewerk dat effect heeft gehad Arthur, het past ook wel weer bij het werken op zo'n bijzondere kloosterlocatie, die reflectie en nederigheid!

bep spijkers zei op 4 maart 2021 om 17:56 uur

ik heb er meer als 20 jaar gewerkt .als hooft van 2 afdelingen meneer van de broek was direckteur zijn er nog fotos van .en namen

Arthur de Jong zei op 4 maart 2021 om 18:47 uur

Dag Bep..., Hoewel ik je niet ken kan ik toch wel een naam noemen, nl. die van mijn toenmalige pleegmoeder Cor van Loon. Zij is, nadat ik het pleeggezin heb verlaten vrijwilligster geweest in St.Jozefzorg en heeft er met haar man ook nog gewoond. Zij is in januari 2021 op 99-jarige leeftijd na een korte ziekte overleden in een verzorgingstehuis te Oisterwijk. P.s. Als je op dit soort berichten reageert is het belangrijk om er jaartallen bij te noemen, Ik denk dat lezers van deze berichten wel geïnteresseerd zullen zijn in naar wat verhalen uit jouw periode bij St. Jozefzorg. Dan komen er vast ook wel namen en foto's. Arthur

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.