Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

De H. Hartkerk in Oosterhout

RK kerken

De kerk van het H. Hart van Jezus in Oosterhout is een vroeg voorbeeld van herbestemming van een kerk. Al in 1972 werd het gebouw aan de eredienst onttrokken, maar men wilde niet dat het kenmerkende silhouet van de drie neogotische torens verloren zou gaan.

Foto: BHIC / Frans van de Pol, 2014
Foto: BHIC / Frans van de Pol, 2014


In 1881 lieten de paters jezuïeten deze kerk bouwen; P.J. van Genk was de architect. Vrij uniek voor een katholieke kerk waren de verdiepingen links en rechts. Het gebouw moest immers 500 kerkgangers kunnen herbergen en het beschikbare bouwterrein was krap bemeten. Overigens behoorden veel kerkgangers van deze paterskerk tot de Oosterhoutse elite. Mogelijk hing dat samen met de aanwezigheid van jezuïeten, die doorgaans meer hebben gestudeerd dan een gemiddelde parochiepriester.

In 1978 werd de kerk, inmiddels gemeente-eigendom, afgebroken, maar de voorgevel, met zijn drie torens, mocht blijven staan. Op de plaats van het schip en het koor kwam een binnenhofje. Beeldhouwer P. Nuyten had er een galerie; hij plaatste er een beeldje van een biddende jezuïet. In 1996 werden onder de torens een kapelletje en een stiltecentrum ingericht.

Reageer hieronder en deel je herinneringen aan de kerk, het leven in de parochie en de geestelijken van vroeger. Zoals aan pastoor Commissaris, die in 1943 op 46-jarige leeftijd in de parochie werd ingehaald. Zijn kapelaans waren A.B.M. Voeten en P.A.M. Nooyens. En wat valt er bijvoorbeeld nog te vertellen over pastoor Smit, die in 1957 de parochie H. Hart toegewezen kreeg? Beide pastoors zien we hieronder op de foto. Heb jij zelf nog foto's die op deze pagina passen? Stuur ze dan naar info@bhic.nl en dan voegen wij ze toe.

Pastoor Commissaris
Pastoor A.C.J. Commissaris (Bron: collectie Katholiek Documentatie Centrum)


Pastoor Smit
Pastoor L.J.W. Smit (Bron: collectie Katholiek Documentatie Centrum)


23

Reacties (23)

Gijs Asselbergs zei op 19 september 2018 om 14:34 uur

Zie de pagina van pastoor C.J..J. Asselbergs op de site van de familie Asselbergs:

https://gw.geneanet.org/assel209?lang=nl&pz=joannes&nz=asselberghs&ocz=…

Gijs Asselbergs zei op 19 september 2018 om 15:10 uur

De heer Henk Buijks vergist zich hier. De architect is niet C.P. van Genk, maar zijn broer Petrus Johannes. Zie voor het werk van P..J. van Genk zijn pagina op de site van de families Asselbergs/Daverveldt:

https://gw.geneanet.org/assel209?lang=nl&pz=joannes&nz=asselberghs&ocz=…

Het werk van architect Cornelis Petrus van Genk is te bekijken op:

https://gw.geneanet.org/assel209?lang=nl&pz=joannes&nz=asselberghs&ocz=…

Mariët BruggemanBHIC zei op 19 september 2018 om 21:00 uur

Bedankt Gijs, voor je link naar de informatie over Pastoor Asselbergs, die vanaf de jaren 20 dus pastoor was van deze kerk. Weet je ook tot hoelang hij hier pastoor geweest is?
De naam van de architect gaan we inderdaad aanpassen. Heel erg bedankt Gijs voor het doorgeven van de juiste naam en de link naar het overzicht van de werken van de beide heren Van Genk.

Gijs Asselbergs zei op 20 september 2018 om 09:35 uur

Cornelis Joannes Josephus Asselbergs is priester gewijd te Hoeven 17 juni 1905. Zijn eerste H.Mis was op 26 juni van dat jaar. Hij is kapelaan te Rijsbergen, Gilze, Standdaarbuiten (1915-1919) en Terheijden geweest. Op 16 september 1920 richtte hij te Oosterhout een nieuwe parochie op en werd hij pastoor van de voormalige paterskerk van de Jezuïeten (parochie H. Hart van Jezus). Hij bleef die functie daar uitoefenen tot aan zijn overlijden op 15 maart 1943.

Mariët BruggemanBHIC zei op 20 september 2018 om 11:32 uur

Bedankt Gijs, voor je aanvulling met gegevens over pastoor Asselbergs. Dit maakt het verhaal over de kerk weer een heel stuk completer.

Henk van Dongen zei op 29 oktober 2018 om 11:48 uur

De overlijdens datum klopt niet!ben in 1944 geboren,en heb deze
PASTOOR nog meegemaakt,heb op het zangkoor gezeten,olv
Broeder mansuetos bijnaam de BEER,heb er nog foto’s van en misschien ook nog een bidprentje zal het nakijken,wordt vervolgt!
M vr groet Henk van dongen.

Gijs Asselbergs zei op 29 oktober 2018 om 13:12 uur

Beste Henk,
De familie Asselbergs heeft heel wat geestelijken voortgebracht. Mogelijk heb jij een andere pastoor Asselbergs meegemaakt. Zou zo maar kunnen.
De overlijdensdatum van 15 maart 1943 is juist. Raadpleeg de krantenbank bij Delpher maar eens.

