Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

De Vredeskerk in Steenbergen

RK kerken

De Vredeskerk was het middelpunt van een eind jaren zestig gestichte parochie in Steenbergen-Zuid. Het gebouw staat er nog, maar maakt inmiddels deel uit van de zeven kernen tellende fusieparochie Sint Anna.


In 1967 besloten de parochies H. Gummarus te Steenbergen-centrum, H. Cornelius te Welberg en het Bisdom Breda tot de stichting van een parochie in Steenbergen-Zuid. Het jaar daarop kwam uit die plannen het rectoraat Vredeskerk voort.

Een rectoraat, dus geen parochie- of kapittelkerk en ook geen kerk verbonden aan een huis van religieuzen of aan een sociëteit van apostolisch leven. De priesterreligieus Th. van Geffen van de congregatie van Assumptionisten werd gekozen tot rector. Onder leiding van deze pater vonden vervolgens de eerste kerkdiensten plaats, maar niet in de Vredeskerk aan de Magnoliastraat.

De Vredeskerk, bron: website St. AnnaparochieDe Vredeskerk (bron: website St. Annaparochie)

Die moest immers nog worden gebouwd. Geffen droeg de H. Mis op in de aula van de lokale L.T.S.

De definitieve kerk opende op 1 december 1968 de deuren. Deken F. Bastiaensen zegende het gebouw in. In de jaren tachtig werd dit godshuis nog enkele malen onder handen genomen. Met als resultaat onder andere een stenen muur rondom de kerk en een aanbouw met sacristie en ontmoetingsruimte genaamd 'de Vonk'.

Sinds 1986 is de Heemkundekring 'De Steenen Kamer' op de zolder van het godshuis gevestigd.

Zoals gezegd gingen de kerkfusies ook aan dit gebouw niet voorbij. In 2011 werd de Vredeskerk onderdeel van de St. Annaparochie.

 

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.