Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

Het gesticht O.L. Vrouw van de Berg Carmel in Rucphen

Kloosters

Op 26 april 1888 vestigden vier Franciscanessen van Oudenbosch zich in een nieuw klooster aan de Karnemelkstraat 1 in Rucphen om onderwijs te gaan geven. Pastoor F. Laurijssen had dit klooster uit eigen middelen had laten bouwen.

De franciscanessen openden op 1 mei 1888 de bewaarschool en de naaischool, de meisjesschool volgde op 9 januari 1889.

De enigszins ongebruikelijke naam van het gesticht herinnert aan de godsvrucht tot het scapulier van O.L. Vrouw van de Berg Carmel, die de inwoners van Rucphen vroeger was ingeprent door een pater karmeliet. Op 10 januari 1925 werd de kapel, een ontwerp van F. Sturm sr., ingewijd.

Rucphen, O.L.Vr. van Carmel. Foto: Collectie Jan Smits
Klooster O.L.Vr. van Carmel. Foto: Collectie Jan Smits

In augustus 1962 werd het klooster opgeheven en keerden de zusters terug naar Oudenbosch. De school is rond 1968 vergroot door F. Sturm jr., het klooster is in datzelfde jaar afgebroken.

Het L-vormige bakstenen klooster was in traditionele stijl gebouwd en telde twee bouwlagen. Aan de straatzijde eindigde het linker gedeelte van het klooster in een trapgevel. In de top stond een beeld van O.L. Vrouw in een nis. In de gevel waren horizontale banden van gele baksteen aangebracht, die in de trapgevel doorliepen. Een torentje met klok bekroonde het dak. Rechts van dit gebouw sloot de school aan: een lange gevel met tweemaal vier ramen.

Bron: Jan Smits, Vademecum van religieuzen en hun kloosters in Noord-Brabant. Alphen a/d Maas, 2010.

 

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.