Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

De Benedictinessen van de Altijddurende Aanbidding van het H. Sacrament OSBADPERP

Paters & Nonnen

Zonder ophouden, letterlijk 24/7, zijn de Benedictinessen van de Altijddurende Aanbidding met een of meer zusters in hun kloosterkerk in aanbidding bij de Heer, dat wil zeggen bij een geconsacreerde hostie die in een monstrans op het altaar wordt getoond.

Hier wordt het Allerheiligste bij wijze van spreken voortdurend in ‘ploegendienst’ aanbeden, letterlijk een 'gebed zonder end', met als doel “eerherstel”: goed maken wat Hem te kort wordt gedaan door het ongeloof en de onverschilligheid van de mensen. Het hele dagritme van de zusters wordt onder deze continue, stille aanbidding verder bepaald door de dagelijkse viering van de Eucharistie en het gezamenlijk gezongen getijdengebed.

De eerste vestiging van Benedictinessen van het H. Sacrament in Nederland was in 1922 in Breda. Op de vlucht voor de anti-klerikale wetten die in 1905 in Frankrijk van kracht geworden waren, zocht en vond een communiteit van deze Benedictinessen uit Rouen een onderkomen buiten Frankrijk, zoals zoveel Franse congregaties in het begin van de twintigste eeuw. Deze specifieke groep zusters kwam in het gehucht Liesbosch bij Breda terecht.


Daar stichtten zij de priorij Manna Absconditum (Het verborgen manna). De priorij bloeide meteen vanaf het begin en al in 1942 kon zij op haar beurt een nieuw klooster stichten in Valkenburg. Stadsarchief Breda, fotonr. 19922034

Tien jaar later was de tijd opnieuw rijp voor een stichting en werd het klooster in Heesch gesticht. In de jaren zestig sloeg de priorij Manna Absconditum de vleugels uit naar Afrika en stichtte een dochterklooster in Tororo (Uganda). In 1981 volgde nog een klooster in Sluiskil.

In Noord-Brabant hebben benedictinessen van de orde verbleven in Breda (priorij Manna Absconditum). Door vermindering van aantal leden verhuisden zij naar het voormalige klooster O.L. Vrouw van Fatima van de Dominicanessen in Baarle Nassau. Grotere zorgbehoefte noodzaakte hen vervolgens te verhuizen naar het kloosterverzorgingshuis “Zuiderhout” te Teteringen.

De gemeenschap van de stichting in Heesch (priorij Fons Vitae) verhuisde om die zelfde reden naar “Sint Jozefoord” te Nuland. De gemeenschap van Sluiskil (priorij De Ark) verblijft thans in Someren (Huize “Witven”).

In de rest van Nederland waren/zijn er gemeenschappen van Benedictinessen van het H. Sacrament in Arnhem (voorheen Driebergen), Oldenzaal (opgeheven), Tegelen en Valkenburg. Buiten Nederland zijn er priorijen in Frankrijk, Italië, Polen, België, Uganda en Mexico.  In oktober 2019 is het laatste lid van de gemeenschap in Someren overleden. Ook overleed begin 2020 de laatste in Arnhem verblijvende zuster. [Deze laatste drie alinea's zijn in overleg met zuster Marie-Thérèse Versteegen (zie hieronder) verder aangepast, RW].

Deze zusters staan ook bekend onder de naam Ordo Sancti Benedicti Adorationis Perpetuae (Nederlandse Federatie) of Benedictinessen van het H. Sacrament.

Foto's:
Tegelen, aanbiddingskapel der monialen in het klooster "Nazareth", c. 1970. Collectie Katholiek Documentatie Centrum, fotonr. TF1A12371.
Interieur van de kloosterkapel in Breda. Vriendelijk ter beschikking gesteld door Zr. Marie-Thérèse Versteegen.
Ginneken, Moeder Van der Sande, jaren '30. Let op de monstrans op de borst. Bron: Collectie Stadsarchief Breda, fotonr. 19922034.
Oss, Zusters Benedictinessen in de tuin, 1993. Fotograaf A.H. van der Stappen. Bron: BHIC, fotonr. 1699-001890.

