Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

Huis van het H. Hart in Teteringen

Kloosters

Op initiatief van het comité voor de opvang van Belgische vluchtelingen namen de Dochters van O.L. Vrouw van het H. Hart op 3 november 1916 de zorg voor de jongste vluchtelingen op zich. Ze woonden met deze kinderen aan de Driesprong, toen behorend tot de gemeente Teteringen. Het was niet ver van de kerk van de parochie O.L. Vrouw van Goede Raad, in een huis dat wel Het Kasteeltje genoemd werd.

Foto: collectie J. Smits
Foto: collectie J. Smits

Het huis was in 1870 gebouwd voor de familie De Roy van Zuidewijn. Pastoor Hoefnagels deed op 5 november 1916 de eerste mis in de kapel, waartoe een van de kamers was ingericht. De zusters bleven tot 1919, de kinderen konden na de oorlog weer naar België terug.

Omdat dit huis onder de naam Villa Louisa nergens bekend staat en omdat de naam in de kronieken tussen aanhalingstekens wordt geschreven, lijkt het erop dat de zusters het klooster genoemd hebben naar mère Marie-Louise, de eerste algemene overste van de congregatie.

In de archieven van de zusters ontbreken nadere gegevens over het huis, dat wellicht om de erbarmelijke omstandigheden waaronder de zusters aanvankelijk moesten werken, spottend ‘villa’ werd genoemd.

Rond 1920 kwam het in handen van de Italiaan C.A.M. Ciolina, het heette toen Casa Toganessa. In de jaren dertig bewoonde de familie Verbeek het huis. In 1942 verkocht mevrouw Verbeek het aan de Tilburgse leerfabrikant P. Rompa, die het verbouwde. Tijdens de oorlog vestigden de Duitsers er een hoofdkwartier, na de oorlog bood de heer Rompa onderdak aan Poolse soldaten. Nadat hij in 1975 vertrokken was is het huis verkocht en verbouwd voor studentenhuisvesting.

Bron: Jan Smits, Vademecum van religieuzen en hun kloosters in Noord-Brabant, Alpen aan de Maas, 2010

2

Reacties (2)

richardvanarkel zei op 9 april 2024 om 09:28 uur

Dit huis heeft een aantal eigenaren en veel bewoners gekend. De eigenaren hebben dit pand niet altijd zelf bewoond en zij hebben het dus ook wel verhuurd. Zo is het verhuurd aan mijn overgrootouders (Gerrit van Arkel en Adriana Wilhelmina Petronella van Arkel Eldermans) die er van 12 december 1893 tot ongeveer 1913 , dus zo'n twintig jaar hebben gewoond. In die tijd heette het huis "Villa Louise" . Ik heb zelfs nog een foto uit die tijd. De voordeur zat aan de voorkant met twee ramen links en twee ramen rechts. De ramen beneden hadden luiken en boven de voordeur stond de naam Villa Louise geschilderd. In die tijd stond er nog geen kerk en leek het in een parkachtige omgeving te staan. Na het overlijden van mijn overgrootvader op 14 november 1894 heeft mijn overgrootmoeder los van haar gezin ook kostgangers en vakantiegangers in huis gehad zo bleek uit de gegevens die ik in de archieven van de gemeente Teteringen (thans Breda) terug vond.
Villa Louise rond 1900

Thijs de LeeuwBHIC zei op 9 april 2024 om 13:30 uur

Dank Richard voor het aanvullen van dit verhaal. Een persoonlijke band dus ook, die uw familie met dit huis heeft. Mooie archiefvondst, over die opvang van kost- en vakantiegangers. Die foto zou u kunnen sturen naar info@bhic.nl o.v.v. Huis van het H. Hart in Teteringen, dan voegen we die aan uw reactie toe. benieuwd!

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.