Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

Het Bethaniëklooster in Bavel

Kloosters

Dit klooster met kleuterschool van de Franciscanessen van Roosendaal is gesticht in 1923 en werd gebouwd door Dom. Paul Bellot in samenwerking met H. van de Leur. In 1950 volgde een aanbouw. Het klooster is opgeheven in 1995.

Enkele zusters woonden daarna nog een jaar op het adres Lange Vore 4. Het kloostergebouw was na het vertrek van de franciscanessen in gebruik als het Wit-Gele Kruisgebouw Bethanië. Later werd het sociaal cultureel centrum ’t Klooster, de ingang ligt aan het Jack van Gilsplein. Het leegstaande pand naast ‘t Klooster is in 2002 inpandig gerenoveerd en aan de achterzijde uitgebreid.

Foto: BHIC / Frans van de Pol, 2017
Foto: BHIC / Frans van de Pol, 2017

Dit bakstenen huis is een goed voorbeeld van een klein dorpsklooster. De kapel lag op de etage en is in de voorgevel herkenbaar aan een reeks van vier samengestelde driedelige ramen en op de hoek aan een kleine topgevel. Boven de ingang staat een heiligenbeeld in een nis. De latere aanbouw is in dezelfde trant gehouden.

Heb je nog bij deze nonnen op school gezeten? Wat weet je daar nog van te vertellen? Reageer hieronder. 

Bron: J. Smits, Vademecum van religieuzen en hun kloosters in Noord-Brabant, Alphen aan de Maas, 2010

6

Reacties (6)

Piet van Kaam zei op 4 april 2019 om 10:07 uur

In dit klooster heb ik op de bewaarschool gezeten. Mijn zus zat er op de aangrenzende meisjes lagere school die door de nonnen werd bestuurd. Ik ben daarna frequent misdienaar geweest in hun kapel. Ik kreeg altijd een lekker ontbijtje voor ik weer naar school moest. De samenkomst en vertrek naar de kerk bij mijn eerste heilige communie vertrok vanuit dit klooster.

Marilou NillesenBHIC zei op 4 april 2019 om 16:25 uur

Ah, dus dit is om meerdere redenen een bijzondere plek voor je, Piet. Van wie kreeg je dan het ontbijt (en ja, dan ben ik ook benieuwd wát je kreeg ;)

Piet van Kaam zei op 4 april 2019 om 16:39 uur

De mis werd meestal opgedragen door een Pater van de Heilige Harten , ook in Bavel op Groot Ijperlaar gevestigd, of door een pater die bij familie op vakantie was, zoals mijn buurjongen. Na de mis kreeg ik in een bezoekerskamertje warme chocomel en een eierkoek of soms wat anders zodat ik meteen weer naar school kon. Soms kreeg ik nog een heiligenprentje geplakt onder glas en versierd aan de randen. Het was, als ik er aan terug denk , een feest om daar te dienen.

Marilou NillesenBHIC zei op 8 april 2019 om 15:57 uur

Prachtig gezegd, Piet: een feest om daar te dienen, dat maakt alles in één keer helemaal duidelijk. Veel dank voor je aanvulling!

Ad van Gils zei op 17 november 2021 om 23:01 uur

Ook ik heb daar op de kleuterschool gezeten. Moest bij mijn zus achter op de fiets mee. De eerste dagen sprong ik na enkele meters al van de fiets want ik was de vrijheid te veel gewend. Later is het goed gekomen. Wel zaten er twee van die kwallen altijd te klieren, maar later ben ik ze nooit meer tegengekomen, dus iets leren waren ze vergeten.

Thijs de LeeuwBHIC zei op 22 november 2021 om 09:12 uur

Bedankt Ad voor het reageren. Vertel nog eens verder als je wilt. Over welke jaren hebben we het en welke herinneringen heb je nog aan de zusters?

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.