Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

De H. Lambertuskerk in Rosmalen

RK kerken

De toren van de Lambertuskerk in Rosmalen is niet indrukwekkend hoog, maar het is wel een van de weinige middeleeuwse torens in Noord-Brabant die helemaal van bakstenen zijn opgetrokken. Rond 1430 moet de huidige toren zijn gebouwd, ruim een eeuw later gevolgd door de kerk die er nog steeds staat.


In 1911 zijn er wel ingrijpende aanpassingen uitgevoerd omdat de kerk te klein was geworden. Er werd een stuk aangebouwd, zodat de het bedehuis zowat tweemaal zo lang werd. De drie bouwfases zijn goed zichtbaar: de toren, daarna het stuk uit het midden van de zestiende eeuw en tenslotte het nieuwe gedeelte. Ook is te zien dat het middenstuk eigenlijk te hoog is ten opzichte van de toren, die daardoor te klein lijkt.

In de periode 1649-1823 was de kerk een multifunctioneel gebouw ‘avant-la-lettre’. Na de Vrede van Munster moesten de katholieken de kerk afstaan aan de protestanten.

Foto: BHIC / Frans v.d. Pol, 2012Foto: BHIC / Frans v.d. Pol, 2012

Hun gemeente telde echter slechts enkele tientallen leden. De kerk was veel te groot en werd gebruikt als raadkamer, archief en gevangenis. In 1823 kregen de katholieken de kerk weer terug.

Gedurende de jaren van het 'rijke roomsche leven' stond de parochie onder andere onder de hoede van pastoor Van der Meijden, die we op een van de foto's hieronder zien tijdens de eerste steenlegging van de H. Bernadettekerk in Maliskamp.

Pastoor Van der Meijden ging in 1923 aan de slag in de Lambertusparochie en hij was toen 46 jaar. En hij heeft deze parochie minstens tot halverwege de jaren vijftig bediend. Zijn kapelaan in die dagen was M.H. Vogels.

Op de andere foto zien we de priester C.J.A. van Roestel, die parochianen uit de jaren zestig nog wel zullen herinneren. Deze pastoor van de Lambertuskerk kreeg in 1961 de opdracht om een nieuwe parochie te stichten, met als middelpunt de nog te bouwen Laurentiuskerk.


Pastoor Van der Meijden (foto: Fotopersbureau Het Zuiden)Pastoor Van der Meijden (tweede van rechts) tijdens de eerste steenlegging van de H. Bernadettekerk in Maliskamp, 23 oktober 1934. (Foto: Fotopersbureau Het Zuiden, bron: collectie Erfgoed 's-Hertogenbosch, id.nr. 0062672) Pastoor Van Roestel (foto: collectie KDC)Pastoor C.J.A. van Roestel (foto: collectie Katholiek Documentatie Centrum, id.nr. AFBK-2a14438)

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.