Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

Missiehuis Christus Koning

Kloosters

Het missiehuis van de Priesters van het H. Hart van Jezus aan de Deurnseseweg is in 1929 gesticht door pater Van ’t Westende en gebouwd door architect G. Deur. Het was de eerste drie jaar kleinseminarie voor jongens vanaf 11 jaar.

Foto: Kris Roderburg, 2000. Bron: Collectie Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed  20002993Begin 1945 diende het missiehuis tijdelijk als onderkomen voor het vliegend personeel van de wing die op Vliegveld Helmond was gestationeerd.

Er werden op het terrein sportvelden en een zwembad aangelegd. Op een steenworp afstand bouwde de congregatie in 1956 het broedernoviciaat Maria Koningin.

Na 1970 kwam een einde aan de instroom van leerlingen en werd het huis verbouwd als onderdeel van hogeschool De Kempel. De paters vertrokken in 1967.

Daarna was er geruime tijd een streekschool gevestigd. Tot 2005 was het asielzoekerscentrum. Het huis is verbouwd voor onder andere jongerenhuisvesting.

Bron: Jan Smits, Vademecum van religieuzen en hun kloosters in Noord-Brabant, Alphen aan de Maas 2010

35

Reacties (35)

Rini de Groot. zei op 3 november 2014 om 20:24 uur

Paul.
In mijn bijdrage van 10 dec. 2013 met titel ‘Schuiven met stukjes geschiedenis’ vertelde ik over de legpuzzel verkocht door het Missiehuis Christus Koning.

ad kersten zei op 19 november 2014 om 19:03 uur

Als tijdelijke wonig, Woonde wij in een barak , deze is versleept van Helmond naar Ommel
Volgens mijn vader was dit een duitse barak meer weet ik niet.
Ik ben op zoek naar gegevens hier over, mischien iets van bekend .

Helena zei op 19 november 2014 om 21:45 uur

Ad, - Kun je misschien aangeven welk jaar we mogen denken? Ca. 1950 of 1970...ik noem maar wat. En ook hoe de barak eruit zag, houten woning? Herinner me wel dat er een nissen hut stond (half rond) op zo'n 20-50 meter vanaf Café 'de Villa' (later andere naam) tussen Helmond en Deurne nabij Missiehuis Christus Koning. Maar dat deel was toen nog gem. Bakel en behoorde wrsl. tot vliegbasis die nabij lag.

Edward Feldmann zei op 21 december 2014 om 21:57 uur

in de introductie wordt gesteld, dat de paters in 1967 vertrokken. Dat is niet juist. Is waarschijnlijk in 1969 gebeurd. Ik was destijds leerling/seminarist, heb goede herinneringen aan het zwembad, de sportvelden, die in de winter door broeder Vincentius tot ijsbaan werden getransformeerd en aan het broederhuis, waarin wij, als oudste leerlingen, een eigen kamer kregen.
ik ben er een paar geleden nog eens geweest. Op de plek van het zwembad en de sportvelden was nu een tunnel; de oude voliere was verdwenen evenals de boerderij en de tuinderij.
De discussie over de barak zegt mij helaas niets. Wel ken ik het cafe in Brouwhuis, net buiten de poort, langs de spoorlijn. Voor ons was dat verboden gebied.

Helena zei op 21 december 2014 om 22:33 uur

Voor ons was 'De Villa' (zoals dat van oudsher genoemd werd) - in de 60-jaren werd dit 'De Berckt' genoemd- geen verboden gebied. We hielden er onze huwelijksreceptie in de jaren dat jij daar dan als 'buur' nabij intern was. Ben dikwijls bij en in dit Missiehuis geweest (niet in het broedershuis), maar wij mochten in de 50-60 tiger jaren juist niet verder komen dan de koele hal net voorbij de dikke voordeur...daar blijven wachten tot degene waarvoor je kwam ook naar de hal kwam. [wij waren wrsl. in die jaren als jonge meisjes een 'mogelijke verleiding' voor de jonge seminaristen :) ]. Nadat de paters weg waren was het zwembad ook toegankelijk voor de buurtgenoten.

