Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

De Franciscanessen van de H. Jozef FSJ

Paters & Nonnen

De Luxemburgse Elisabeth Kuborn (1830-1897) werd als zuster Alphonsa in 1855 non in het klooster van de Barmhartige Zusters van de Derde Orde van de H. Franciscus in Luxemburg-Pfaffenthal. Ze was daar al ruim tien jaar toen ze de oproep van haar overste kreeg om haar klooster te verlaten.

Zuster Helena geprofeste zuster, c. 1965. Bron: KDC, fotonr. 1A20761De bedoeling was dat ze in het dorpje Schweich bij Trier een groep vrouwen zou gaan leiden die zich bezig zou gaan houden met de opname en verpleging van armen, zieken en bejaarden, en met opvoeding en onderwijs, vooral van weeskinderen. Deze vrouwen zouden een nieuwe congregatie vormen, onder de naam Barmhartige Zusters van de Reguliere Derde Orde van de Heilige Franciscus van Assisië.

De oproep kwam door een tip van zuster Alphonsa’s broer, de redemptorist Mathias Kuborn (1836-1895) aan deken Jakob Becker (1803-1877) die de nieuwe congregatie bedacht had. Op 28 september 1867 was de inkleding in Schweich, waar de zusters in het hospitaal werkten.

We zouden in Nederland van deze kleine congregatie waarschijnlijk nooit iets gemerkt hebben, als er niet in Duitsland in deze tijd een zogenaamde Kulturkampf was uitgebroken, waardoor religieuzen het leven nagenoeg onmogelijk werd gemaakt.

Als gevolg daarvan nam Alphonsa Kuborn met acht van haar twaalf zusters de wijk naar Nederland, waar ze in 1877 een huis in Beek-Elsloo (L.) kochten en een bewaar-, naai- en zondagsschool openden.

Op 3 november 1896 werden de constituties goedgekeurd door bisschop Matthias Eberhard van Trier, in 1939 kreeg de congregatie nieuwe constituties én haar huidige officiële naam, de Franciscanessen van de H. Jozef. Verder staan ze ook bekend als Zusters van Valkenburg of Zwarte Zusters.

De congregatie legt zich nog steeds toe op de opname en verpleging van armen, zieken en bejaarden, tevens op opvoeding en onderwijs, in het bijzonder van weeskinderen.

In Noord-Brabant had de congregatie alleen een klooster in Megen; daar leidden de zusters het liefdegesticht Sint Jozef. Buiten de provincie liggen de kloosters vooral in Limburg (Beek, Noorbeek, Stein en Valkenburg) en is er één vestiging in  Gelderland (Dreumel). Buiten Nederland zijn de Zwarte Zusters actief in Brazilië (vanaf 1926) en Kenia (vanaf 1931).

Foto’s
Zuster Helena geprofeste zuster bij de Franciscanessen van de H. Jozef, c. 1965. Bron: Katholiek Documentatie Centrum, fotonr. 1A20761

Bron
Jan Smits, Vademecum van religieuzen en hun kloosters in Noord-Brabant. Alphen a/d Maas, 2010.

71

Reacties (71)

Jacques Aussems zei op 8 februari 2023 om 16:16 uur

In januari j.l. is de laatste zuster Franciscanes uit Beek vertrokken naar Valkenurg. Jammer werd de aanwezigheid van 150 jaar in Beek niet bereikt (1875-2023). Ik wil een artikeltje schrijven en zoek contact met de zusters.

Norah zei op 8 februari 2023 om 16:39 uur

Nieuw adres:

Kloosterweg 34
6301 WK Valkenburg.
Mvg.

Norah zei op 8 februari 2023 om 20:04 uur

Twee telefoonnummers:

043-6099499
0900-2233440

Jacques Aussems zei op 2 juni 2023 om 16:34 uur

L.S.,
Heb per post en daarna per mail (zie hierboven) contact gezicht met de zusters Franciscanessen. Helaas tot op dit moment zonder resultaat. Brief was duidelijk, dus tel.overleg niet nodig.

