Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

Het Jezuïetencollege in Oosterhout

Kloosters

In 1637 moesten de Jezuïeten hun college en Latijnse school in Breda verlaten, ten gevolge van de herovering van de stad op de Spanjaarden. Ze openden in de Waterstraat een schuilkerk, waar ze bleven tot 1740. Ook hadden ze een kerkschuur in Etten en in Geertruidenberg.

Foto: BHIC / Frans van de Pol, 2014Ook een vestiging op landgoed Ypelaar ging niet door. Pater A. Flintrop SJ besprak in Hoeven met monseigneur Van Hooydonck een eventuele vestiging van paters in het bisdom Breda. De bisschop wilde echter geen paters in de stad.

Toen de familie Smits-Bierwagen in Oosterhout een huis uit 1780 aanbood, betrokken de jezuïeten dat in 1858. Het jaar daarop werd het koetshuis verbouwd tot kapel. Er kwamen ‘excurrentes’ wonen, paters die elders retraites en missies gaven.

Later bedienden de jezuïeten de kerk van het H. Hart van Jezus, die ze samen met het klooster in 1882 in neogotische stijl lieten bouwen door P.J. van Genk uit Leur.

De kerk en het klooster werden in 1920 aan het bisdom overgedragen en verkocht, omdat de paters elders dringend nodig waren.

Het klooster was met een vleugel tegen de kerk aan gebouwd en had een U-vormige plattegrond. Achter de voorgevel bevonden zich enkele zalen, de refter en de keuken. Langs de kerkgevel lagen de recreatiezaal en een serre, rechts van de binnentuin nog enkele nevenruimten. In 1978 werd de kerk op de torenfaçade na gesloopt.

Bron: Jan Smits, Vademecum van religieuzen en hun kloosters in Noord-Brabant. Alphen a/d Maas, 2010

Foto: BHIC / Frans van de Pol, 2014

2

Reacties (2)

Tom Alessie zei op 29 oktober 2023 om 05:13 uur

Het is niet de familie Smits - Struyk, maar Smits - Bierwagen.

Marilou NillesenBHIC zei op 29 oktober 2023 om 20:24 uur

Bedankt voor je oplettendheid, Tom, de tekst is aangepast.

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.