Edward Feldmann zei op 21 december 2014 om 23:01 uur

We leefden tamelijk geisoleerd van de buitenwereld. Ons leven speelde zich af binnen de 'muren', achter de dikke voordeur. Niet dat ik daar enige frustratie van heb overgehouden. In tegendee: ik heb daar geleerd te leren en daar heb ik mijn hele leven profijt van gehad. Weet jij nog wanneer de paters het pand verlaten hebben?

Helena zei op 21 december 2014 om 23:33 uur

@Edward, -weet niet precies het jaar. Zou rond 1969/1970 geweest kunnen zijn? Mijn moeder zaliger leerde op middelbare leeftijd zwemmen (ja, in dat zwembad); wij woonden nl. in die jaren tegenover de sportvelden, aan de overkant, viel onder parochie Brouwhuis en gem. Bakel in die jaren. Dat jullie geisoleerd leefden is me wel bekend.. (mijn broer was er in de 50-tiger jaren); en zo was het op de meeste katholieke internaten in die jaren. Datzelfde heb ik ervaren op een meisjesinternaat in de 60-tiger jaren (Veghel). Heb er overigens goede herinneringen aan, maar niet alle oud-klasgenoten denken er zo over.

Ken je deze site?: http://www.oudleerlingenscj.nl/locaties/helmond-chr-koning
Vond er bekende gezichten op :)

Rini de Groot zei op 21 december 2014 om 23:48 uur

Helena,
weet jij dan ook iets over de uitgave van de legpuzzels uitgegeven voor het
”ronselen” van leerlingen voor het Seminarie ?
Waarin ik het verhaal: Schuiven met geschiedenis schreef over Christus Koning.

Helena zei op 22 december 2014 om 21:19 uur

Sorry Rini, ik weet niets van de (stille wenk achter de) uitgave van deze soort legpuzzels, maar neem het direct aan dat het zo gegaan kan zijn bij velen. Heb ze in ons gezin nooit gezien; wel de diverse missieblaadjes die ook 'inspirerend' konden werken alsook de verhalen van met-verlof-zijnde missionarissen die op bezoek kwamen enz. Het waren de jaren van het Rijke Roomsche Leven...tot enkele jaren voor, tijdens en rondom Vatican II er aggiornamento kwam.

Edward Feldmann zei op 23 december 2014 om 16:42 uur

Helena, die site ken ik. Links op de homepage is een knoppenbalk met groepsfoto's. Ik herken mezelf daar op. Verder staan er nog wat andere foto's, soms met namen en die kan ik me ook nog herinneren.

Helena zei op 23 december 2014 om 21:01 uur

Mooi om die oude groeps- en andere foto's te zien. Herken enkele gezichten; zag er ook mijn oudste broer tussen; alleen werd zijn voornaam incorrect genoteerd bij een van de foto's op het voetbalveld. (mijn broer maakte er de drie jaar intern af en ging daarna als externe leerling verder aan gymnasium van de paters S.V.D. in Deurne).

Frans zei op 18 september 2017 om 22:20 uur

Over welke site gaat dit? Ik zou nog graag klasgenoten willen terugvinden....

Helena zei op 18 september 2017 om 23:19 uur
Frans zei op 19 september 2017 om 19:52 uur

Bedankt, ga er meteen naar kijken.

Pieter Schriks zei op 16 juli 2023 om 09:56 uur

Ik woonde daar in de buurt
Er was een broeder tuinman
Hij heette Broeder Leo en was een aardige man
Weet iemand misschien de burgerlijke naam van deze broeder
Ook zijn geboorteplaats en datum zijn interessant
Waar heeft hij gewoond voordat hij naar het klooster ging

Edward Feldmann zei op 16 juli 2023 om 14:41 uur

Broeder Leo was een boerenzoon uit Andijk, een dorpje in Westfriesland, vlak bij mijn huidige woonplaats Hoorn. Meer weet ik niet. Ik kan me hem nog goed herinneren, want ik was vaak op zijn boerderij daar.