Bron: J. Smits, Vademecum van religieuzen en hun kloosters in Noord-Brabant. Alphen a/d Maas, 2010.

34

Reacties (34)

Zr. Marie-Thérèse Versteegen osb ad.perp. zei op 4 mei 2018 om 09:18 uur

Geachte heer Wols,
Op zoek naar informatie kwam ik uit bij deze pagina. heel verrassend! Zeker ook om een foto aan te treffen die mij dierbaar is. Alle respect voor de tekst. Toch zitten er enkele onjuistheden in.

Wat betreft de Franse tak klopt het dat de stichting in Breda de eerste in Nederland was, maar vanuit de Duitse tak is er al vanuit Bonn in 1875 een stichting gedaan in Driebergen. Ook hier weer een soortgelijke aanleiding, de Kulturkampf.

Het klooster van Breda is, via Baarle-Nassau, uiteindelijk terechtgekomen in Teteringen. De naam O.L. Vrouw van Fatima hoort niet bij onze priorijen. Op de Wikipedia-pagina van de Benedictinessen van het heilig Sacrament is in het kort deze informatie te vinden. Via monasteria.org is de meest recente situatie te lezen.

met dank en vriendelijke groet, Zr. marie/Thérèse Versteegen

Rien Wols zei op 4 mei 2018 om 13:01 uur

Zuster Marie-Thérèse, dank voor uw vriendelijke woorden. We zijn bezig om op deze website een compleet overzicht te maken van alle orden en congregaties die in Noord-Brabant actief zijn geweest. En dat is inderdaad alleen Noord-Brabant, dus daarom wordt hier de oudere stichting in Driebergen niet genoemd. En u hebt natuurlijk helemaal gelijk dat O.L. Vrouw van Fatima niet een van uw priorijen is geweest (maar een klooster van de Dominicanessen van Voorschoten), maar als u de link in het verhaal volgt, leest u daar precies wat u zelf ook al zegt: via dit klooster is een aantal zusters uiteindelijk in Teteringen terecht gekomen. Het is dus als het ware voor de volledigheid, dat Baarle-Nassau hier genoemd is. Hartelijk dank voor uw aanvullingen, ik hoop dat ik met de kleine verandering in de tekst daar recht aan heb gedaan en het verhaal aan duidelijkheid heeft gewonnen.
Vriendelijke groet

Zr. Marie-Thérèse Versteegen zei op 4 mei 2018 om 15:11 uur

Geachte heer Wols,
Dank voor uw snelle reactie. Voor mijn gevoel zit er toch nog een ongerijmdheid in de tekst m.b.t. de locaties, maar onjuist is het niet echt. Overigens, als u met de foto van de kapel een indruk wilt geven van onze leven van altijddurende aanbidding is het prima, maar het is wel een foto van de kapel van onze zusters in Tegelen. Als er echt geen foto meer te vinden is van de kapel/kerk in Breda, dan wil ik daar best achteraan gaan en u toesturen...
Nogmaals dank en vriendelijke groet, Zr. Marie-Thérèse Versteegen

Rini de Groot. zei op 4 mei 2018 om 19:51 uur

Met een IVN wandeling op de voormiddag zondag 7 juni 2009 langs de Maas rond Steyl. Bezochten we in de namiddag voor belangstellende onder deskundige leiding de prachtige Tuin met een lopend uurwerk in het gazon en de kloostergrot van de zusters en als toegift het klooster en kapel met zusters van de Eeuwige durende aanbidding.
Overdag twee en in de nacht voortaan door een zuster van een uur lang.