Norah zei op 2 juni 2023 om 17:10 uur

Als u dat zegt.

Guillaume (pseudoniem) zei op 9 september 2023 om 15:56 uur

Waarom is mijn reactie van enkele uren geleden nu alweer gewist?
Mag de kant van seksueel misbruik in de Katholieke kerk nog steeds niet openlijk geuit worden?
Dit is nu net, waarom ik en mede-slachtoffers zich jarenlang niet durfden te uiten! Het is God geklaagd!!! Schandalig! Schaamt U zich als redactie niet?
Ik ben diep gekwetst en teleurgesteld door Uw “in de doofpot stopperij” van seksueel misbruik.
Guillaume.

Guillaume (pseudoniem) zei op 9 september 2023 om 16:13 uur

Graag ontvang ik een reactie van Norah op mijn reacties.
Guillaume

Egbert zei op 9 september 2023 om 17:06 uur

@ Guillaume

U heeft uw reactie geplaatst bij:
https://www.bhic.nl/ontdekken/verhalen/paters-en-nonnen-in-brabant
en niet bij dit verhaal. Uw reactie is dan ook niet gewist.

Guillaume (pseudoniem) zei op 9 september 2023 om 17:27 uur

Ik heb het verhaal nogmaals trachten te plaatsen, echter het werd niet opgenomen. Ik moest eerst een som oplossen: 8 + 1= ….
Dat deed ik en toch werd het niet geplaatst! Welke gemene spelletjes worden hier gespeeld met misbruikslachtoffers?
Guillaume

Guillaume zei op 9 september 2023 om 17:31 uur

Als mijn verhaal niet alsnog wordt geplaatst, doe ik mijn verhaal wel aan de pers. Met de bewijzen van Uw “in de doofpotstopperij” erbij.
Mvg,
Guillaume.

Norah zei op 9 september 2023 om 19:58 uur

Goedenavond Guillaume,

Ik lees dat u graag had dat ik antwoord gaf. Ik begrijp wel niet waarom... Ikzelf ben net als zovelen hier op dit forum gewoon een vrijwilligster/bezoekster, en behoor niet tot het forumbeheer.
Toevallig gaf ik de heer Aussems een tijdje geleden ook antwoord, maar dat was meer omdat ik dit op internet(een adres) opgezocht had. En zo gaat dat hier ook in het algemeen.

Dan zag ik dat Egbert, een gewaardeerd vrijwilliger op dit forum, u al doorgegeven heeft bij de link hierboven om 17.06 u., dat uw eigen reactie uitstekend door is gekomen!!!
Vanmiddag heb ik uw verhaal gelezen, en ik wil u zeggen dat het me diep geraakt heeft, en dat ik zeer met u meeleef. Zowel uw verhaal als dat van andere misbruikte kinderen, nu volwassenen, wordt hier geplaatst!
Nogmaals sterkte gewenst, en met hartelijke groeten,
Norah

Guillaume (pseudoniem) zei op 10 september 2023 om 01:13 uur

Dank U wel, Norah. Ik dacht, dat U bij de redactie hoorde. Sorry, vergissing. Ik had mijn verhaal eerst op deze pagina geplaatst.
Het stond er even op, maar werd vervolgens gewist. Daarna heb ik het op de andere pagina nogmaals geplaatst, waar het wel is blijven staan. Met vriendelijke groet,
Guillaume.

Guillaume (pseudoniem) zei op 10 september 2023 om 07:32 uur

Beste Norah,
Op de pagina, waar mijn verhaal wel is geplaatst, beweert iemand van de redactie, dat mijn verhaal niet klopt. Hij geeft aan, dat ik in 1953 geboren ben en dus pas 71 jaar ben. Hoe hij daarbij komt, is me een raadsel! Ik heb mijn geboortedatum niet vermeld en aangegeven, dat ik op vijfjarige leeftijd in 1953 voor het eerst misbruikt ben. Wie goed rekent,
komt tot de slotsom, dat dat 70 jaar geleden was, toen ik dus vijf jaar was. 70 + 5 = 75 en niet 71!
Waarom die motie van wantrouwen? Ik begrijp het niet!
Na alle ellende ook nog deze tegenwerking en vernedering!!
Ik ben er helemaal stuk van…..
Met vriendelijke groet,
Guillaume.

