Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

Het Sint-Catharinagasthuis te Grave

Kloosters

Al in 1294 stichtte Jan van Cuyk een Catharinagasthuis voor ‘kranken en ellendigen’. Het werd afgebroken in 1835. De Franciscanessen Alles voor Allen uit Breda bouwden hier aan de Brugstraat 13 onder architectuur van J.H. Laffertée uit ’s-Hertogenbosch een nieuw klooster, dat in september 1837 voltooid was.

Grave, Catharinagasthuis. Foto: ©BHIC/Henk Buijks 2007De ‘intreedag’ in dit succursaalhuis was 30 juli 1838. De zusters verzorgden bejaarden, zieken en van meet af aan ook weeskinderen. In 1838 begonnen ze een armenschool. Moeder Alphonse stichtte in 1888 het rustoord. De communiteit is opgeheven in 1932.

In hun plaats betrokken de Zusters van Maria ter Engelen het klooster op 1 juni van dat jaar en namen het werk van de Bredase gasthuiszusters over. Ze verhuisden zelf in februari 1970 naar Maastricht.

Het gebouw werd later ingericht als accommodatie voor gemeenschapsactiviteiten. Het neoclassicistische gasthuis telt twee bouwlagen en heeft een vierkante dakruiter met wijzerplaat. Op de voorgevel is de naam S. CATHARINA’S GASTHUIS aangebracht.

Bron: Jan Smits, Vademecum van religieuzen en hun kloosters in Noord-Brabant. Alphen a/d Maas, 2010.

Foto: Grave, Catharinagasthuis. Foto: © BHIC/Henk Buijks 2007

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.