Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

Dochters van O.L.V. van het H. Hart in Waalwijk

Kloosters

De kinderen van de Antoniusparochie moesten op weg naar de school een spoorlijn en een weg oversteken. De ouders vonden dat te gevaarlijk en hielden hen thuis. Daarom vroeg pastoor Kuijpers de Missionarissen van het H. Hart om zusters. De bisschop ging akkoord, mits er zusters zouden komen die in het Nederlands konden lesgeven.

Foto: Erfgoedcentrum Ned. Kloosterleven, collectie Dochters O.L.Vrouw v.h. H. Hart

Klooster aan de Eerste Zeine (Erfgoedcentrum Ned. Kloosterleven, BM-Z034 collectie Dochters O.L.Vrouw v.h. H. Hart nr. 106053)


En zo arriveerden in 1911 de eerste drie Dochters van O.L. Vrouw van het H. Hart uit Issoudun (Frankrijk), die begonnen met ziekenverpleging en kleuteronderwijs. Het eerste klooster van de zusters bestond uit een eenvoudig huis aan de Antoniusstraat 50. De bewaarschool was gevestigd in het huisje ernaast.

Toen ze ook startten met het geven van lager onderwijs, groeide de behoefte aan grotere behuizing. Weldoener P. Wijten heeft een grote bijdrage geleverd in het zoeken naar een terrein en naar de middelen voor een klooster.

De zusters bij hun 25-jarig verblijf in Waalwijk, poserend in de tuin van het klooster, 1936 (fotopersbureau Het Zuiden. Bron: collectie Streekarchief Langstraat Heusden Altena)

De zusters bij hun 25-jarig verblijf in Waalwijk, poserend in de tuin van het klooster, 1936 (Fotopersbureau Het Zuiden. Bron: collectie Streekarchief Langstraat Heusden Altena nr. WAA50046)


In 1922 verhuisden de zusters naar het nieuwe klooster aan de Eerste Zeine. De tekeningen van architect F.C. de Beer uit Tilburg dateren uit 1916 met wijzigingen uit 1921. Het is uitgevoerd door aannemer H. van der Meys uit Besoyen. Het gebouw had ook een EHBO-kamer. 

Het noviciaat werd in 1915 in Tilburg gevestigd, omdat men die stad geschikter vond voor de opleiding en vorming van onderwijskrachten. De communiteit is in 1961 opgeheven, de laatste zuster verliet de parochie in Waalwijk op 11 oktober 1963. Daarna hebben diverse bedrijven het gebouw in gebruik gehad.

Heb je nog bij de zusters op school gezeten, of heb je nog herinneringen aan het klooster? Laat het ons weten!

Bron: J. Smits, Vademecum van religieuzen en hun kloosters in Noord-Brabant, Alphen a/d Maas, 2010

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.