Rini de Groot. zei op 4 mei 2018 om 20:50 uur

Ik vermoed dat ik ernaast zit met dat uurwerk in de tuin, m'n foto serie bestaat wel met een afbeelding van een groen Kruis.
Mij boeide dat centrale uurwerk dat de uurwerken op alle kloostergangen voorzag.

Mariët BruggemanBHIC zei op 5 mei 2018 om 09:35 uur

Bedankt Rini, voor je reactie. dat moet een mooie rondleiding geweest zijn.

Rien Wols zei op 7 mei 2018 om 08:03 uur

Zr. Marie-Thérèse, dank voor uw reactie. Als u suggesties heeft voor een betere formulering sta ik daar natuurlijk helemaal voor open. En wat die foto betreft: heel graag, dank voor uw aanbod. Het was inderdaad bij gebrek aan een foto uit Breda dat we deze hebben gekozen. Als u een scan kunt sturen naar info@bhic.nl ter attentie van mij, dan komt het helemaal goed. Vriendelijke groet,

Zr. Marie-Thérèse Versteegen zei op 7 mei 2018 om 08:09 uur

Geachte heer Wols, komende twee weken ben ik te druk, maar ik ga zeker verder reageren op uw antwoord. Met dank en vriendelijke groet

Eileen Roks zei op 20 juli 2019 om 07:15 uur

Hi there, I'm looking for information on a family member, who became a nun - Soure Anne Marie of the Sacred Heart of Jesus-entered 13th. November,1911~d.7th.September, 1972 (Petronella Wilhelmina VAN MEEL -1886~1972), I believe she was with another nun Marie VAN DER ZANDEN, whose brother helped build the monastery of the Sacred Heart. I am led to believe the original joining of the convent was the Benedictine Nuns in Rouen, France, 1909, and fled during WW1, to the fathers of the Sacred Heart. Petronella was a teacher, who went blind in her older age, and was looked after by Sister Elisabeth until Petronella died in 1972. Nothing more is known about her, but I wondered if there was a history or photos of her that could be passed on to the family in Australia, for Stamboon- family tree records? regards Eileen Roks

Zr. Marie-Thérèse Versteegen zei op 20 juli 2019 om 08:17 uur

I will do my best, but it will take time...
Kindly regards.

Zr. Marie-Thérèse Versteegen zei op 20 juli 2019 om 16:43 uur

Is it possible to answer yuo in Dutch? I found a commemorative text, but that one is in Dutch...

Zr. Marie-Thérèse Versteegen zei op 21 juli 2019 om 16:36 uur

Ik weet niet zeker of ik bovenstaande berichten juist verzonden heb. Dus alsnog bij deze:
I will do my best, but it will take time...
Kindly regards.

Is it possible to answer yuo in Dutch? I found a commemorative text, but that one is in Dutch...

Annemiek van Meel zei op 22 juli 2019 om 02:59 uur

Beste zuster Marie-Therese,

Eileen en ik zijn nichten. Onze opa is Marinus Eduardus van Meel. Hij is de broer van Wilhelmina van Meel: Zuster Annemarie van het Heilig Hart van Jezus. Wij zijn bezig met het maken van een stamboom van de familie van Meel. Wij zijn benieuwd of er nog informatie of foto's zijn van Zr. Annemarie van het Heilig Hart van Jezus, onze tante Mina.
Wij zijn erg benieuwd! Als u meer informatie nodig hebt dan hoor ik dat graag.

