Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

Het klooster van de Dienaressen van de H. Geest in Tiburg

Kloosters

Pastoor Mannaerts had al in 1921 gevraagd om zusters voor het meisjesonderwijs in de parochie van de H. Willibrordus. Zijn roep om onderwijzeressen werd uiteindelijk beantwoord door de congregatie van de Zusters Dienaressen van de H. Geest. De zusters dachten dat de stad veel roepingen zou opleveren en dat studieklimaat voor de zusters goed zou zijn vanwege het grote aanbod van onderwijsinstellingen.

Tlburg, klooster van de Dienaressen van de H. Geest. Foto: BHIC, fotonr. PNB001067188.jpgTilburg, Sint Willebrordplein, klooster van de Dienaressen van de H. Geest. Foto: BHIC, fotonr. PNB001067188.

Vanaf 1923 trokken ze tijdelijk in bij de pastorie aan de Enschotsestraat. Uiteindelijk legde op 28 mei 1931 pastoor Mannaerts samen met enkele zusters de eerste steen voor hun klooster aan het Sint-Willebrordplein. Architect Jos Donders uit Tilburg had het ontworpen.

Vanaf 1934 deden de zusters ook aan woonwagenwerk. Na de uitbreiding van de school in 1953 ontwikkelden ze veel activiteiten in het jeugdwerk, waarmee ze doorgingen, ook nadat ze zich uit het onderwijs terugtrokken.

Het klooster werd verkocht en sinds december 2002 wonen de zusters in appartementen tegenover het voormalige klooster. Het gebouw werd in januari 2005 in gebruik genomen door de Loopkamer, een bureau voor begeleiding van werkzoekenden.

De kleine congregatiekapel is herkenbaar aan de spitse bogen boven de ramen. Het klooster heeft traditionele baksteenvormen. De voorgevel heeft een spitsboogvormige ingangspartij met in de boven- en zijlichten glas-in-lood. Het pand heeft een voor-, zij- en achtertuin.

 

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.