Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

De Sint-Lambertuskerk in Orthen

RK kerken

In de jaren 1886 en 1887 verrees aan de Oude Rijksweg de Sint Lambertus, een neoromaanse kerk ontworpen door de architect H.C. Dobbe. Het gebouw werd in 1889 geconsacreerd en was het middelpunt van de veel oudere, in de dertiende eeuw ontstane parochie Orthen - de oudste parochie van 's-Hertogenbosch.


De Sint-Lambertuskerk. Foto: Fotopersbureau Het Zuiden, bron: collectie Erfgoed 's-Hertogenbosch

Omdat de stad bleef groeien, werd de ligging van de Sint-Lambertuskerk steeds ongunstiger. Tot op het punt dat in de jaren vijftig besloten werd, om een nieuwe parochie onder de naam San Salvator te stichten. In 1956 was de kerk van deze parochie, de San Salvator aan de Schaarhuisstraat 14, gereed voor gebruik.

De Sint-Lambertuskerk werd aan de eredienst onttrokken en in 1962 afgebroken.


De San Salvatorkerk. Foto: Christian van der Ven, 2013, bron: Wikimedia Commons

Vervolgens was het in 2014 de San Salvatorkerk die aan de eredienst werd onttrokken. Maar de sluiting van deze kerk betekende niet het einde van de bijbehorende geloofsgemeenschap. Enkele jaren eerder hadden gelovige San Salvatorianen namelijk al besloten om een “doorstart” te maken van de Salvatorkerk. Met als resultaat de San Salvator Gemeenschap, die - zo lezen we op hun website - inmiddels bijna 600 leden telt en openheid, oecumene en gastvrijheid centraal stelt. Hun vieringen vinden plaats in Dagcentrum Eygenweg aan de Van der Eygenweg 1.

Hieronder zijn foto's te zien van pastoor J.E. Schouten, die op 23 oktober 1953 de Sint-Lambertusparochie toegewezen kreeg. Met ingang van 1954 kreeg hij steun van kapelaan P.J.F. van Tuyl. Schouten bleef de pastoor van Orthen tot zijn aan zijn overlijden in 1967. Hij werd 47 jaar.


Installatie pastoor J.E. Schouten, 1954, met v.l.n.r. emeritus-pastoor Verhoeven, moeder pastoor Schouten, pastoor Schouten en deken Van Loon. Foto: Fotopersbureau Het Zuiden, bron: collectie Erfgoed 's-Hertogenbosch

Pastoor Schouten. Bron: collectie Katholiek Documentatie Centrum, nr. 2a14610

Inwijding van de Lourdesgrot bij de pastorie van de Sint Lambertuskerk, aangeboden aan pastoor Kamp bij diens 40 jarig priesterjubileum in 1931. Groep bruidjes en schoolkinderen met Zuster Engelina. Foto met dank aan Jan Lange.
Bronnen

  • Wies van Leeuwen, De verdwenen kerken van Noord-Brabant (WBooks, Zwolle 2017) 32, 80, 120-121.
  • Website San Salvator Gemeenschap
10

Reacties (10)

Toine Janssen zei op 28 februari 2019 om 16:52 uur

U schrijft: 'De San Salvatorkerk heeft het nog volgehouden tot in 2014, toen ook voor deze kerk het doek viel. Het gebouw werd onttrokken aan de eredienst, een gevolg van teruglopend kerkbezoek.' Deze sluiting had echter wel een wrange bijsmaak. De parochie bloeide maar volgde in de liturgie niet altijd de regels van het bisdom. Die besloot om in te grijpen en zowel kerkbestuur als pastores werden buiten spel gezet. De parochie werd onderdeel van de Bossche stadsparochie en een van priesters droeg er 's Zondags de H. Mis op voor een handjevol gelovigen volgens de richtlijnen van het bisdom. De 'San Salvatorgemeenschap' hield en houdt haar liturgievieringen nog steeds in het Dagcentrum aan de Eygenweg in Orthen.