Met vriendelijke groet,

Annemiek van Meel

Zr. Marie-Thérèse Versteegen zei op 22 juli 2019 om 11:14 uur

Beste Annemiek en Eileen,
Dank voor reactie. Ik ben blij in het Nederlands te verder te kunnen gaan. Engels lukt wel, maar vraagt veel meer tijd.
Ik heb tot nu toe wel iets over uw tante kunnen vinden, nl. een tekst in het boek van overleden medezusters. Het is een mooi getuigenis. Ik kan dat voor u scannen of kopiëren. Voor eventuele foto's heb ik meer tijd nodig, maar ik zal mijn best doen.
Eerlijk gezegd vind ik het niet juist om de uitwisseling daarvan via deze website te laten verlopen. Als u dus een e-mail adres of postadres doorgeeft, kunnen we verder contact onderhouden en informatie doorgeven. Ik hoop dat u dat begrijpt.
Met vriendelijke groet,
Zr. Marie-Thérèse Versteegen

Mariët BruggemanBHIC zei op 22 juli 2019 om 11:35 uur

Beste Annemiek, Eileen en Zr. Marie-Thérèse, ik kan ook met uw aller toestemming jullie e-mailadressen achter de schermen uitwisselen. Als jullie akkoord gaan, dan ga ik die per mail aan jullie opsturen.

Zr. Marie-Thérèse Versteegen zei op 22 juli 2019 om 15:16 uur

Wat mij betreft: heel graag!

Anoinette Allaart- de Lange zei op 2 februari 2020 om 16:46 uur

in bovenstaande berichten zag ik dat u misschien kan helpen met de overlijdensdatum van onze tante cor (Cornelia de Lange, zuster Imelda, geboren 1-12-1912 in Moordrecht en overleden in het klooster in Driebergen en bij het klooster begraven. Het moet na 1986 geweest zijn (toen is mijn vader, haar jongste broer, overleden). Ik ben met stamboom bezig en mis haar overlijdensdatum, ook ook mijn nichten wisten alleen te vertellen dat ze bij het klooster begraven was. Alvast bedankt

Marie-Thérèse Versteegen zei op 3 februari 2020 om 20:51 uur

Geachte mw Allaart,
Op uw vraag kan ik het volgende laten weten: uw tante is overleden op 5 november 1992.
Zoals u wellicht weet zijn de stoffelijke resten van het kerkhof bij het klooster, na de verhuizing naar Arnhem, in 2003 overgebracht naar het R.K. parochiekerkhof aan de Drieklinken te Driebergen-Rijsenburg.
Succes met uw speurwerk!
met vriendelijke groet,

Antoinette Allaart- de Lange zei op 3 februari 2020 om 22:23 uur

Heel hartelijk bedankt voor de gegeven ,u maakt de gegevens van het gezin complet. Ik had iets gehoord over herbegraven.

Eileen Roks zei op 8 februari 2020 om 01:03 uur

so sorry for the lengthy delay to your query-I would be happy to have the information sent to me via email-roks.eileen@hotmail.com or Post Office Box 354 Kilmore, 3764, Victoria, Australia

T.J.P.A. Versteegen zei op 18 maart 2020 om 12:20 uur

Geachte heer Wols,
Tot mijn spijt moet ik u laten weten dat in oktober vorig jaar, het laatste lid van de gemeenschap in Someren is overleden. Ook overleed enkele weken geleden de laatste in Arnhem verblijvende zuster.
Wellicht wilt u dit in uw artikel verwerken/aanpassen.
Met dank en vriendelijke groet,
Zr. Marie-Thérèse Versteegen

Marilou NillesenBHIC zei op 18 maart 2020 om 20:56 uur

Beste zr. Marie-Thérèse Versteegen, wat een verdrietig nieuws. Veel sterkte en kracht.

Wat fijn dat u dat hier laat weten, we gaan de tekst aanpassen.

Lynette zei op 18 maart 2023 om 15:15 uur

Beste zuster Marie-Thérèse,
Ook ik ben stamboom-onderzoek aan het doen en op zoek naar meer informatie over de tante van mijn opa: Maria Cornelia van Leeuwen, geboren op 15-04-1899 in Leimuiden.
Heeft u enige informatie over haar?
Met vriendelijke groet,
Lynette

Norah zei op 18 maart 2023 om 20:19 uur

Dag Lynette,

Ik hoop voor je dat deze zuster dit ook leest, het is al weer drie jaar geleden bericht.
Vond wel dat je oudtante zuster Angela als kloosternaam voerde, en dat ze 11-06-1977 in Leiden overleden is.
Ze behoorde wel tot de orde der Franciscanessen. ......
Mvg.

