Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

De H. Laurentiuskerk in Rosmalen

RK kerken

In 1961 bevestigde bisschop Bekkers de oprichting van een nieuwe parochie in Rosmalen. Het ging om de nieuwe wijk Molenhoek, die begrensd werd door de spoorlijn en de rijksweg ’s-Hertogenbosch-Grave.


De naam van de parochiepatroon werd Laurentius. Het heeft wel jaren geduurd, voordat de jonge parochie over een echt kerkgebouw kon beschikken. Er werd toen gebruik gemaakt van diverse tijdelijke locaties. Pas op 30 april 1972 vond de inwijding van de Laurentiuskerk plaats door bisschop Bluijssen. Het sobere gebouw, ontworpen door architect Nico van der Laan, is een goed voorbeeld van de Bossche School.

In 2014 werd bekendgemaakt dat de Laurentiuskerk met de status van kapelkerk verdergaat.

Foto: BHIC, Collectie Provincie Noord-BrabantFoto: BHIC, Collectie Provincie Noord-Brabant


Er worden niet meer elk weekeinde missen gevierd. Sluiting en herbestemming horen ook tot de mogelijkheden.

De pastoor die de opdracht kreeg om begin jaren zestig de Laurentiusparochie leven in te blazen, de zogeheten bouwpastoor, was de priester C.J.A. van Roestel.

We zien hem op de foto op veel latere leeftijd, maar misschien dat de parochianen van toen hem toch wel herkennen.

In de Piusalmanak wordt als benoemingsjaar 1961 genoemd. Hij was toen 49 jaar. De kerk was als gezegd pas jaren later gereed om te worden ingewijd.

Pastoor Van Roestel (foto: collectie KDC)Pastoor C.J.A. van Roestel (foto: collectie Katholiek Documentatie Centrum, id.nr. AFBK-2a14438)

 

10

Reacties (10)

Ronald van Grinsven zei op 30 december 2018 om 08:51 uur

De noodkerk of de afgekeurde kerk staat er ook nog aan de andere kant van de weg, en was lang een dansschool, en de judoclub was er gevestigd...

Mariët BruggemanBHIC zei op 2 januari 2019 om 20:39 uur

Bedankt voor je reactie Ronald, nooit geweten dat dát gebouw de tijdelijke huisvesting van de kerk was!

Gerard Wyfker zei op 21 juli 2019 om 23:31 uur

Ja, klopt. Molenstraat 35. Nu zit daar bijCAS Topzorg Beweegcentrum. Ik deed er mijn eerste communie in 1971 en zag de bouw van de latere Laurentiuskerk. De metselaars metselden de toren en ik vroeg me af of ze ooit zouden stoppen en hoe hoog de toren wel zou worden. Uiteindelijk viel die hoogte mee...

Mariët BruggemanBHIC zei op 22 juli 2019 om 11:38 uur

Bedankt voor je bevestiging Gerard. Dat moet zeker best speciaal geweest zijn om in de noodkerk je communie te doen of zag het er van binnen best uit al een 'gewone' kerk? En bij de bouw van de nieuwe kerk ging je regelmatig even kijken om te checken hoe hoog de toren zou worden?

J.Marechal zei op 24 augustus 2019 om 18:39 uur

Even vanaf afstand (IJmuiden): ik moet/mag binnenkort meedoen aan muziek (als organist/pianist) in een speciale kerkdienst. Staat er een orgel en/of piano in de kerk?
Grt, Joop Marechal.

Marilou NillesenBHIC zei op 26 augustus 2019 om 09:29 uur

Hallo J. Marechal, bedankt voor je berichtje. Deze informatie kun je het beste via de kerk zelf opvragen. Via deze site vind je meer contactgegevens:

http://mariajohannes.nl/1_1328_Openingstijden.aspx

Succes (en ook met de speciale kerkdienst!)

Marja Vos zei op 6 oktober 2019 om 17:35 uur

De kerk aan Molenstraat 35 was, dacht ik, niet bedoeld als tijdelijke kerk. Ik meen dat er bouwkundig toen van alles aan mankeerde, toen. De voorloper van deze kerk was een houten noodgebouwtje. Het stond op het veldje vlak achter de huizen van Churchilllaan 32-40. Misschien heb ik er nog een foto van. Later kwam er een school in het gebouwtje. De enige pastoor die ik uit de jaren 60-70 ken was pastoor Verstegen. Mijn broer was in het houten noodkerkje koster. Mijn vader en moeder zongen allebei in het kerkkoor. Mijn vader in het mannenkoor en moeder kwam in aktie voor de rouwtjes en de trouwtjes, zoals ze dat noemde. Ik heb nog een foto van buurtkinderen boven in het zaaltje van de kerk op Molenstraat 35. Op de muur had mijn broer een groot paard geschilderd. Zelf had ik in dat zaaltje les in ritmische gym, volksdansen en ballet. Het lag eraan wat voor juf ze wisten te strikken dat jaar.

Marilou NillesenBHIC zei op 7 oktober 2019 om 11:41 uur

Ah, dank voor je berichtje, Marja! Bijzonder om deze achtergrond te lezen, bedankt voor deze aanvullingen. We zijn ook heel nieuwsgierig naar de foto's. Als je ze mailt naar info@bhic.nl tav H. Laurentiuskerk in Rosmalen, dan zetten we ze er hier graag bij (als je dat goed vindt natuurlijk)

We wachten af!

Wim van der Plas zei op 5 januari 2024 om 23:01 uur

De kerk Molenstraat 35 was inderdaad afgekeurd om reden van instortingsgevaar.
Even daarvoor was nl de Lucaskerk in Den Bosch zuid deels ingestort.

Marilou NillesenBHIC zei op 6 januari 2024 om 16:20 uur

Ah kijk, dat biedt weer meer context; fijn dat je dat hier toelicht, Wim. Naar aanleiding van je bericht heb ik gezocht op Delpher, het online krantenarchief. Daar zie ik dat op 15-01-1968 een deel van de Lucaskerk is ingestort, waarbij een jongen van 12 omkwam en zijn moeder zwaargewond raakte. Het artikel zelf vind je via deze link:

https://www.delpher.nl/nl/kranten/view?query=%22lucaskerk+ingestort%22&…

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.