Louis Bressers zei op 13 juli 2019 om 16:16 uur

In de oude Lambertuskerk is in 1894 onder pastoor Crefcoeur een uurwerk geplaatst door de Firma A. Vos uurwerkenfabriek te Nuenen.
Dit uurwerk moet bij de sloop in 1961 nog aanwezig geweest zijn. Kan iemand mij vertellen wat daar toen mee gebeurd is: herplaatst in de nieuwe kerk?vernietigd? of gewoon verdwenen

Thijs de LeeuwBHIC zei op 16 juli 2019 om 10:09 uur

@Toine: bedankt voor je reactie. En goed dat je ook deze kant van het verhaal belicht, want alléén teruglopend kerkbezoek doet dus eigenlijk geen recht aan wat er is gebeurd. Triest dat er geen andere oplossing werd gevonden, maar gelukkig doet de voortgezette San Salvator Geloofsgemeenschap goed, zie ik op hun website. Ik heb de tekst op deze ontwikkeling aangepast met link naar de site.

@Louis: goede vraag, zulke info is vaak lastig te achterhalen. Ik zoek nog even verder, maar misschien dat iemand anders in de tussentijd nog van hulp kan zijn..?

Fike van der Burght zei op 13 augustus 2019 om 21:18 uur

Het verhaal over de teloorgang van de San Salvatorkerk is nog schrijnender. De kerk is voor een groot deel volgens overlevering betaald door de moeder van pastoor Schouten. En door vele parochianen met eigen handen gebouwd. Mijn opa Jan Vesters was daar nauw bij betrokken. Het was een kerkgebouw van de gemeenschap van Orthen door de mensen zelf gebouwd. In 2014 met een bruut gebaar door de bisschop afgenomen. Mijn ouders zijn als eerste getrouwd in de kerk in 1956 (althans zo wordt verteld).

Mariët BruggemanBHIC zei op 14 augustus 2019 om 10:06 uur

Bedankt voor je reactie Fike, Toine Janssen heeft dit in zijn reactie van 28 februari 2019, zie hierboven, ook benoemd. Inderdaad jammer dat een bloeiende geloofsgemeenschap op deze manier hun gebouw is ontnomen.

Jan Lange zei op 1 april 2020 om 12:54 uur

In den beginne waren Orthen en Den Bosch één parochie, getuige;
Orthen/Den Bosch in 1231 is het patronaatsrecht door Hendrk I van Lotharingen/Brabant aan de Abdij van Berne gegeven. Toen in 1231 werd gezegd: Theodericus vroegere investiet; Leonius de Bruxella huidige investiet.
1318 Willem, pastoor van de kerken van Orthen en 's-Hertogenbosch.

Jos van goch zei op 20 juli 2020 om 20:39 uur

In mijn tuin staan 2 hekwerken van deLambertus kerk. De smid op naamplaatje welk aan hek zit heette ;?Lockin& Z’n s Bosch. ? Niet al te duidelijk .Kan iemand hier meer over vertellen ?

Paul Roovers zei op 1 maart 2021 om 14:16 uur

@louis Bresers Als het gaat om waardevolle stukken die uit gesloopte kerken verdwijnen zou je denken dat het bisdom bijhoudt waar alle blijft. Waarom niet een telefoontje naar het bisdomarchief?

Jan Lange zei op 1 maart 2021 om 14:43 uur

Hubertus Josephus Kamp. Geb. 2.5.1866. Priester gewijd 23.5.1891. Kapelaan te Balgoy en Zevenbergen. Pastoor van 11.3.1911 tot 15.3.1945 te Orthen. Overl. te Raamsdonk op 12.7.1948. Bij interesse heb ik nog een foto van hem.


Thijs de LeeuwBHIC zei op 3 maart 2021 om 10:38 uur

Dank voor deze informatie Jan Lange. Die foto is welkom. Je kunt deze sturen naar info@bhic.nl o.v.v. Lambertuskerk in Orthen. Dan voegen wij deze toe aan jouw reactie.

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.