Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

De H. Annakerk in Hintham

RK kerken

De architectuur van de Annakerk in Hintham is geïnspireerd op een kerk op het Franse platteland. Die staat in Aillant-sur-Tholon, in de regio Bourgogne, en is ontworpen door Eugène Viollet-le-Duc. Deze was een van de grondleggers van de neogotiek.


De grote architecten Pierre Cuypers en Hendrik Berlage waren met Viollet-le-Duc bevriend, Ook W.Th. van Aalst, de bouwmeester van de Annakerk in Hintham, werd sterk door hem beïnvloed. Viollet-le-Duc had zijn kerk in Aillant-sur-Tholon bedoeld als een model voor de ideale dorpskerk. Dat ideaal is in Hintham gerealiseerd, in de jaren 1909-1910.

Inmiddels is Hintham geen dorp meer. Na lange tijd deel te hebben uitgemaakt van de gemeente Rosmalen, is het sinds 1996, samen met de rest van die gemeente, grondgebied van ’s-Hertogenbosch.

Foto: BHIC / Frans van de Pol, 2013

Foto: BHIC / Frans van de Pol, 2013

In 2014 werd bekendgemaakt dat de Annakerk met de status van kapelkerk verdergaat. Er worden niet meer elk weekeinde missen gevierd. Sluiting en herbestemming horen ook tot de mogelijkheden.

Hieronder op de foto zien we pastoor De Leijer, die de Annaparochie in de jaren vijftig en zestig bediende. Hij kreeg in die dagen hulp van de jonge kapelaan C.M. Velzeboer, die na zijn priesterstudie in Hintham zijn eerste ervaringen opdeed in de pastorale praktijk.


Pastoor De Leijer (foto: Erfgoed 's-Hertogenbosch)Pastoor De Leijer en zijn kapelaan gaan op de foto met een groep eerste communicanten van de Sint Annakerk, 12 oktober 1952. (Foto: collectie Erfgoed 's-Hertogenbosch, id.nr. 0068164) Pastoor De Leijer (foto: collectie KDC)Pastoor N.W.J.M. de Leijer (Katholiek Documentatie Centrum, AFBK-2a13841)

 

 

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.