Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

Missiehuis Christus Koning

Kloosters

Het missiehuis van de Priesters van het H. Hart van Jezus aan de Deurnseseweg is in 1929 gesticht door pater Van ’t Westende en gebouwd door architect G. Deur. Het was de eerste drie jaar kleinseminarie voor jongens vanaf 11 jaar.

Foto: Kris Roderburg, 2000. Bron: Collectie Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed  20002993Begin 1945 diende het missiehuis tijdelijk als onderkomen voor het vliegend personeel van de wing die op Vliegveld Helmond was gestationeerd.

Er werden op het terrein sportvelden en een zwembad aangelegd. Op een steenworp afstand bouwde de congregatie in 1956 het broedernoviciaat Maria Koningin.

Na 1970 kwam een einde aan de instroom van leerlingen en werd het huis verbouwd als onderdeel van hogeschool De Kempel. De paters vertrokken in 1967.

Daarna was er geruime tijd een streekschool gevestigd. Tot 2005 was het asielzoekerscentrum. Het huis is verbouwd voor onder andere jongerenhuisvesting.

Bron: Jan Smits, Vademecum van religieuzen en hun kloosters in Noord-Brabant, Alphen aan de Maas 2010

14

Reacties (14)

Rini de Groot. zei op 3 november 2014 om 20:24 uur

Paul.
In mijn bijdrage van 10 dec. 2013 met titel ‘Schuiven met stukjes geschiedenis’ vertelde ik over de legpuzzel verkocht door het Missiehuis Christus Koning.

ad kersten zei op 19 november 2014 om 19:03 uur

Als tijdelijke wonig, Woonde wij in een barak , deze is versleept van Helmond naar Ommel
Volgens mijn vader was dit een duitse barak meer weet ik niet.
Ik ben op zoek naar gegevens hier over, mischien iets van bekend .

Helena zei op 19 november 2014 om 21:45 uur

Ad, - Kun je misschien aangeven welk jaar we mogen denken? Ca. 1950 of 1970...ik noem maar wat. En ook hoe de barak eruit zag, houten woning? Herinner me wel dat er een nissen hut stond (half rond) op zo'n 20-50 meter vanaf Café 'de Villa' (later andere naam) tussen Helmond en Deurne nabij Missiehuis Christus Koning. Maar dat deel was toen nog gem. Bakel en behoorde wrsl. tot vliegbasis die nabij lag.

Edward Feldmann zei op 21 december 2014 om 21:57 uur

in de introductie wordt gesteld, dat de paters in 1967 vertrokken. Dat is niet juist. Is waarschijnlijk in 1969 gebeurd. Ik was destijds leerling/seminarist, heb goede herinneringen aan het zwembad, de sportvelden, die in de winter door broeder Vincentius tot ijsbaan werden getransformeerd en aan het broederhuis, waarin wij, als oudste leerlingen, een eigen kamer kregen.
ik ben er een paar geleden nog eens geweest. Op de plek van het zwembad en de sportvelden was nu een tunnel; de oude voliere was verdwenen evenals de boerderij en de tuinderij.
De discussie over de barak zegt mij helaas niets. Wel ken ik het cafe in Brouwhuis, net buiten de poort, langs de spoorlijn. Voor ons was dat verboden gebied.

Helena zei op 21 december 2014 om 22:33 uur

Voor ons was 'De Villa' (zoals dat van oudsher genoemd werd) - in de 60-jaren werd dit 'De Berckt' genoemd- geen verboden gebied. We hielden er onze huwelijksreceptie in de jaren dat jij daar dan als 'buur' nabij intern was. Ben dikwijls bij en in dit Missiehuis geweest (niet in het broedershuis), maar wij mochten in de 50-60 tiger jaren juist niet verder komen dan de koele hal net voorbij de dikke voordeur...daar blijven wachten tot degene waarvoor je kwam ook naar de hal kwam. [wij waren wrsl. in die jaren als jonge meisjes een 'mogelijke verleiding' voor de jonge seminaristen :) ]. Nadat de paters weg waren was het zwembad ook toegankelijk voor de buurtgenoten.

Edward Feldmann zei op 21 december 2014 om 23:01 uur

We leefden tamelijk geisoleerd van de buitenwereld. Ons leven speelde zich af binnen de 'muren', achter de dikke voordeur. Niet dat ik daar enige frustratie van heb overgehouden. In tegendee: ik heb daar geleerd te leren en daar heb ik mijn hele leven profijt van gehad. Weet jij nog wanneer de paters het pand verlaten hebben?

Helena zei op 21 december 2014 om 23:33 uur

@Edward, -weet niet precies het jaar. Zou rond 1969/1970 geweest kunnen zijn? Mijn moeder zaliger leerde op middelbare leeftijd zwemmen (ja, in dat zwembad); wij woonden nl. in die jaren tegenover de sportvelden, aan de overkant, viel onder parochie Brouwhuis en gem. Bakel in die jaren. Dat jullie geisoleerd leefden is me wel bekend.. (mijn broer was er in de 50-tiger jaren); en zo was het op de meeste katholieke internaten in die jaren. Datzelfde heb ik ervaren op een meisjesinternaat in de 60-tiger jaren (Veghel). Heb er overigens goede herinneringen aan, maar niet alle oud-klasgenoten denken er zo over.

Ken je deze site?: http://www.oudleerlingenscj.nl/locaties/helmond-chr-koning
Vond er bekende gezichten op :)

Rini de Groot zei op 21 december 2014 om 23:48 uur

Helena,
weet jij dan ook iets over de uitgave van de legpuzzels uitgegeven voor het
”ronselen” van leerlingen voor het Seminarie ?
Waarin ik het verhaal: Schuiven met geschiedenis schreef over Christus Koning.

Helena zei op 22 december 2014 om 21:19 uur

Sorry Rini, ik weet niets van de (stille wenk achter de) uitgave van deze soort legpuzzels, maar neem het direct aan dat het zo gegaan kan zijn bij velen. Heb ze in ons gezin nooit gezien; wel de diverse missieblaadjes die ook 'inspirerend' konden werken alsook de verhalen van met-verlof-zijnde missionarissen die op bezoek kwamen enz. Het waren de jaren van het Rijke Roomsche Leven...tot enkele jaren voor, tijdens en rondom Vatican II er aggiornamento kwam.

Edward Feldmann zei op 23 december 2014 om 16:42 uur

Helena, die site ken ik. Links op de homepage is een knoppenbalk met groepsfoto's. Ik herken mezelf daar op. Verder staan er nog wat andere foto's, soms met namen en die kan ik me ook nog herinneren.

Helena zei op 23 december 2014 om 21:01 uur

Mooi om die oude groeps- en andere foto's te zien. Herken enkele gezichten; zag er ook mijn oudste broer tussen; alleen werd zijn voornaam incorrect genoteerd bij een van de foto's op het voetbalveld. (mijn broer maakte er de drie jaar intern af en ging daarna als externe leerling verder aan gymnasium van de paters S.V.D. in Deurne).

Frans zei op 18 september 2017 om 22:20 uur

Over welke site gaat dit? Ik zou nog graag klasgenoten willen terugvinden....

Helena zei op 18 september 2017 om 23:19 uur
Frans zei op 19 september 2017 om 19:52 uur

Bedankt, ga er meteen naar kijken.

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.