Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

Het gesticht OL Vrouwe Boodschap in Zegge

Kloosters

In april 1931 begonnen de Franciscanessen van Oudenbosch met het geven van onderwijs in Zegge. In augustus van dat jaar konden zij hun klooster aan de Hoefstraat 13 betrekken. Het gebouw was ontworpen door architect F. Sturm uit Roosendaal.

Zegge, O.L. Vrouwe Boodschap. Foto: Colelctie Jan Smits
Klooster O.L. Vrouwe Boodschap. Foto: Collectie Jan Smits

In oktober daarop begonnen ze met de bewaarschool en de naaischool: de Mariaschool. De kapel werd in 1932 ingezegend en in 1934 was de Lourdesgrot in de tuin van het klooster gereed.

Het klooster is opgeheven op 1 november 1968, waarna het gebouw terugviel aan het kerkbestuur. De zusters vertrokken naar hun klooster in Dinteloord. Het klooster aan de Hoefstraat is in 1977 afgebroken, om plaats te maken voor basisschool Mariadonk.

Het hoofdgebouw omvatte het klooster en rechts daarvan de school. Links van het klooster stond een iets lagere aanbouw. De kapel was op de bovenverdieping. Op het dak, links boven de kapel, stond een klokkentorentje met spits. De school was van het klooster gescheiden door een muur die haaks op de gevel stond.

Bron: Jan Smits, Vademecum van religieuzen en hun kloosters in Noord-Brabant. Alphen a/d Maas, 2010.

 

2

Reacties (2)

Ad zei op 15 februari 2018 om 15:45 uur

Volgens mij is het klooster in 1977 of zelfs eerder afgebroken i.p.v. 1997

Marilou NillesenBHIC zei op 16 februari 2018 om 20:35 uur

Hallo Ad, bedankt voor je correctie. Ik vind via de site van Marius Broos nog wel een foto van het klooster, gemaakt in 1975, dus vooralsnog houd ik dan 1977 aan. Ik pas het jaartal aan in de tekst.

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.