J.W. van der Meer zei op 8 juli 2019 om 16:57 uur

Ik vond in mijn "archief" een oude ets of pentekening van deze kerk gemaakt in 1976 door een kunstenaar wiens naam ik niet kan lezen. Het begint waarschijnlijk met Hol... De afbeelding is ca. 10x7 cm en is ingelijst achter glas, bruine houten lijst, ca 22x18 cm, door lijstenmakerij De Kunsthoek, in Oosterhout. Is het BHIC hierin geinteresseerd?

J.W. van der Meer zei op 8 juli 2019 om 17:24 uur

De kunstenaar blijkt de in 2017 overleden Piet Hohmann te zijn.

Gijs Asselbergs zei op 8 juli 2019 om 19:41 uur

En laat de moeder van Piet Hohmann een Asselbergs zijn. Piet is de zoon van Franciscus Johannes Hohmann, arts en Maria Henriëtte Asselbergs, dochter van Carolus Johannes Asselbergs, militair attaché in Zuid-Afrika gedurende de Boerenoorlog, oud-voorzitter van NAC, oud-directeur van NV Technisch Bureau v/h Asselbergs & Nachenius te Breda en ereburger van die stad. Pastoor Asselbergs van de H. Hartkerk is (verre) familie van Maria Henriëtte.

Marilou NillesenBHIC zei op 9 juli 2019 om 10:06 uur

Hallo J.W. van der Meer, misschien is het leuk om een afbeelding hiervan bij het verhaal te plaatsen? Als je daar iets voor voelt, dan mag je een scan sturen naar info@bhic.nl tav de H. Hartkerk in Oosterhout, en dan zetten we die erbij.

En wat een toeval, Gijs, ook dat je die kennis hier nu paraat hebt. Een mooie aanvulling, dank daarvoor!

Marilou NillesenBHIC zei op 9 juli 2019 om 12:01 uur

Met dank voor de snelle inzending, J. Van der Meer. Hierbij de afbeelding, gemaakt door Piet Hohmann.
Ton Raats zei op 22 augustus 2020 om 20:03 uur

Is er iemand die weet wat er met het kerkorgel is gebeurd? Toen ik nog op het jongenskoor zat, (1958-1962) inderdaad olv Broeder Mamsuetus, werd het bespeeld door Juffrouw Olislagers. In mijn herinnering een prachtinstrument.

Jan van der Meer zei op 30 augustus 2020 om 13:57 uur

Is er iemand geinteresseerd om de ets / pentekening van de H. Hart kerk die ik eerder geplaatst had, over te nemen? Ik doe er niets mee en de kerk zegt mij niets.
Afmeting van de prent is ruim 10 x 7 cm. Ingelijst achter glas 22 x 18 cm.
Gemaakt door kunstenaar Piet Hohmann in 1976

Gijs Asselbergs zei op 30 augustus 2020 om 14:04 uur

Het lijkt mij het beste om het schilderij aan een van de de zonen van Piet, t.w. Martijn of Barend Hohmann, aan te bieden. Die hebben daar mogelijk een goede bestemming voor?

Jan van der Meer zei op 30 augustus 2020 om 16:51 uur

Gijs,
Lijkt me een goed idee. Heb je toevallig contact gegevens? Als je ziet niet hebt ga ik zelf wel op zoek.
Jan

Gijs Asselbergs zei op 30 augustus 2020 om 20:36 uur

Beste Jan,
Adresgegevens heb ik niet, maar op internet kun je die wel achterhalen. Ik zag dat er LinkedIn en Facebookpagina's zijn.
Succes!

lidy steffers zei op 22 oktober 2020 om 16:25 uur

goedendag,
Als de ets/ tekening nog beschikbaar is zou het wellicht een idee zijn om deze op te hangen in wat tegenwoordig de "kaarsenkapel" is.

J.W. van der Meer zei op 22 oktober 2020 om 16:48 uur

Lidy, Lijkt me een prima idee. Ik heb de ets aangeboden aan de zonen van Piet Hohmann, maar krijg geen reaktie. Ik zag op marktplaats dat er talrijke etsen van Hohmann circuleren voor relatief lage bedragen, kan me er dus wel iets bij voorstellen dat de kinbderen er geen belangstelling voor hebben.
Hoe krijg ik de ets in de kaarsenkapel? Kom je er zelf of ken jij er iemand?
b.v.d.
Jan van der Meer

lidy steffers zei op 4 november 2020 om 10:21 uur

Als vrijwilliger ben ik betrokken bij het Stiltecentrum en ben daar dus regelmatig aanwezig.Mogelijk kunnen we een afspraak maken.
Tot horens, Lidy

Piet Poppelier zei op 22 mei 2021 om 10:08 uur

Ome Piet Poppelier ( een broer van mijn vader) is tot zijn dood koster geweest in deze prachtige kerk. Omdat je als koster maar een karig salaris had had hij naast het kosterschap ook een uitvaartonderneming. Hij woonde samen met tante Cor in de Grote Braak in de voormalige Eerste Oosterhoutse Teekenacademie.
Ik ben ome Piet “opgevolgd” in het kosterschap: eerst in de Ark in Oosterhout (vanaf 1983) en vanaf 1989 in de prachtige Sint Laurentiuskerk in Dongen.

Thijs de LeeuwBHIC zei op 23 mei 2021 om 13:30 uur

Dank voor deze mooie aanvulling Piet. Dat was nog eens een bijbaan! De parochianen van toen zullen zich die namen vast nog herinneren.

Jahannus zei op 10 april 2022 om 02:45 uur

Weet iemand of hier duisteren dingen zijn gebeurd want het spookt r nog aardig

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.