Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

Het Broederklooster in Helmond

Kloosters

De Broeders van Maastricht betrokken hun nieuwe broederhuis aan de Ruusbroecklaan 50 op 13 februari 1963. De grond daarvoor hadden ze al in 1958 aangekocht. Het ontwerp was van architectenbureau A.J.N. Boosten en Witteveen uit Maastricht. Van hieruit gingen de broeders naar de scholen waar ze werkzaam waren, verspreid over de stad.

Helmond, Broederklooster, 2010. Foto: COllectie Jan Smits
Helmond, Broederklooster, 2010. Foto: Collectie Jan Smits


In 1999 is het huis opgeheven. Aanvankelijk werd het verhuurd als woonruimte voor gastarbeiders. Na een brand is het in 2005 gedeeltelijk gesloopt voor appartementen. De kapel is inmiddels verbouwd tot woningen.

Het opvallend brede, in gele baksteen opgetrokken gebouw is door glaspuien in drie bouwdelen verdeeld. Opvallend is het dak dat boven de muren lijkt te zweven. De hoofdingang bevindt zich in de linkerpui. Naast de ingang staat op het huisnummerbord “Broederklooster”. De openslaande ramen - in het linker bouwdeel door zwarte muurvlakken gescheiden - zijn in lange aaneengesloten rijen aangebracht.

3

Reacties (3)

Peter Boers zei op 18 mei 2022 om 04:21 uur

Volgens mij waren deze broeders aktief als onderwijzer op de Pater Titus Brandsma school in mijn tijd 1956 -1961 Broeder Honestus, Broeder Faustinus; broeder Elmar …. geen idee tot welke orde ze behoorden

Norah zei op 18 mei 2022 om 11:20 uur

De Broeders van Maastricht werden ook de Broeders van de Beyart genoemd. Het "moederklooster" lag aan de Brusselsestraat Maastricht, een monumentaal gebouw. Ze stonden bekend om hun grote rol in het onderwijs.
Ik weet niet, Peter, waar jouw lagere school stond, was dat in Helmond?

Peter Boers zei op 20 mei 2022 om 04:53 uur

Dank voor je antwoord. Het was inderdaad in Helmond.

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.