Rini de Groot. zei op 16 juli 2023 om 17:00 uur

Edward, je noemt Andijk Westfriesland en bemerk dat het een 'katholieken'streek is, was. Want broers van me zaten bij Mill Hill en waren vele Broeders en Fraters uit die streek.

Pieter Schriks zei op 16 juli 2023 om 19:29 uur

Bedankt voor de informatie

Edward Feldmann zei op 16 juli 2023 om 22:16 uur

Mill Hill klopt, want hier in Hoorn was het kleinseminarie. Het gebouw is nu een wooncomplex en daarmee behouden als erfgoed. Ik surfde vandaag wat op de website en kwam een fotocollage tegen . Op foto 19 herkende ik mezelf en ook de anderen, maar namen weet ik niet meer, de gezichten wel. Verrassend zo'n confrontatie met het verleden.

Pieter Schriks zei op 19 juli 2023 om 14:02 uur

Graag hadden wij nog wat persoonlijke informatie ontvangen over Broeder Leo
Van een broer van mij hoorde ik dat hij bij het beëindigen van het missiehuis naar een klooster in Asten is gegaan
Bij het einde van zijn leven heeft hij daar kanker gekregen in het darmkanaal en is na een lelijk ziekbed aldaar overleden en begraven
Dit kerkhof is inmiddels geruimd maar volgens berichten is hij elders opnieuw herbegraven
Volgens mijn broer heeft hij vroeger enige tijd verkering gehad en zijn ze nadien beide naar het klooster gegaan
Zijn vriendin is non geworden
Hij kwam vroeger veel bij ons in huis en verzorgde de fruitbomen van mijn vader (bespuiten) en kocht ook aardappels uit Zeeland in voor ons
Hij was een leuke en moderne broeder
Tijdens zijn ziekte hebben mijn Vader en broer hem nog bezocht in Asten
Wij woonden tegenover een onbewaakte spoorwegovergang en waren dus min of meer buurtgenoten
Wij zijn misdienaars geweest bij het naburige woonwagenkamp en de paters waren de heren v. Stirum en Dekker
Terloops merk ik nog op dat mijn moeder voor het klooster nog de sokken e.d. gewassen heeft ondanks dat zij het al erg druk had met een gezin van 9 kinderen (destijds met de hand)
Mijn broer wilde nog wat persoonlijke informatie omdat hij als kind meer contact heeft gehad met hem en dan met mij.
Misschien was er enige sprake van wat affiniteit

Edward Feldmann zei op 19 juli 2023 om 15:54 uur

Dit speelde zich allemaal af na mijn tijd. Ik heb geen contacten onderhouden na mijn vertrek. Communicatie was toen veel moeilijker dan nu en de focus kwam ook anders te liggen.

Helena zei op 21 juli 2023 om 01:08 uur

@Pieter, - las het volgende m.b.t. tot het kloosterkerkhof in Asten : ' In juni van 2022 zijn de stoffelijke resten van alle overledenen overgebracht van het kloosterkerkhof aan de Wilhelminastraat in Asten naar één groot graf op het parochiekerkhof aan de Kerkstraat in Asten. [..] Op 19 jan 2023 is door de regionaaloverste van de Priesters van het Heilig Hart van Jezus, pater Koos de Rooij, het monument plechtig ingewijd.' - Mogelijk staan op dit monument nog de namen en verdere info van de overledenen? Mocht je in de buurt wonen...misschien een bezoekje waard? Of anders rechstreeks informeren bij de administrator van dit kerkhof en/of bij de orde zelf > https://scj.nl/contact/

Gezien je vader deze broeder Leo nog opgezocht heeft toen de broeder in Asten verbleef...is het mogelijk dat jullie wel zijn overlijdensdatum kennen? Of dat iemand in je familie een bidprentje van hem heeft? Mogelijk dat daarop zijn achternaam genoteerd staat? Dan zou je eventueel een persoonskaart aan kunnen vragen bij het CBG (kosten aan verbonden). Zie: https://cbg.nl/diensten/uittreksels-pkpl/
Helaas zijn bevolkinsgregister van Helmond en Asten van na 1925 (nog) niet in te zien bij het Regionaal Historisch Centrum in Eindhoven [ RHCE]. Voor de bevolkingsregisters van het Missiehuis Christus Koning zou je misschien bij het Gemeentearchief Gemert- Bakel moeten zoeken gezien het klooster aan de Berkendonk destijds nog onder gem. Bakel en Milheeze viel. Maar ook hier gelden beperkingen om die in te kunnen zien, neem ik aan. Dit gebied onder parochie Brouwhuis (en meer) pas in 1968 geannexeerd door gem. Helmond.

