Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

Het klooster Sancta Maria te Oosteind

Kloosters

Na het van kracht worden van de onderwijswet van 1920 nam het kerkbestuur van Oosteind het initiatief om de bestaande openbare scholen om te vormen tot katholieke scholen. Zo veranderde de bestaande gemeenteschool in de r.-k. lagere school voor meisjes, gewijd aan Maria.

De zusters Franciscanessen van Dongen gingen hier, aan de Provincialeweg 98 onderwijs geven. Op 26 september 1921 betrokken ze de woning van het hoofd van de school. Zoals blijkt uit de gevelsteen dateert deze onderwijzerswoning uit 1869, hij werd tegelijk gebouwd met een nieuwe school waar nu garage Bossers is gevestigd.

‘School en onderwijzerswoning zijn ruime en sierlijke gebouwen, van alle gemakken voorzien en meer dan voldoende voor de behoefte’, schreef men na de opening. Om de zusters goed te accomoderen is de woning in 1921 verbouwd tot klooster en met een verdieping verhoogd.

De zusters hadden ook een naaischool met opleiding voor lingerie, costumière en coupeuse. In 1955 zijn de zusters vertrokken, hun behuizing werd later weer omgevormd tot woonhuis.

Bron: Jan Smits, Vademecum van religieuzen en hun kloosters in Noord-Brabant. Alphen a/d Maas, 2010

Foto's: Klooster Sancta Maria in de jaren '50 en hetzelfde gebouw in 2008. Bron: Collectie Jan Smits

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.