In 1911 zijn er wel ingrijpende aanpassingen uitgevoerd omdat de kerk te klein was geworden. Er werd een stuk aangebouwd, zodat de het bedehuis zowat tweemaal zo lang werd. De drie bouwfases zijn goed zichtbaar: de toren, daarna het stuk uit het midden van de zestiende eeuw en tenslotte het nieuwe gedeelte. Ook is te zien dat het middenstuk eigenlijk te hoog is ten opzichte van de toren, die daardoor te klein lijkt.
In de periode 1649-1823 was de kerk een multifunctioneel gebouw ‘avant-la-lettre’. Na de Vrede van Munster moesten de katholieken de kerk afstaan aan de protestanten.
|
Foto: BHIC / Frans v.d. Pol, 2012 |
Hun gemeente telde echter slechts enkele tientallen leden. De kerk was veel te groot en werd gebruikt als raadkamer, archief en gevangenis. In 1823 kregen de katholieken de kerk weer terug.
Gedurende de jaren van het 'rijke roomsche leven' stond de parochie onder andere onder de hoede van pastoor Van der Meijden, die we op een van de foto's hieronder zien tijdens de eerste steenlegging van de H. Bernadettekerk in Maliskamp.
Pastoor Van der Meijden ging in 1923 aan de slag in de Lambertusparochie en hij was toen 46 jaar. En hij heeft deze parochie minstens tot halverwege de jaren vijftig bediend. Zijn kapelaan in die dagen was M.H. Vogels.
Op de andere foto zien we de priester C.J.A. van Roestel, die parochianen uit de jaren zestig nog wel zullen herinneren. Deze pastoor van de Lambertuskerk kreeg in 1961 de opdracht om een nieuwe parochie te stichten, met als middelpunt de nog te bouwen Laurentiuskerk.
Pastoor Van der Meijden (tweede van rechts) tijdens de eerste steenlegging van de H. Bernadettekerk in Maliskamp, 23 oktober 1934. (Foto: Fotopersbureau Het Zuiden, bron: collectie Erfgoed 's-Hertogenbosch, id.nr. 0062672) | Pastoor C.J.A. van Roestel (foto: collectie Katholiek Documentatie Centrum, id.nr. AFBK-2a14438) |
Reactie toevoegen