Het is hier behoorlijk veranderd door zgn. 'groeistad' Helmond, maar het (ex)klooster staat er nog..welke functie het nu heeft weet ik niet. Waar het oude Broedershuis was is nu 'De Kempel' (pabo).

Pieter Schriks zei op 21 juli 2023 om 10:07 uur

Bedankt voor de informatie
Ik zal het doorgeven aan mijn broer

Pieter zei op 23 juli 2023 om 13:58 uur

Helena,

Bedankt voor de informatie

Mijn broer is naar het kerkhof in Asten geweest en heeft daar inderdaad het graf van Broeder Leo gevonden
Hij heeft een foto gemaakt van zijn graf
Ik probeerde het te kopiëren maar het lukte niet
De gegevens zijn :

Broeder
Leo van Langen
* Heerhugowaard
25-04-1909
+ Asten 20-10-1982

Pieter

Helena zei op 23 juli 2023 om 23:41 uur

Pieter, - nu je de naam kent van Broeder Leo is zijn bidprentje snel te vinden:
https://www.openarch.nl/prs:0b9fc9a0-6f63-44e0-8ad4-fa856b2f8f44

Verder een kort artikel en filmpje over dat kerkhof in Asten (via Omroep Brabant...laadde bij mij wel heel langzaam): https://www.omroepbrabant.nl/nieuws/3982613/uniek-en-ingrijpend-200-pat….

Vraag me af: Misschien was 'Leo' zijn naam als Broeder, maar werd hij alleen als Theodorus van Langen ingeschreven in BS? Vond zijn naam in een stamboom online. Deze stambomen altijd checken op juistheid. Mogelijk wel correct, maar dat weet je pas wanneer je zelf alles goed na kunt trekken. Zo te zien zijn er uit het gezin waarin Broeder Leo opgroeide meerderen naar het klooster gegaan. Zie bijv.: https://www.genealogieonline.nl/stamboom-van-rijn/I50451.php Zijn naam vind je ook in de Registers van de nationale militie en de dienstplicht, 1870-1941. Zie via link: https://hdl.handle.net/21.12102/01B6F2FCFEDB4390A1F31EB21EDA8A2C

[terzijde: ..sokken wassen voor het klooster..en dat deed je moeder dan naast haar zorg voor jullie grote gezin? Respect! Zal ze meer dan een dagtaak aan gehad hebben. Ik dacht dat ze bij Christus Koning anders wel een eigen wasserij hadden? (toen woonden jullie nog op nr. 3? )...].

Helena zei op 24 juli 2023 om 00:26 uur

Hier vind je de scan van het volledige bidprentje (tik bij achternaam alleen 'Langen' in):
https://www.heemkundekringdevonder.nl/bidprentjes.php

Pieter Schriks zei op 24 juli 2023 om 11:32 uur

Hartelijk dank voor de reacties
In mijn herinnering was het Deurneseweg C33, later Berkendonk , wellicht nummer 3
Ik weet het niet meer zeker
Zij wasten de sokken, maar ik geloof alleen van de geestelijken en de broeders
Er waren toen namelijk nog geen wasmachines
Mijn vader was een van de eersten, die zo'n apparaat aanschafte
De was werd droger gemaakt mat een handwringer, die op de wasmachine was gemonteerd.
In den beginne was er zelfs nog geen stroom, de leidingen werden nadien bovengronds pas aangelegd
In September verzamelden zich de zwaluwen en zaten gegroepeerd op de stroomdraad, klaar voor het vertrek
Wij hadden ook nog een waterput met een pomp
Ik weet het ook alleen uit overlevering omdat ik toen nog een peuter was
Mijn broer was heel tevreden over de aangereikte informatie
Het bidprentje is goed doorgekomen maar ik miste de aantekening dat hij de broeder tuinman was geweest van het missiehuis Christus Koning
m.v.g.
Pieter

