Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

Het Mariaklooster in Overloon

Kloosters

Op 5 september 1927 begonnen de Dochters van O.L. Vrouw van het H. Hart op verzoek van pastoor Van Empel met onderwijs in de Mariaschool, met jeugdwerk en wijkverpleging. Later hadden ze ook een bejaardenpension.

De zusters werden riant ondergebracht in een klooster, dat speciaal voor hen gebouwd was door bouwkundige A. Martens uit Venray. Hij breidde het gebouw in 1935 uit met een achtervleugel en kapel. In 1944 is het klooster verwoest. Op dezelfde plaats verrees later Huize Loôn.

Het Mariaklooster (Erfgoedcentrum Ned. Kloosterleven, collectie BM-Z034 Beeldmateriaal Dochters O.L.Vrouw vh H. Hart)
Het Mariaklooster (Erfgoedcentrum Ned. Kloosterleven, collectie BM-Z034 Beeldmateriaal Dochters O.L.Vrouw vh H. Hart nr. 106024)

Het eenvoudige bakstenen huis was L-vormig. Rechts bevond zich de slaapzaal en de binnenplaats werd afgesloten door dienstvertrekken. Boven de ingang stond op een sokkel een beeld van Maria. 

Door de uitbreiding van 1935 kreeg het klooster een carrévorm. Achter de topgevel verrees een vleugel met kapel op de verdieping. Op het dak stond een klein spits torentje.

Heb je nog herinneringen aan dit klooster? Ben je weleens in het klooster geweest, of heb je bij de zusters op school gezeten? Vertel het ons!

Bron: J. Smits, Vademecum van religieuzen en hun kloosters in Noord-Brabant, Alphen a/d Maas, 2010

 

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.