Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

De Vredeskerk in Steenbergen

RK kerken

De Vredeskerk was het middelpunt van een eind jaren zestig gestichte parochie in Steenbergen-Zuid. Het gebouw staat er nog, maar maakt inmiddels deel uit van de zeven kernen tellende fusieparochie Sint Anna.

De Vredeskerk, bron: website St. Annaparochie
Bron: website St. Annaparochie)

In 1967 besloten de parochies H. Gummarus te Steenbergen-centrum, H. Cornelius te Welberg en het Bisdom Breda tot de stichting van een parochie in Steenbergen-Zuid. Het jaar daarop kwam uit die plannen het rectoraat Vredeskerk voort.

Een rectoraat, dus geen parochie- of kapittelkerk en ook geen kerk verbonden aan een huis van religieuzen of aan een sociëteit van apostolisch leven. De priesterreligieus Th. van Geffen van de congregatie van Assumptionisten werd gekozen tot rector. Onder leiding van deze pater vonden vervolgens de eerste kerkdiensten plaats, maar niet in de Vredeskerk aan de Magnoliastraat.

Die moest immers nog worden gebouwd. Geffen droeg de H. Mis op in de aula van de lokale L.T.S.

De definitieve kerk opende op 1 december 1968 de deuren. Deken F. Bastiaensen zegende het gebouw in. In de jaren tachtig werd dit godshuis nog enkele malen onder handen genomen. Met als resultaat onder andere een stenen muur rondom de kerk en een aanbouw met sacristie en ontmoetingsruimte genaamd 'de Vonk'.

Sinds 1986 is de Heemkundekring 'De Steenen Kamer' op de zolder van het godshuis gevestigd.

Zoals gezegd gingen de kerkfusies ook aan dit gebouw niet voorbij. In 2011 werd de Vredeskerk onderdeel van de St. Annaparochie.

3

Reacties (3)

Marc Brabant zei op 22 juni 2024 om 21:37 uur

Nu nog juist een manier vinden om te zorgen dat de jeugd zich hier ook terug iets meer kan in vinden om jullie werk te helpen steunen, te weten dat de vergrijzing steeds meer zal toeslaan, en er zo nog een vervolgverhaal mag komen, want anders dreigt alles, net zoals ook alles wat mijn eigen leven betreft, gewoon een maat voor niets te worden!!!! Zou GROTE ZONDE zijn dat jullie inspanningen verloren dreigen te gaan wegens gebrek aan interesse, denkt u ook niet ??!! Althans niet van mij, want anders zou ik niet eens mijn kostbaar leven verspillen om dit bericht te schrijven!!!

Marc Brabant zei op 22 juni 2024 om 22:02 uur

De reden waarom ik dat laatste in het vorige bericht schreef, is omdat ik eind 2016, of beter nu al net geen ACHT JAAR geleden mijn inschrijvingsadres overgezet had vanuit Brussel naar Steenbergen, om reden dat ik nu al 55 JAAR GEPEST werd en nog steeds wordt in BELGIE, om hier dan toe te komen en ENKEL GOED ben om wat ook aan belastingen te betalen, terwijl ik niet eens ENIG INKOMEN heb, maar VOORAL NIET afhankelijk wil zijn van de bijstand!!! Doel was om hier een Stichting op te starten tbv WEESKINDEREN in Roemenië, maar helaas ben ik nog GEEN STAP vooruit geraakt om reden dat NIEMAND bereid is mij een woordje uitleg te geven hoe ik mij hier ook mag integreren!!! Zo gaat het van kwaad naar erger, wat maakt mede omdat ze nu al 10 weken geleden het ook zo leuk vonden mijn auto in beslag te nemen, terwijl daar GEEN ENKELE reden toe was, maakt dat ik mij niet eens meer KAN verplaatsen, terwijl ik nog met een BV zit in België waarmee ik NIKS mee mocht doen omdat ALLE overheden BEWUST WEIGEREN mij de nodige vergunning te geven waarvoor ik deze opgestart heb!!
Ondanks met zo goed als ALLE instanties en organisaties hier in contact te zijn geweest, alsook met 1 van jullie Priesters, verandert er NIKS, met tot gevolg dankzij deze ervaring dat ik tot het besef gekomen ben HEEL MIJN LEVEN KWIJT te zijn!!!!
Tracht dan eens jullie economie re willen helpen steunen om VEEL MEER geld hier binnen te brengen en dan is het haast hetzelfde kinderachtig gezever zoals in België!!! Zou dit mogelijks te maken kunnen hebben omdat de havenstad 'A-PEN' hier niet zo ver vandaag is en mede omdat we overal in deze wereld in de 'HUMAN ZOO' leven, al dan niet ten gevolge het gezegde ' A'PEN A'PEN A'PEN NA ' kan zijn??!!
PLANET of the APES was een mooie film, nietwar?!
Ben trouwens een ENORME fan van de muziek van DOE MAAR, maar vooral ook van 'KINDEREN VOOR KINDEREN' op deze 'KINDERPLANEET'!!!
Sollen met anderen is leuker dan er zelf voor te moeten werken, nietwar??!!
Wat dit ertoe bijdraagt dat de economie hier BETER van werd, is mij 1 heel groot raadsel, laat staan in welke mate ze zo een oplossing zullen vinden voor het lerarentekort, nog veel meer!!!
Kan mogelijks te wijten zijn omdat ze hier ook bier verkopen genaamd 'DUVEL', wat al dan niet iets te sterk was en naar hun hoofd gestegen is???!!

Thijs de LeeuwBHIC zei op 16 juli 2024 om 16:01 uur

Dag Marc, je reageert hier niet op een pagina van de kerk in kwestie maar een pagina van het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC) - deze pagina maakt deel uit van onze kerkenkaart van Brabant, bedoeld als plek waar mensen o.a. (oud-)parochianen hun herinneringen kunnen delen. - van enige band tussen ons en genoemde kerk is geen sprake. Toch dank voor je reactie, ik weet er dus ook het fijne niet van, wat er precies is gebeurd tussen jou en deze kerk(gemeenschap). Ik snap dat je er niet veel voor koopt maar ik wil je toch voor wat het waard is alle goeds en geluk wensen, ook al begrijp ik dat het project zoals je dat ooit voor ogen had wel definitief van de baan is.. Hartelijke groet,

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.