Helena zei op 27 juli 2023 om 00:35 uur

@Pieter, - .. bij ons thuis kwamen wel eens paters en broeders van Christus Koning. Buurten, koffie drinken, soms om 'even eruit te zijn'.., neem ik aan? Misschien dat broeder Leo ook bij ons thuis kwam, maar duidelijk beeld van hem heb ik niet. -- Het huis tegenover het zandpad naar spoorlijn had een zgn. Franse kap (mansardekap). Vermoed dat jullie daar woonden? Heb een foto hiervan in mijn verzameling.

[Mocht je interesse hebben in een scan van die foto dan kan dit achter de schermen via het BHIC geregeld worden. Zet geen emailadres in een open forum.]

Pieter Schriks zei op 27 juli 2023 om 11:16 uur

Inderdaad, dat was ons huis
Ik heb inderdaad interesse in die foto
Ik bezit wel een schilderij van ons huis, dat door een amateurschilder is gemaakt
Ik heb ook een foto van de grafsteen van Broeder Leo
Ik wilde die bij mijn aantekeningen bijvoegen maar ik weet niet hoe dat moet
Misschien kun je mij een tip geven
De afbeeldingen via deze site heb ik overigens wel doorgekregen

Thijs de LeeuwBHIC zei op 31 juli 2023 om 15:02 uur

@Pieter: die foto kunnen we zo inderdaad regelen. Mail je even naar info@bhic.nl o.v.v. Missiehuis Christus Koning in Helmond? Dan brengen we jullie met elkaar in contact. Hartelijke groet,

Helena zei op 31 juli 2023 om 22:35 uur

@Thijs, - er is al contact gemaakt tussen Pieter en mij. Mariët heeft dit voor ons geregeld. Met dank, - Helena

Huub van den Borne zei op 22 oktober 2024 om 16:26 uur

Zelf heb ik als leerling op Christus Koning gezeten in de periode 1965 tot de zomer van 1969. 1969 was ook het laatste jaar dat er leerlingen waren. In die periode heb ik samen met drietal andere leerlingen ( Jan Vis, Gerard Pollemans en Henri Perdaems) geruime tijd broeder Leo mogen helpen in de groentetuin. We werden er ook nog voor betaald: een pakje shag of 1,50 gulden als je niet rookte. Er werkte toen ook een vaste boerenknecht uit Helmond; Jos Swinkels. Hij klaagde wel eens over zijn salaris maar broeder Leo ving dit deels op door hem regelmatig een tas met groenten mee te geven. Broeder Leo was een echte vakman die het vakmanschap had meegenomen vanuit Noord-Holland waar hij vandaan kwam.
Maar bovenal was het een heel aardige en vriendelijke man.
Ik weet dat broeder Leo na de sluiting naar Asten is gegaan en ik betreur het dat ik hem daar niet eens heb opgezocht.
Maar belangrijk is dat ik hele leuke en goede herinneringen heb aan hem.

Rini de Groot. zei op 22 oktober 2024 om 21:54 uur

Ook bij deze laatste plaatsing bij het verhaal heb ik GEEN melding ontvangen!

Thijs de LeeuwBHIC zei op 23 oktober 2024 om 14:44 uur

Beste Rini, dat is vreemd. Ik kan zo niet zien waarom precies. Vraag: ziet u in het vak "Reageer op dit verhaal" rechts bovenin de tekst "Niet meer volgen" staan? Of staat er "Deze discussie volgen"?
Indien dat laatste het geval is, dan dat aanklikken en dan is het hopelijk opgelost! Benieuwd of dat werkt.. hartelijke groet,

Thijs de LeeuwBHIC zei op 23 oktober 2024 om 14:48 uur

Bedankt Huub voor deze bijdrage en de mooie woorden over broeder Leo. Leuk ook die anekdotes over het werken in de tuin! En bijzonder om ook tot die laatste leerlingen te hebben behoord van Christus Koning.

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.