Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

Het Broederhuis te Kaatsheuvel

Kloosters

De Broeders van Maastricht hadden hun buitengoed laten bouwen in de bosrijke omgeving aan het einde van de Kloosterweg, net buiten Waalwijk, aan de Zandberg 6 in Kaatsheuvel. Pastoor Van Riel zegende het broederhuis in op 30 september 1925. Waarschijnlijk was het ontwerp van architect Lambriex.


Kaatsheuvel, Broederhuis, 1925 (foto: Kees Klein)

De broeders hebben het huis lang als buitenhuis in gebruik gehad en als vakantiehuis voor de jongens. In 1994 is het verkocht. In dat jaar kwamen er onderkelderde uitbreidingen en verbouwingen, werden ramen en gevelindeling gewijzigd en dakkapellen geplaatst. De veranda is gesloopt, maar de totaalindruk bleef gehandhaafd. In 2004 is het pand uitgebreid.


Kaatsheuvel, Broederhuis, 2010 (foto: B. Smeets)

Het vriendelijke, bakstenen huis wordt nog steeds Broederhuis genoemd. Het huis telt een bouwlaag en heeft een opvallend geknikt en met pannen belegd tentdak. Het heeft brede vensters. Het ligt idyllisch in het zogenaamde Broederbos met dennen en rododendrons, waarin de broeders zelfs een ven groeven. De eerste foto toont het huis op de dag dat het werd ingezegend, de tweede zoals de situatie was in 2010.

4

Reacties (4)

Harry Rouwenhoff zei op 13 januari 2020 om 15:24 uur

Momenteel ben ik bezig met een stamboom van mijn vader:
Franciscus Johannes Maria Rouwenhoff (geboren 04-12-1920 overleden 02-11-1999). Op zijn 14e is hij voor een periode van 3 jaar naar Loon op Zand vertrokken. Ik heb het vermoeden dat hij in een van de juvenaten heeft verbleven, daar er sprake was volgens mijn moeder van een "soort priesteropleiding". Kunt u misschien nagaan of hij ooit in uw klooster is geweest. En zo ja, kunt u als dat beschikbaar is een kopie inschrijfgegevens opsturen?
Ik hoor graag van u onder dankzegging voor de genomen moeite,
Met vriendelijke groet,
Harry Rouwenhoff

Peter Harte zei op 1 september 2021 om 23:51 uur

Mooie herinneringen aan het broederbos,vele jaren gekampeerd met het Gilde ( jong Nederland ) en later broeder Giovanni’s geholpen met het onderhoud,terras aangelegd enz enz tot dat hij het niet meer kon ,en het daarna is verkocht gelukkig nog mooi foto’s sweet memories

Thijs de LeeuwBHIC zei op 2 september 2021 om 14:27 uur

Nog bedankt voor het reageren, Harry en Peter. Tot mijn schrik zie ik dat nog niet op jouw vraag is gereageerd Harry. Voor nadere informatie over het juvenaat van deze broeders kan contact worden opgenomen met het Erfgoedcentrum Nederlands Kloosterleven, dat het archief van deze congregatie bewaart. Bij deze een link naar de online inventaris: https://www.erfgoedkloosterleven.nl/zoeken/collecties-zoeken.php?mivast… en hier de contactgegevens voor het erfgoedcentrum: https://www.erfgoedkloosterleven.nl/contact/contact.html In de online inventaris vind ik gek genoeg niet (onder het kopje "huisarchieven") een juvenaat in Loon op Zand of Kaatsheuvel terug. Maar ik verwacht dat onze collega's van het erfgoedcentrum je hiermee zeker verder kunnen helpen, zodat ook gericht kan worden gezocht naar die inschrijfgegevens voor het juvenaat.

Thijs de LeeuwBHIC zei op 2 september 2021 om 14:28 uur

@Peter: als je ons trouwens wat van die foto's wilt sturen van het broederhuis en omliggend terrein, dan zijn ze welkom! Dat kan naar info@bhic.nl o.v.v. Broederhuis Kaatsheuvel, dan voegen wij er hier een paar toe als je wilt.

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.