Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

Noodkerk H. Paulus in 's-Hertogenbosch

RK kerken

De noodkerk H. Paulus werd in 1959 ingezegend en in 1976 aan de eredienst onttrokken. Een opvallend korte levensduur, wat allicht verklaart waarom er zo weinig informatie over dit godshuis te vinden is.


 

De Pauluskerk heeft zo'n korte tijd bestaan, dat er zelfs op de website reliwiki bijna niets over te vinden is. Foto's zijn er ook nauwelijks te vinden. De tijdelijke kerk stond op het driehoekig veld op de hoek van de Hesselsstraat en Broekhovenlaan.

Toen de noodkerk H. Paulus geopend werd, viel deze onder de Sint Annakerk van Hintham. In het begin was het daarom de pastoor van de Annaparochie, die in de Pauluskerk de H. Mis opdroeg. Dat was pastoor N.W.J.M. de Leijer.



Installatie pastoor Jurriëns
Pastoor Jurriëns viert feest

In 1961 werd J.A. Jurriëns als pastoor van de Pauluskerk geïnstalleerd. We zien hem op de twee onderste foto's, op latere leeftijd en als pastoor te Haghorst. Toch zullen de parochianen van toen hem vast nog wel herkennen.

Vanwege het sterk teruglopende aantal kerkgangers werden in 1973 de parochies van de H. Paulus, de H. Anna en de H. Willibrordus door Mgr. Bluyssen samengevoegd tot de parochie ‘Interim-Oost’, een constructie die tot 1980 heeft bestaan. Tegen deze achtergrond van afnamend kerkbezoek en parochiefusies is de noodkerk van de Paulusparochie in 1976 gesloten en gesloopt. De parochie Heilige Harten kreeg er de zielzorg over de inwoners van de wijk Oost, Aawijk-Noord bij.

Reageer hieronder en vul het verhaal aan. Deel jouw herinneringen aan de kerk, de parochie en de geestelijken van vroeger.

Foto's zijn natuurlijk ook van harte welkom!

Foto's

Inzegening noodkerk Sint Paulus, 19 december 1959 (foto: Fotopersbureau Het Zuiden, bron: collectie Erfgoed 's-Hertogenbosch, id.nr. 0026147)

Pastoor Jurriëns op latere leeftijd, als pastoor van Haghorst (St. Jozefparochie) (foto: Stichting Commissie Kleine Kern Haghorst, id.nr. Hst 31 - 32)

Pastoor Jurriëns met bolhoed (foto: Stichting Commissie Kleine Kern Haghorst, id.nr. Hst 24 - 40)

Bron

Website Bossche Encyclopedie, lemma Pauluskerk

12

Reacties (12)

Els de Laat zei op 7 juli 2018 om 20:27 uur

De noodkerk stond op het driehoekig veld hoek Hesselsstraat / Broekhovenlaan.

Hilde JansmaBHIC zei op 10 juli 2018 om 09:52 uur

Bedankt voor je reactie, Els. Heb je zelf deze noodkerk wel eens bezocht? Weet je misschien ook waarom indertijd een noodkerk nodig was?

Els de Laat zei op 10 juli 2018 om 22:32 uur

Ons gezin is in maart 1960 in 's-Hertogenbosch komen wonen. Ik was bijna 6 jaar oud. In mijn beleving stond de kerk er al ( of is in die tijd gebouwd). Een jaar later heb ik er mijn Eerste Communie gedaan. De mis werd toen gedaan door mijn Heeroom. Ook mijn vormsel ( door mgr. Bluyssen) en mijn Plechtige Communie heb ik er gedaan. En ja, iedere zondag naar de kerk. Of als er vanuit school iets werd georganiseerd. Mijn broer is nog een tijd koster geweest. Een van mijn zussen zong in het jongerenkoor.
Mijn invulling van noodkerk: Het was een nieuwe, jonge wijk. Daar werden meteen kerken gebouwd. Ik dacht dat er uiteindelijk wel een stenen kerk gebouwd moest gaan worden. Waarom niet? Terugloop kerkgangers? Opgegaan in een andere parochie?
Overigens is het adres dat hierboven wordt genoemd een gewoon woonhuis. Aan de andere kant van deze wijk.
Ik kwam op deze site omdat er in een groep op Facebook afgelopen week foto's verschenen van deze kerk.

