Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

De O.L.V.-Middelareskerk in Brouwhuis

RK kerken

Tegenwoordig is Brouwhuis een grote wijk van Helmond, maar aan het begin van de twintigste eeuw was het nog een klein gehucht, te klein voor een eigen kerk. Brouwhuis hoorde bij de parochie Bakel, ook al was het meer dan een uur lopen naar de kerk. Helmond was dichterbij, maar de parochiegrenzen waren onverbiddelijk: Brouwhuis hoorde bij Bakel.

Foto: BHIC, Collectie Provincie Noord-Brabant
Foto: BHIC, Collectie Provincie Noord-Brabant


In 1926 probeerde een actiecomité een hulpkerk in Brouwhuis te stichten. Daarvoor hoefde er geen nieuwe parochie te worden opgericht. Doorslaggevend was dat de paters van het Heilig Hart van Jezus een missiehuis gingen bouwen bij Brouwhuis. Zij konden in de hulpkerk de mis opdragen.

Daarna ging het snel: een van de landbouwers in Brouwhuis schonk de grond waarop de kerk kon worden gebouwd. Met andere schenkingen kwam een stichtingskapitaal van tienduizend gulden beschikbaar en de inwoners van Brouwhuis beloofden een jaarlijkse bijdrage aan de kerk te zullen leveren. De gemeenten Bakel en Deurne verdubbelden het startkapitaal.

Op 19 maart 1929 werd de kerk ingezegend en in 1960 werd Brouwhuis eindelijk een zelfstandige parochie. Maar de enorme uitbreiding van het gehucht tot een wijk van Helmond heeft de ontkerkelijking niet voor kunnen blijven. In 2011 werd de kerk gesloten.

Reageer hieronder en deel je herinneringen aan de kerk, het leven in de parochie en de geestelijken van vroeger. Zoals aan pastoor J.A. Geboers, die behoorde tot de Priestercongregatie van het Heilig Hart van Jezus. Hij kreeg in 1960 de nieuwe zelfstandige parochie onder zijn hoede. Hij was toen 49 jaar. 

Pastoor Geboers
Pastoor Geboers (links) op latere leeftijd, als pastoor te Someren Heide, 23 maart 1984. In de jaren zestig was hij pastoor in Brouwhuis. Op deze foto krijgen hij en twee andere helden het verzetsherdenkingskruis uitgereikt door de Nederlandse staat in de gemeente Someren. Dat zijn, naast de heer Geboers, hoofdonderwijzer J. van der Heyden uit Someren  (midden) en Karel van de Kerkhof (rechts), eigenaar stomerij en kledingszaak uit Weert. (Bron: collectie Regionaal Historisch Centrum Eindhoven, nr. 231033)


6

Reacties (6)

Helena zei op 26 januari 2015 om 20:53 uur

De kerk in Brouwhuis bleef inderdaad nog vele jaren de rectorale hulpkerk van parochie Bakel. Huwelijksinzegeningen mochten er pas plaats vinden vanaf april 1945. Dopen wel vanaf het begin in 1929.

Helena zei op 26 januari 2015 om 20:53 uur

De kerk in Brouwhuis bleef inderdaad nog vele jaren de rectorale hulpkerk van parochie Bakel. Huwelijksinzegeningen mochten er pas plaats vinden vanaf april 1945. Dopen wel vanaf het begin in 1929.

Anja voermans zei op 24 april 2022 om 17:19 uur

Hallo. Wij hebben samen met ouders en broer en zussen 11 jaar in brouwhuis gewoond. Van 1959 tot 1967. In die kreeg de pastoor n auto van de bewoners van brouwhuis. Heel het dorp was erbij en de harmonie of fanfare voorop. Wat n feest was dat, nu niet meer voor te stellen.

Marilou NillesenBHIC zei op 25 april 2022 om 08:46 uur

Oh, leuk dat je hier reageert Anja. Welke herinneringen heb je aan die tijd in het brouwhuis? Was het een leuke plek om op te groeien? En weet je nog waarom de pastoor een auto kreeg (jubileum, vermoed ik?) We zijn heel benieuwd! (mogelijk zijn er zelfs nog foto's?)

Anja van Hees Voermans zei op 25 april 2022 om 09:39 uur

Ik was toen n jaar of 7 of 8 oud. Waarschijnlijk zijn jubileum ja. Het was n hele mooie tijd in m’n jeugd. In Brouwhuis.
Ik ga nog wel eens terug. Maar alleen de kerk het café van verdonschot en de cafetaria van toen staat er nog. De rest is volgebouwd. De boerderij op de Weyer weg is nu het tennis centrum van Hurk. Het was ook n van Hurk die het toen gekocht heeft. In 1967. Wij hebben daar 8 jaar gewoond. Foto’s zijn er weinig. Jammer. Pastoor geboers kan ik me nog goed herinneren. Was n goede vriendelijke pastoor. Meester Mortelen en Foederer weet ik nog. Meneer Nooyen en Juf louwen van de kleuterschool heb ik bij gezeten. Misschien dat de namen niet goed geschreven zijn. Is allemaal lang geleden. Ik ben nu 65.

Marilou NillesenBHIC zei op 26 april 2022 om 09:52 uur

Bedankt voor je berichtje, Anja, en of er wel of niet een tikfout in de namen zit; dat maakt helemaal niet uit hoor. Wat leuk dat je deze tijd op deze manier weer in herinnering roept en vooral mooi om te merken dat je daar zo'n goede tijd hebt gehad. Ik kan me voorstellen dat het allemaal flink veranderd is maar toch leuk dat je nog wel eens teruggaat om die sfeer van vroeger weer te proeven.

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.