Guillaume (pseudoniem) zei op 10 september 2023 om 07:57 uur

Voor mijn verhaal verwijs ik de geïnteresseerden, waar onder speciaal de zusters van de congregatie van St. Jozef naar de pagina “Paters, fraters en nonnen in Brabant”. Dit verhaal had eigenlijk op deze pagina dienen te staan, waar ik het in eerste instantie op plaatste, het werd na korte tijd gewist, waarna ik het op de andere pagina heb geplaatst in de hoop U er toch mee te kunnen bereiken.
Guillaume.

Guillaume zei op 10 september 2023 om 17:46 uur

Aan Egbert: Ik wilde reageren op Uw reactie en…..weer geblokkeerd! Ik geef het op.
Verspilde energie, keer op keer.
Met vriendelijke groet,
Guillaume.

Guillaume zei op 10 september 2023 om 17:51 uur

Waarom komt dit bericht wel weer door en mijn vorige niet, Egbert? Kunt U dat verklaren? Ik niet. Ik denk dan toch aan opzet, neem me niet kwalijk. Benieuwd of dit bericht door komt.
Guillaume

Egbert zei op 10 september 2023 om 18:42 uur

Als een bericht niet doorkomt is dat zeer frustrerend. Ik kan dat ook niet verklaren maar denk niet aan kwaad opzet, temeer omdat berichten niet vooraf worden gescreend.

Ik zou afwachten tot morgen zodat iemand van het BHIC kan reageren.
Of het probleem voorleggen aan het BHIC via vragen@bhic.nl
Maar ook dan zult u moeten wachten tot morgen.

Guillaume zei op 10 september 2023 om 19:07 uur

Ik heb meerdere keren getracht mijn verhaal op de pagina van de Zusters van St. Jozef te plaatsen. Telkens geblokkeerd.
Dat kan geen toeval meer zijn.
Waarom mag mijn seksueel misbruikverdachte perse niet op die pagina? Mijn antwoord: “Omdat de Zusters van St. Jozef de hand boven het hoofd wordt gehouden.”
Guillaume.

Guillaume zei op 10 september 2023 om 19:09 uur

Misbruikverdachte moet zijn misbruikverhaal.

Guillaume zei op 11 september 2023 om 07:18 uur

Het zijn altijd weer de grote bazen achter de schermen, die zich onpersoonlijk vastklampen aan het onmenselijke afstandelijke SYSTEEM. De veldwerk(st)ers, de vrijwilligers, als Egbert en Norah, zijn te goeder trouw en voeren de opdrachten van de grote bazen achter de schermen voor hun gevoel gewetensvol uit, gelijk de strijders in de frontlinie op het slagveld. De grote berekenende bazen achter de schermen bedenken “rekensommetjes”, die zo genaamd niet kloppen, als de reacties van de mensen heb niet bevallen, echter 9 -1 = 8, hoe je het ook wendt of keert! Overal, waar het leven, het geloof in systemen en godsdiensten wordt vastgelegd, gaat het verkeerd. Leidt het inhoudsloze onpersoonlijke systeem tot machts- en seksueel misbruik, zowel bij Kerk als de Staat. De gevestigde klooster- en andere orden dient kost wat kost de hand boven het hoofd gehouden te worden, omdat het het enige houvast vormt voor de grote bazen achter de schermen. In plaats van de slachtoffers van seksueel en ander misbruik medemenselijk te beschermen…..
Guillaume

Guillaume zei op 11 september 2023 om 09:49 uur

Ik ervaar het als verbazingwekkend en onthutsend,
dat er nog niemand van de betreffende congregatie reageert.
Guillaume

Christian van der VenBHIC zei op 11 september 2023 om 10:06 uur

Beste Guillaume, laat ik om te beginnen zeggen, dat wat jou in je jonge jaren is overkomen, heel erg is, en het waard om je verhaal over te doen en in gehoord te worden. Ons forum biedt daar ruimte toe, die je hebt ingevuld. Dat is prima.