Thijs de LeeuwBHIC zei op 11 juli 2018 om 10:07 uur

@ Els: bedankt voor deze mooie (en broodnodige) aanvulling van het verhaal van de noodkerk. Dat lijkt me inderdaad wel de context waarin de bouw ervan moet worden gezien. Goed om daarover iemand te horen die het daadwerkelijk heeft meegemaakt. En leuk om te lezen hoe betrokken jullie waren bij het parochiële leven! Het adres heb ik gewijzigd. Hartelijke groeten,

Frank de Laat zei op 10 december 2018 om 12:47 uur

rriensHet verhaal van Pastoor Jürriens is niet helemaal waar. Toen de kerk geopend werd viel deze kerk onder de St. Anna kerk van Hintham waarbij de daarbij behorende geestelijke in het begin ook de eucharistie vieringen deden. Later is pastoor Jürriens gekomen. Ik kan mij ook nog de doop van de 75.000e Bosschenaar herinneren. Was van de fam. Heesakkers uit de Hesselsstraat.

Els de Laat zei op 11 december 2018 om 18:44 uur

En die pastoor van de Annakerk was pastoor de Leijer.

Mariët BruggemanBHIC zei op 12 december 2018 om 10:49 uur

@Frank en @Els; hartelijk dank voor jullie correcties en aanvullingen. Mijn collega Thijs gaat het verhaal zo snel mogelijk aanvullen met jullie gegevens.

Thijs de LeeuwBHIC zei op 13 december 2018 om 14:44 uur

@Frank en @Els: bedankt dat jullie de moeite hebben genomen om op dit verhaal te reageren. Aan de hand van jullie op- en aanmerkingen heb ik het aangevuld. Heb meteen een foto toegevoegd van de inzegening van de Pauluskerk - zojuist in de "Bossche Encyclopedie" gevonden. Hartelijke groeten,

Toine Janssen zei op 28 februari 2019 om 16:34 uur

Vanwege het sterk teruglopend aantal kerkgangers werden in 1973 de parochies van de H. Paulus, H. Anna en de H. Willibrordus door Mgr. Bluyssen samengevoegd tot de parochie ‘Interim-Oost’. Deze constructie heeft geduurd tot 1980. De noodkerk van de Paulusparochie werd in 1976, vanwege het sterk teruglopend kerkbezoek gesloten en gesloopt en de parochie HH. Harten kreeg er de zielzorg over de inwoners van de wijk Oost, Aawijk-Noord bij.

Thijs de LeeuwBHIC zei op 6 maart 2019 om 10:03 uur

Beste Toine, hartelijk dank voor deze aanvullingen. Zo krijgt ook het gedeelte over de laatste jaren van de kerk al wat meer vlees om de botten. Ik ga ermee aan de slag!

Hans Brouwer zei op 18 mei 2023 om 19:02 uur

Deze kerk was onze parochiekerk, waar mijn oudste zus in 1969 is getrouwd door de toenmalige pastoor Penders (later uitgetreden). De kapelaan heeft zich in die tijd helaas verdronken. Heb verder goede herinneringen aan het gebouw ondanks dat het een noodkerk was.

Thijs de LeeuwBHIC zei op 27 juni 2023 om 15:09 uur

Bedankt Hans voor het reageren, juist bij een kerk waarover we nog zo weinig weten. Dankzij alle bijdragen ontstaat er telkens een duidelijker beeld. De priester dhr. Penders kunnen we bij deze dus als pastoor noteren. Uitgetreden, dat past wel weer in die tijd van na het concilie.

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.