Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

De H. Corneliuskerk in Welberg

RK kerken

In Welberg stond de eerste schuurkerk van Steenbergen. Net als elders in de provincie was de openbare uitoefening van het katholieke geloof in Steenbergen na 1648 verboden. Vanaf 1679 werden er echter weer missen opgedragen. Eerst in een huis, later in een schuur.

De H. Corneliuskerk (bron: Parochie)Die schuurkerk zou gelegen hebben bij hoeve De Pastorie in Welberg. In 1707 kregen de katholieken toestemming om aan de Vleeshouwerstraat in Steenbergen een schuurkerk op te richten. Daarna moest Welberg het twee eeuwen zonder kerk stellen; de gelovigen kerkten in Steenbergen.

Pas in 1927 werd Welberg namelijk als parochie van Steenbergen afgescheiden. Dat gebeurde onder de energieke leiding van pastoor A.C.J.M. Ermen. Hij voorzag het dorp niet alleen van een kerk, maar ook van lagere scholen en een patronaatsgebouw.

Het Maria-altaar in de Corneliuskerk (foto: Coen Ossenblok, 2014. Bron: Parochie)Pastoor Ermen maakte van Welberg ook een bedevaartsoord. Daarbij kreeg hij de hulp van Janske Gorisse, een meisje uit zijn parochie aan wie Maria zou zijn verschenen. De kwestie zorgde voor een toeloop van pelgrims, maar ook voor verdeeldheid tot in de top van de Nederlandse kerk. De bisschop van Breda vertrouwde de zaak niet, maar de bisschop van Roermond liep zowat de deur plat bij Janske in Welberg. Uiteindelijk greep de aartsbisschop van Utrecht in en hij maakte de zaak aanhangig in Rome. Er kwam een onderzoekscommissie die concludeerde dat er geen wonderen waren gebeurd, maar dat mensen zich door lichtgelovigheid hadden laten misleiden.

De Corneliuskerk behoort sinds 2009 tot de Sint Annaparochie. Het bestuur van die parochie besloot drie kerken te sluiten, waaronder ook deze…. Op 15 november 2014 werd de laatste liturgische dienst gevierd.

Pastoor Uytdewilligen (foto: collectie KDC)Wat overblijft zijn de herinneringen aan het leven in de parochie en aan de geestelijken van vroeger. Op de foto zien we een van hen, pastoor C.A.J. Uytdewilligen. Deze priester werd in 1962 ingehaald. Daarvoor konden de parochianen terecht bij pastoor Ermen en diens kapelaan A.F.C. Voeten.

Foto's

  • H. Corneliuskerk. Foto: Coen Ossenblok (2014). Bron: Parochie
  • Maria-altaar in de Corneliuskerk. Foto: Coen Ossenblok (2014). Bron: Parochie
  • Pastoor C.A.J. Uytdewilligen. Foto: collectie Katholiek Documentatie Centrum, nr. 2a16854
3

Reacties (3)

Gerard H.A.A. de Bie zei op 13 juli 2015 om 19:42 uur

Mag ik hieruit opmaken dat door de bouw van de Corneliuskerk de schuurkerk is verdwenen en dat er van deze schuurkerk nog foto nog plattegrond of dergelijken (bewaard gebleven) zijn?

Annemarie van Geloven zei op 15 juli 2015 om 10:42 uur

Beste Gerard, helaas is voor de auteur van dit verhaal niet mogelijk meteen op uw vraag te reageren. Maar u houdt nog een antwoord te goed!

Paul HuismansBHIC zei op 16 juli 2015 om 08:06 uur

Beste Gerard,
Goed dat je ons hier op wijst. De conclusie over de schuurkerk was te kort door de bocht: die werd al in de 18e eeuw verplaatst naar Steenbergen! Dank voor je opmerking, het verhaal is aangepast.

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.