Norah zei op 18 maart 2023 om 20:32 uur

Dat laatste klopt toch niet, je vindt haar terug in een Benedictinessenklooster in de jaren twintig vorige eeuw in Teteringen.
Zie: Stadsarchief Breda, bevolkingsregisters.
Mvg.

Lynette zei op 18 maart 2023 om 20:47 uur

Hi Norah,
Klopt! Dat had ik ook gevonden inderdaad. Vandaar dat ik hier de vraag heb gesteld voor meer informatie.

TJPA Versteegen zei op 19 maart 2023 om 13:51 uur

Dag Lynette en Norah,
Door de aanvulling van Norah, zal zoeken naar info wat gemakkelijker zijn.
Ik weet niet of ik gegevens nog in huis heb of dat ze al in St. Agatha in het archief zijn ondergebracht... ik ga er achteraan.
Wel even geduld a.u.b. Op het ogenblik erg druk...
Vriendelijke groet,
Zr. Marie-Thérèse Versteegen

Zr. Marie-Thérèse Versteegen zei op 28 juni 2023 om 14:07 uur

Dag Lynette,
Je hebt 'even' moeten wachten, maar hier het volgende wat ik heb kunnen achterhalen:
Er is in Breda (Manna Absconditum) inderdaad wel een zr. Angela geweest: Antoinette Teurlings (geb. 17 dec. 1913 te Rotterdam). Zij overleed in 1993 in een verpleeghuis te Zundert.
Misschien dat uw tante weliswaar kort verbleven heeft in Breda (vandaar opname in bevolkingsregister), maar ondervond dat dit toch niet haar plaats was en daarna nog ingetreden is bij de Franciscanessen. Wellicht kunt u verder informeren bij het Erfgoedcentrum Nederlands Kloosterleven in St Agatha: info@erfgoedkloosterleven.nl Daar zijn bijna alle archieven van de Nederlandse kloosters ondergebracht. Ik hoop dat ze u verder kunnen helpen. Succes!
vriendelijke groet, Zr. Marie-Thérèse Versteegen

Rini de Groot. zei op 28 juni 2023 om 16:32 uur

Ben benieuwd of heden ten dage deze Altijddurende Aanbidding nog bestaat?
Volgens mij is de Heer meer vereerd door in gesprek te zijn met en bij Ouderen.

Thijs de LeeuwBHIC zei op 20 juli 2023 om 08:09 uur

@Rini: bestaat nog wel, maar het komt niet veel meer voor. In dit artikel van het BD vind ik bijvoorbeeld Tilburg, Heuvelse kerk, als een van die plaatsen: https://www.bd.nl/stadsgezicht-tilburg/tilburg-een-van-de-laatste-plekk… , maar dit is alweer van 2018. Helaas dan weer geen vermelding waar dit o.a. nog meer gebeurt... Mocht ik nog meer vinden dan plaats ik het hier. Hartelijke groet,

j blummel zei op 8 september 2023 om 22:24 uur

Hallo zuster Marie-Thérèse,

Wilt u contact opnemen met mij? Is nodig ivm orgel Het Zonnelied Ammerzoden....gr John Blummel

Thijs de LeeuwBHIC zei op 11 september 2023 om 13:27 uur

Beste J. Blummel, ik zal zr. Marie-Thérèse mailen met de vraag of zij contact met u wil opnemen. Hartelijke groet,

john blummel zei op 11 september 2023 om 13:40 uur

Beste Thijs, is inmiddels geschied, waarvoor hartelijk dank!

Thijs de LeeuwBHIC zei op 12 september 2023 om 13:46 uur

Top! Dank voor het doorgeven John.

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.