Wat zeker níet prima is, is dat je vervolgens in meerdere berichten bij een tweetal verhalen beschuldigingen uit, als zou er bij het BHIC sprake zijn van een 'doofpot' t.a.v. misbruikverhalen, dat er 'gemene spelletjes' worden gespeeld met slachtoffers, dat er 'achter de schermen' sommetjes worden bedacht om reageerders zoals jijzelf dwars te zitten, of anderszins. En dat het BHIC forumgebruikers als Norah en Egbert als 'strijders' zou inzetten voor het uitvoeren van opdrachten van 'grote bazen'. Het is namelijk allemaal simpelweg onwaar.

Er zijn instanties die je kunnen helpen met het verwerken van het leed dat jou is aangedaan. En er zijn wegen om daarvoor een vorm van genoegdoening te krijgen. De afgelopen jaren is daar veel aandacht voor geweest in de media en door de overheid. En ook bij het BHIC hebben we aan de hand van archiefonderzoek vele slachtoffers van misbruik binnen de RK Kerk geholpen met het vinden van steunbewijs in hun zaak. Bij deze wil ik je dus adviseren, om bij zulke instanties te rade te gaan, en zulke wegen te bewandelen.

Kortom, deel gerust je verhalen en herinneringen op onze website. Maar beperk je daarbij, en sla niet door in de richting van - wat ik maar even noem - complottheorieën rond het BHIC, onze medewerkers en andere forumgebruikers.

Voor nu zijn al je reacties 'gewoon' gepubliceerd op onze website - er zijn géén reacties verwijderd, zoals je beweert (Egbert geef voldoende aanwijzingen over wat er wél gebeurd kan zijn) - maar ik geef bij deze wel aan, dat we volgende reacties extra monitoren, en in voorkomende gevallen reacties wél zullen verwijderen, als daar aanleiding toe is.

Guillaume zei op 11 september 2023 om 10:06 uur

Christus droeg zijn Kruis ook alleen naar Golgotha, door Jan en alleman, zelfs ook Petrus en God verlaten…..
(“Eli, eli, lamma sabactani! Mijn God, mijn God, waarom hebt Ge mij verlaten?!”)
Slachtoffers van seksueel misbruik kunnen er van mee praten!
Ze worden nog steeds in de doofpot gestopt, zonder daadwerkelijke (h)erkenning,
terwijl de daders in veel gevallen
met rust worden gelaten…..
Guillaume

Guillaume zei op 11 september 2023 om 10:19 uur

“Hé, hé! Eindelijk een inhoudelijke reactie van het BHIC . Lang op moeten wachten. Het doet me eerlijk gezegd weinig meer, omdat het te lang geduurd heeft en onder druk is gedaan…..
Adieu, Rook, wijwater, worst en brood! Ik heb er mijn buik van vol,
de leegte, die na deze ontgoochelingen rest, is levensgroot…..
Guillaume

Christian van der VenBHIC zei op 11 september 2023 om 10:45 uur

Beste Guillaume, onze reactie heeft inderdaad vanwege het weekend langer geduurd dan anders, dat lijkt me geenszins onredelijk. Maar er is beslist géén druk voor nodig geweest om te reageren. Zoals andere forumgebruikers weten, reageren we namelijk áltijd, en doorgaans ook vlot. Zonder druk, van wie dan ook. Ook hier doe je wederom een onterechte aanname.

Nogmaals, er zijn manieren voor je om hulp te krijgen. Ik hoop dat je er gebruik van maakt.

