Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

Het Sint Elisabethgesticht in Ossendrecht

Kloosters

Maria Johanna Baronesse Osy de Knijff uit Antwerpen bestemde haar grote boerderij De Berghoeve op de ‘Berg’ voor het onderwijs aan meisjes. Ze riep de hulp in van de Franciscanessen van Oudenbosch om daar handen en voeten aan te geven.

Ossendrecht, De Berghoeve. Bron: Collectie Franciscanessen van Oudenbosch
Ossendrecht, De Berghoeve (Bron: Collectie Franciscanessen van Oudenbosch)

Op 22 mei 1847 stuurde de congregatie drie zusters, die al snel een zondagsschool begonnen en ook onderwijs voor gehuwde vrouwen organiseerden.

Niet lang daarna werden er enkele schoollokalen gebouwd. Het huis raakte echter in verval. Men wilde ook een bewaarschool stichten. In het dorp werd op het terrein van de afgebroken noodkerk in 1900 een klooster met scholen ontworpen door de Belgische architect L. Goethals. In 1908 en in 1916 werden er schoollokalen bijgebouwd.

Ossendrecht, Elisabethsgestidcht. Bron: Collectie Franciscanessen van Oudenbosch
Ossendrecht, Elisabethsgesticht (Bron: Collectie Franciscanessen van Oudenbosch)

In 1924 begonnen de zusters met wijkverpleging, die pas in 1962 door leken is overgenomen. Begin jaren '60 was een periode van veranderingen. Omdat in de omgeving veel nieuwe scholen werden gesticht, verkochten de zusters hun klooster aan de Volksabdij O.L. Vrouw ter Duinen. Het klooster werd verbouwd tot bejaardenhuis Mariahove, dat op 1 november 1963 werd geopend.

De zusters bleven hier nog helpen tot 1978. Het huis voldeed echter op den duur niet meer aan de eisen en 15 maart 1988 werd het nieuwe verzorgingshuis Mariahove aan de Kerkstraat in gebruik genomen. Het oude klooster en de schoolgebouwen zijn in dat zelfde jaar gesloopt.

Bron: Jan Smits, Vademecum van religieuzen en hun kloosters in Noord-Brabant. Alphen a/d Maas, 2010.

2

Reacties (2)

Isa HUGENS zei op 2 november 2021 om 12:42 uur

Zie graag de foto,s van toen

Thijs de LeeuwBHIC zei op 11 november 2021 om 14:00 uur

Hallo Isa, voor foto's van Ossendrecht in vroeger tijden kun je het beste zoeken in de fotocollectie van het West-Brabants Archief: https://westbrabantsarchief.nl/collectie/beeldbank/?mode=gallery&view=h… en op de site van heemkundekring Zuidkwartier vond ik nog deze pagina met foto's van het Elisabethgesticht: https://www.hkk-zuidkwartier.nl/toen-en-nu-in-de-gazet-22-het-elisabeth…

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.