Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

De H. Annakerk in 's-Hertogenbosch

RK kerken

De H. Annakerk in de Bossche wijk Deuteren werd in 1972 gebouwd onder toezicht van de bouwpastoor Toon Nieuwlands, ter vervanging van een oudere parochiekerk van dezelfde naam. Wat kun jij je nog herinneren van hem en de andere priesters van deze moderne kerk?

De H. Annakerk had een paar gelijknamige voorgangers. Die van '72 was een ontwerp van H. Koldewey, de zoon van de architect die in de jaren dertig de eerste Annakerk had ontworpen. Die eerste kerk werd het middelpunt van de in 1936 gestichte Annaparochie en toegewezen aan de paters Maristen.

Door de uitbreiding van de stad was de ligging van die oorspronkelijke Annakerk steeds ongunstiger geworden. Dat leidde midden jaren zestig tot de bouw van een noodkerk genaamd St. Anna aan de Oude Vlijmenseweg, een oplossing om de overgang van het oude naar de nieuwe godshuis te overbruggen. Die nieuwe, moderne kerk zonder toren, hieronder op de foto, werd begin jaren zeventig ingewijd door mgr. Bluyssen.


De H. Annakerk

De H. Annakerk aan de Boschmeersingel 26 (Foto: Frans van de Pol / BHIC)

De huidige Annakerk is nog steeds in gebruik als plek van rooms-katholieke eredienst. Wel ging het gebouw in 1999 behoren tot de parochie Emmaus, die weer een samenvoeging was van de Annaparochie, de parochie Onze Lieve Vrouw van Altijddurende Bijstand en de parochie Maria-Geboorte. De kerken van die twee laatste parochies sloten hun deuren.  

Je kunt hieronder je herinneringen delen aan het rijke roomse leven, zoals zich dat vroeger in de Annaparochie afspeelde.

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.