Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

Het Broederklooster in Helmond

Kloosters

De Broeders van Maastricht betrokken hun nieuwe broederhuis aan de Ruusbroecklaan 50 op 13 februari 1963. De grond daarvoor hadden ze al in 1958 aangekocht. Het ontwerp was van architectenbureau A.J.N. Boosten en Witteveen uit Maastricht. Van hieruit gingen de broeders naar de scholen waar ze werkzaam waren, verspreid over de stad.

Helmond, Broederklooster, 2010. Foto: COllectie Jan Smits
Helmond, Broederklooster, 2010. Foto: Collectie Jan Smits


In 1999 is het huis opgeheven. Aanvankelijk werd het verhuurd als woonruimte voor gastarbeiders. Na een brand is het in 2005 gedeeltelijk gesloopt voor appartementen. De kapel is inmiddels verbouwd tot woningen.

Het opvallend brede, in gele baksteen opgetrokken gebouw is door glaspuien in drie bouwdelen verdeeld. Opvallend is het dak dat boven de muren lijkt te zweven. De hoofdingang bevindt zich in de linkerpui. Naast de ingang staat op het huisnummerbord “Broederklooster”. De openslaande ramen - in het linker bouwdeel door zwarte muurvlakken gescheiden - zijn in lange aaneengesloten rijen aangebracht.

8

Reacties (8)

Peter Boers zei op 18 mei 2022 om 04:21 uur

Volgens mij waren deze broeders aktief als onderwijzer op de Pater Titus Brandsma school in mijn tijd 1956 -1961 Broeder Honestus, Broeder Faustinus; broeder Elmar …. geen idee tot welke orde ze behoorden

Norah zei op 18 mei 2022 om 11:20 uur

De Broeders van Maastricht werden ook de Broeders van de Beyart genoemd. Het "moederklooster" lag aan de Brusselsestraat Maastricht, een monumentaal gebouw. Ze stonden bekend om hun grote rol in het onderwijs.
Ik weet niet, Peter, waar jouw lagere school stond, was dat in Helmond?

Peter Boers zei op 20 mei 2022 om 04:53 uur

Dank voor je antwoord. Het was inderdaad in Helmond.

Liset Derkslisetd zei op 23 februari 2024 om 12:24 uur

Hallo , ik ben opzoek naar Broeder Alberto die idd in Helmond op de Titus Brandsma school les gaf. Ik weet dat hij daarna als onderwijzer naar Veghel is gegaan en zo rond de jaren 90 is uitgetreden uit de orde. Ik zou graag willen weten of hij nog leeft en eventueel of ik met hem in contact kan komen. kan iemand mij helpen?
Alvast bedankt.

Liset Derks

Marilou NillesenBHIC zei op 25 februari 2024 om 18:45 uur

Dag Liset, bedankt voor je berichtje. Hopelijk leest iemand het die meer over Broeder Alberto kan vertellen. En probeer het anders ook via sites als Schoolbank of een Facebookgroep over Helmond van vroeger.

Hopelijk gaat het lukken zo!

Norah zei op 25 februari 2024 om 20:16 uur

Hallo Liset,

Ik vermoed dat je niet de werkelijke(wereldse) naam van deze broeder kent?
Heb je die wel, dan kom je een stuk verder, en zou je daar op kunnen googlen. En anders kun je deze misschien wel aanvragen bij de " De Broeders van Maastricht" > website.

Of de basisschool(scholen) in Veghel aanschrijven...
Mvg.

Liset Derks zei op 28 februari 2024 om 14:12 uur

Ja zijn wereldse naam is, was Bram van Uffelen. Dank je wel voor de tips, ik ga verder zoeken.

Peter Boers zei op 28 februari 2024 om 17:33 uur

Liset, ik woon in India en heb altijd in het buitenland gewerkt voor de Nederlandse banken. Jij bent op de een of andere manier blijkbaar goed ingelicht. Kan jij mij helpen met de werkelijke namen van broeder Elmar, Honestus en Faustinus van wie ik les heb gehad bij de Pater Titus Brandsma School te Helmond in de periode 1956 - 1962? Ik denk nog steeds veel aan hen met zo veel goede herinneringen en dankbaarheid.

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.