Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

De Paters van het Allerheiligst Sacrament SSS

Paters & Nonnen

In 1857 beschreef de Franse stichter van de paters Sacramentijnen wat hij precies voor ogen had gehad met zijn stichting: “we willen niet alleen Jezus in de Eucharistie aanbidden, dienen en beminnen, maar Hem ook bekendheid geven en ervoor zorgen dat Hij door álle harten aanbeden, gediend en bemind wordt.”

Dat betekende in de praktijk dat de congregatie de aanbidding van het Heilig Sacrament, dat in de kerk permanent werd uitgestald, combineerde met apostolaatswerk, ook in de missie.

Die stichter was pater Pierre-Julien Eymard (1811–1868) en zijn congregatie dateert van 1856. Die staat ook wel bekend als de Societas Sanctissimi Sacramenti, ofwel de Paters van Brakkenstein, kortweg Paters Sacramentijnen.

Eymard was in 1834 priester gewijd en werkte daarna een aantal jaren in verschillende parochies, maar het kloosterleven trok hem. In 1839 trad hij in bij de Maristen, bij wie hij tussen 1839 en 1856 verschillende functies vervulde. In de laatste jaren van zijn tijd bij de Maristen groeide zijn belangstelling voor de aanbidding van het Allerheiligst Sacrament.

Zelfs zo, dat hij erover begon te denken om daarvoor een eigen congregatie in het leven te roepen. In 1856 was het zover: in Parijs ging de nieuwe congregatie van start.

Twee jaar later, in 1858, stichtte Eymard ook een vrouwencongregatie met dezelfde doelstelling als de mannen: dat waren de Dienaressen van het Heilig Sacrament. In 1863 volgde de pauselijke goedkeuring van de constituties.

De congregatie is sinds 1902 in Nederland gevestigd. Vanaf 1937 vormden de Nederlandse kloosters een zelfstandige provincie, die onlangs is gefuseerd met de Belgische provincie. De Duitse huizen sloten zich al eerder aan bij de Nederlandse provincie. Deze Europeanisering is ook bij andere congregaties waar te nemen.

Vanwege de veranderde beleving van de eucharistie hebben de Sacramentijnen in 1984 hun levensregel vernieuwd. Momenteel zijn er wereldwijd nog ruim 860 paters werkzaam. Hun stichter Pierre-Julien Eymard is in 1925 zalig en in 1962 heilig verklaard.

In Noord-Brabant waren er kloosters in Baarle-Nassau (tussen 1902-1904, daarna verplaatst naar Nijmegen) en Stevensbeek, Klooster Eymard-Ville. Kloosters buiten Noord-Brabant vinden we o.a. in Baarlo, Nijmegen, Amsterdam, Kerkrade en Rotterdam.

Buiten Nederland zijn de Paters van Brakkenstein aanwezig (geweest) in Argentinië, Australië, België, Brazilië, Canada, Chili, Colombia, Congo, Duitsland, Filipijnen, Frankrijk, Groot-Brittannië, Ierland, India, Italië, Kameroen, Mozambique, Oeganda, Oostenrijk, Peru, Portugal, Senegal, Spanje, Sri Lanka, Verenigde Staten, Vietnam en Zwitserland.

Foto’s
Pierre-Julien Eymard (1811–1868). Bron: Wikimedia.
Broeder Johannes (Janssen), sacramentijn uit Boxmeer. Origineel: Particuliere Collectie. Bron: BHIC, De familie Janssen.
Wanroij, afscheid van de Zusters van Veghel. Rechts op de voorgrond de sacramentijn pater Vervest, 1961. Fotograaf: Fotostudio Jan Waarma. Bron: BHIC, fotonr. WAN0645.

Bronnen
Jan Smits, Vademecum van religieuzen en hun kloosters in Noord-Brabant. Alphen a/d Maas, 2010.
Website Paters van het Allerheiligst Sacrament.

3

Reacties (3)

Gerrit Hendriks zei op 5 maart 2019 om 19:57 uur

Heb pas vernomen van nog in levende lijven oude mevrouw dat bij congregatie van het allerheiligst Sacrament te Stevensbeek onder duikers waren op genomen
dit zou gedaan zijn door Jan Schoenmakers en Harrie Heijnemans door de bossen daar heen gebracht voor eigen leven

Marilou NillesenBHIC zei op 6 maart 2019 om 11:43 uur

Jee, wat bijzonder om te lezen, Gerrit. Goed dat je deze aanvulling hier bij zet, zodat we stil staan bij deze verzetsdaden. Heb je enig idee om hoeveel onderduikers het ging, of ze daar lang zijn geweest?

Gerrit Hendriks zei op 10 december 2019 om 21:57 uur

Dat moeten er Twee geweest zijn deze hadden ze omgekleed als boeren knecht ,dit heb ik vernomen van een mevrouw die nu 90 jaar is .
Groetjes

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.