Bij hun priesterwijding in 1816 beloofden de jonge mannen plechtig een Societas Mariae ofwel een Sociëteit van Maria te stichten. Jean-Claude Colin werd de leider van deze “paters maristen”. Een ander lid van het gezelschap, Marcellin Champagnat, bracht in 1817 de eerste broederkandidaten bijeen in La Valla, waaruit binnen enkele jaren de congregatie van de Fraters Maristen groeide.
Voor de eeuw half om was, bestond de maristenbeweging uit Paters Maristen, Fraters Maristen, Zusters Maristen, Maristen Missiezusters en diverse lekengroeperingen, die gewoonlijk als “Maristen” woren aangeduid.
De Paters kwamen in 1910 naar Nederland en openden hier een juvenaat in Hulst. Ze werkten in het onderwijs, in missies en parochies en zijn deels nog steeds pastoraal actief. In Noord-Brabant deden ze pastoraal werk vanuit hun klooster in Deuteren. Buiten de provincie waren ze actief in Doetinchem, Goor, Hengelo, Lievelde, Nijmegen en Neede en hebben ze nog steeds communiteiten in Deventer, Enschede en Hulst.
Samen met de Zusters van Julie Postel richtten ze in 1994 de Stichting Moria op, met het doel jongens met een gevangenisverleden of met een zwak sociaal verleden te resocialiseren. Buiten Nederland zijn de paters maristen wereldwijd aanwezig, in Europa, maar ook met missies in Afrika, Oceanië en Azië.
Foto’s
Schilderij uit 1927 van Jean Claude Colin (1790-1875) door Antoine Tollet (1857-1953), naar een foto uit 1866. Bron: Website Jean Claude Colin.
De marist G.M. Leenders, kloosternaam broeder Hieronymus, ca. 1870. Bron: Katholiek Documentatie Centrum, fotonr. 3C9235.
Bronnen
Jan Smits, Vademecum van religieuzen en hun kloosters in Noord-Brabant. Alphen a/d Maas, 2010.
Website maristen.
Website over Jean Claude Colin.
Reactie toevoegen