Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

Huize Cunera-De Bongerd in Heeswijk

Kloosters

Vroeger werkten ze er, maar ook daarna bleven ze er wonen: de Zusters van J.M.J. Misschien kwam je ze tegen, als je op bezoek ging bij je opa of oma. Vertel hier je verhalen.

Foto: J. Smits, 2010
Foto: J. Smits, 2010

Klooster en verzorgingshuis De Bongerd werd in 1969 door architect Meurkens gebouwd in opdracht van het bestuur van de Zusters van J.M.J. Het kwam te staan op de plaats van een paviljoen, dat gebouwd was in de boomgaard van de abdij van de Norbertijnen.

In datzelfde jaar werd de zorg ondergebracht in de Stichting De Bongerd. In 1974 was er een uitbreiding. Vervolgens ontwierp architect Koeman uit Vught een totaal vernieuwd en vergroot gebouw dat in 2004 werd opgeleverd.

Foto: collectie BHIC
Foto: collectie BHIC

De twee verzorgingshuizen De Bongerd maken met Cunera deel uit van de stichting Bernezorg. De congregatie heeft zich inmiddels uit het bestuur teruggetrokken. Er woont nog een groot aantal zusters, maar het percentage niet-religieuze bewoners neemt toe.
Het complex bestaat uit een conglomeraat van paviljoens, twee- en drielaagse flatgebouwen, twee kapellen en andere bijgebouwen. De voorgevel toont de naam CUNERA-DE BONGERD. Het oorspronkelijke huis De Bongerd ligt aan de rechterzijde achter de witte noodbouw. Het bestaat uit verscheidene vleugels van drie bouwlagen. Patiotuinen en volières verlevendigen het terrein dat ooit uit dennenbomen bestond.

Bron: Jan Smits, Vademecum van religieuzen en hun kloosters in Noord-Brabant. Alphen a/d Maas, 2010.

4

Reacties (4)

Giovanni Hartogs zei op 29 januari 2019 om 01:54 uur

Een oudtante van me, Zr. Brigida maar in de familie liefdevol tante Nonneke genoemd, was bij de Orde van JMJ. Zij heeft jarenlang onderwijs gegeven in Rotterdam e.o. en is op latere leeftijd in het rusthuis in Heeswijk-Dinther gaan wonen. Daar deed ze nog allerlei vrijwilligerswerk en werkte ze bij de interne radio-omroep. In 1992 is ze overleden, 3 maanden na haar zus Anna, mijn oma.

Hilde JansmaBHIC zei op 30 januari 2019 om 10:34 uur

Wat een actieve oudtante had je, zelfs toen ze in het rusthuis was gaan wonen. Heb je haar vaak ontmoet of was het niet gewoon om op bezoek te gaan / bezoek te krijgen van familie uit het klooster?

Giovanni Hartogs zei op 30 januari 2019 om 15:50 uur

Beste Hilde, ik heb haar inderdaad regelmatig bezocht met mijn moeder. Het was echt een schat van een vrouw. Ze plakte mopjes en cartoons uit kranten en tijdschriften in grote plakboeken en als mijn broer en ik op bezoek waren kregen we regelmatig allebei zo'n boek mee.
Ze nam ons wel eens mee naar de radiostudio en kondigde dan aan op de radio: "Mijn neefjes zijn hier op bezoek" en dan interviewde ze ons.
En met verjaardagen, Kerst e.d. kreeg ik een prachtige handgeschreven kaart van haar, in schitterend handschrift. Ik heb zelfs nog zo'n kaart, is zo'n 45 jaar oud.

Hilde JansmaBHIC zei op 31 januari 2019 om 09:15 uur

Dat klinkt echt fantastisch, om zo'n oudtante te hebben die zo trots ook op jullie was. Leuk om te horen!

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.