Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

Het Hof van Zevenbergen in ‘s-Hertogenbosch

Kloosters

Het Hof van Zevenbergen was oorspronkelijk een vijftiende-eeuws adellijk stadspaleis. Keizer Karel V heeft nog gelogeerd, vandaar de naam van de straat. In 1693 kochten de twee broers Van Bree tweederde deel van het huis met het doel er een weeshuis te vestigen.

Foto: IJ.Th. Heijns. Bron: collectie Rijksdienst Cultureel Erfgoed In 1779 verkocht de familie Van Bree het pand aan het comité van oprichting van het RK Weeshuis. Na een verbouwing kwamen in 1783 kwamen de eerste kinderen. De zorg voor de wezen werd toevertrouwd aan een binnenvader en een binnenmoeder.

De Zusters van de Choorstraat namen het werk van de binnenmoeder in 1845 over en vestigden er op 31 januari 1848 een communiteit. De jongens kwamen onder de hoede van de Broeders van Maastricht. Zij stichtten hier hun tweede communiteit op 3 maart 1845. Zij bedienden het weeshuis Sint Anna tot 1 mei 1870. Op 2 september 1872 namen de Broeders van Dongen het stokje van hen over.

Foto: IJ.Th. Heijns. Bron: collectie Rijksdienst Cultureel Erfgoed

In de twintigste eeuw was het huis achtereenvolgens oude mannenhuis, kindertehuis en opvanghuis voor ongehuwde moeders. De weesjongens verhuisden in 1943 naar het Sint Jozefhuis en de bejaarden, die tot dan toe op het Muntelbolwerk woonden, bezetten de lege plaatsen in de Keizerstraat. De zusters verlieten het huis op 1 februari 1949.

In 1970 kwam het huis leeg, de oude heren gingen naar Huize Sint Joris en de broeders trokken naar Reinier van Arkel. In de jaren zeventig zaten er krakers in het pand en in een ander deel was de kunstuitleen gevestigd. Vanaf 1990 maakten het Rode Kruis en de trombosedienst gebruik van het gebouw.

De laatste restauratie door de architecten Teering, v.d. Laan en v.d. Vliet werd afgerond in 1993. Sindsdien is het in gebruik als kantoorruimte. In de oude aanbouwen rondom de binnenplaats zijn woningen gerealiseerd.

Bron

Gegevens: J. Smits, Vademecum van religieuzen en hun kloosters in Noord-Brabant, Alphen aan de Maas, 2010

Foto's

  1. Foto: IJ.Th. Heijns. Bron: collectie Rijksdienst Cultureel Erfgoed fotonummer
  2. Foto: IJ.Th. Heijns. Bron: collectie Rijksdienst Cultureel Erfgoed fotonummer 348.590

 

4

Reacties (4)

Petra den Otter van Bergen zei op 29 november 2020 om 11:38 uur

is er ook terug te vinden in welk jaar hier iemand gewoond heeft? Mijn overgrootvader Johannes Toebak is hier nl in 1948 overleden en ik zou graag ,i.v.m. te schrijven boek, hier wat info over willen? Misschien zijn er nog foto's van de inrichting en of andere details? Ik hoor graag van U. Groetjes Petra den Otter van Bergen

Norah zei op 29 november 2020 om 12:17 uur

Mogelijk bij www.erfgoedshertogenbosch.nl

En een persoonskaart van je overgrootvader aanvragen bij het CBG in Den Haag. Er zijn hier wel wat onkosten aan verbonden. Hier staan ook woonadressen vermeld.

Mvg.

gert van osch zei op 8 december 2022 om 22:08 uur

ik heb er nog gewoond van 1971 tot 1973 toen was het een kindertehuis geleidt door zuster uit het klooster ,ik heb heb er geen fijne tijd gehad daar ,ik was 5 jaar en verstoten door mijn moeder ik was te lastig .

Thijs de LeeuwBHIC zei op 15 december 2022 om 15:10 uur

Bedankt Gert voor het reageren, ook al is hier dan sprake van een plek die bij jou allesbehalve mooie herinneringen oproept. Wat herinner je je nog van dit kindertehuis in de jaren zeventig? Hoe lag het er toen bij? Vertel nog eens verder als je wilt. Hartelijke groet,

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.