Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

Hotel Sint Jozef (De Cantine) in Budel

Kloosters

Terwille van het personeel van de zinkfabriek in Budel werd in de nabijheid van de fabriek rond 1894 een uitgebreid complex gebouwd. Emile Dor, directeur van de fabriek, tekende de situering van de fabriek en overige voorzieningen. Hotel Sint Jozef, “De Cantine” in de volksmond , was onderdeel van het fabrieksdorp, dat de gebroeders Dor vanaf 1892 hadden opgezet.

"De Cantine" (BHIC, collectie provincie Noord-Brabant)
"De Cantine" (BHIC, collectie provincie Noord-Brabant)

De Cantine werd in 1896-1898 gebouwd door Ant. Neeskens. Naast een hotel, een jongens- en meisjesschool, een bakkerij, een winkel, een ontspanningszaal, een was- en strijkinrichting omvatte het gebouw een klooster met kapel en een ziekenzaal. Een aantal Barmhartige Zusters van de H. Carolus Borromeus uit Nancy nam op verzoek van en geleid door de familie Dor in 1899 de verzorging van het personeel op zich. Ze woonden in het kloostergedeelte van het complex. De zusters hebben het klooster en het kantinegebouw in 1932 verlaten, ze waren te klein in aantal en te oud geworden.

De Dochters der Liefde volgden hen in hetzelfde jaar op en namen in het Gezellenhuis de verzorging van de meestal alleenstaande mannen op zich. Het interieur is rond 1950 gemoderniseerd. In 1974 stopten de Dochters der Liefde met hun werk en het huis bij de fabriek werd afgestoten. De zusters verhuisden naar de villa aan de Hoofdstraat.

Foto: BHIC / Frans van de Pol, 2014
Foto: BHIC / Frans van de Pol, 2014

Het gebouw werd in 1985 door de directie van de zinkfabriek verkocht. Vanaf 1988 diende het tijdelijk als opvangcentrum voor asielzoekers onder de naam Kempense Veste. Nadat er vervolgens een aantal buitenlandse werknemers onderdak had gevonden stond het vier jaar leeg. Het gebouw is eind 2006 verkocht aan de Utrechtse projectontwikkelaar Driestar. Over een nieuwe bestemming en herontwikkeling werden gesprekken gevoerd met de gemeente, architecten en aannemers. In 2010 werd het opnieuw in gebruik genomen als asielzoekerscentrum.

In 2013 is de voormalige theaterzaal nieuw leven in geblazen, meldt F.W. Van Duijvenboode, die ook onderstaande foto's opstuurde (waarvoor dank!). Voor meer info, bekijk de site van De Cantine

Foto: F.W. Van Duijvenboode
Foto: F.W. Van Duijvenboode
Foto: F.W. Van Duijvenboode
Foto: F.W. Van Duijvenboode

 

3

Reacties (3)

F.W. Van Duijvenboode zei op 18 september 2020 om 14:49 uur

In 2001 werd het tot gemeentelijk en daarna tot Rijksmonument verklaart 2011 werd het onderdeel van het “beschermd dprpsgezicht”. De eigenaar sinds 2006, Driesstar, heeft veel restauratie werk aan de buitenkant van het gebouw laten verrichten, aan het Rijksmonument in de stijl ervan.. In 2013 Heeft Driestar de mogelijkheid gecreëerd, een initiatiefnemer de zich erin bevindende Theaterzaal te rehabiliteren ren te beheren. Deza film!/concert zaal is nu on gebruik!( een hedendaagse foto ervan opsturen)

Marilou NillesenBHIC zei op 21 september 2020 om 14:26 uur

Hallo F.W. Van Duijvenboode, bedankt voor uw berichtje. Wat mooi dat het pand op deze manier nieuw leven in is geblazen. Als u een foto heeft, mag u die mailen naar info@bhic.nl ovv Hotel Sint Jozef in Budel. Dan zetten we die er graag bij!

Paul zei op 25 januari 2024 om 13:13 uur

Testreactie

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.