Guillaume zei op 11 september 2023 om 13:00 uur

Christian, Mijn antwoord op Uw laatste reactie werd weer geblokkeerd.
Toeval? Nee, daar geloof ik niet meer in. Welk een krankzinnig systeem!
Guillaume

Thijs de LeeuwBHIC zei op 11 september 2023 om 14:16 uur

Dag Guillaume,

Dit is inderdaad gruwelijk vervelend, als je een degelijke reactie wilt plaatsen op iemands bijdrage en bij het inzenden vervolgens niets gebeurt. Ook ik ben van de redactie, maar geloof mij alsjeblieft als ik zeg, dat ook mij dit regelmatig overkomt. Maar laat dat dan zo zijn; veel erger is het nog als dit onze bezoekers overkomt. Jij hebt het lef om hier jouw verhaal te doen en dan gebeurt er zoiets stoms.

Ik heb er regelmatig met bezoekers over gemaild, als dit probleem zich voordeed en geprobeerd wat oplossingen te bedenken.

Egbert legt het op deze pagina perfect uit, hoe we dit probleem kunnen verhelpen: https://www.bhic.nl/ontdekken/verhalen/paters-en-nonnen-in-brabant

Als je wilt kunnen we altijd ook even mailen: thijs.de.leeuw@bhic.nl , maar ik begrijp het als je dit misschien liever niet wilt. Ik hoor wel graag van je en je verhalen moeten worden verteld. Kunnen ook bellen. Als je wilt, regelen we ook dat via de mail direct even samen.

Ik wens je alle goeds Guillaume en laten we contact houden. Kijk ook echt even naar Egberts uitleg. Altijd even de som verversen voor je een reactie plaatst, gewoon voor de zekerheid, want ook ik weet niet precies wanneer de techniek achter de website deze 'ververst'. En om nog zekerder te zijn: even je bericht uittypen in Word of iets dergelijks, dan kan ik alles wat jij wilt desnoods zelf, direct voor je plaatsen, als je mij je berichten mailt. Als we het zo doen, kán het eigenlijk niet misgaan.

Hartelijke groet,

(Weet je wat, ik mail je sowieso alvast even. Dan is het contact alvast gelegd en kan ik ook daar bovenstaande even doorgeven.)

Guillaume zei op 11 september 2023 om 14:43 uur

Beste Thijs,
Dank voor je uitgebreide fijne reactie. Met deze uitleg kan ik leven, anders dan die van Christian. Ik wil er verder niet op in gaan, omdat het me verstandiger lijkt niet op jullie website door te gaan. Ook al, omdat ik alleen een iPhone heb,
geen P.C. of laptop.
Ik heb mijn verhaal nu ook immers uitgebreid gedaan en hoop alleen nog maar op een reactie van één of meerdere zusters van de betreffende congregatie van de Franciscanessen van St. Jozef.
Daar houdt het voor mij bij op.
Wat U betreft: “Alles vergeven en vergeten.” Ik wens U alle goeds.
Met vriendelijke groet,
Guillaume

Jan v.d Veld zei op 11 september 2023 om 19:57 uur

Goede avond beste Guillaume hoop dat ik uw naam goed schrijf.ik merk dat het misbruik van destijds u nog hoog zit dit geeft maar de heftigheid uit uw verleden.
Ik heb zelf ook een verleden wat steeds weer boven komt drijven ikzelf ben niet misbruikt maar moeten toekijken naar een leeftijdgenoot die door een missiepater seksueel misbruikt word op het internaat is minstens zo erg.
Als toen veertienjarige had ik nooit seks gezien met mensen juist daardoor is het zo erg geweest dat ik zag dat hij plotseling ging schokken over zijn hele lijf het levert nog steeds weer nachtmerrie op voor me,ik begrijp u helemaal als is het beter om in therapie te gaan ook na jaren nog.

Guillaume zei op 12 september 2023 om 05:10 uur

Beste Jan v.d. Veld,
ik heb weer keer op keer getracht te antwoorden op Uw reactie,
echter opnieuw, voor de zoveelste keer, worden mijn reacties telkens weer geblokkeerd! Uiterst frustrerend! Er is werkelijks iets fundamenteel mis met deze website of iemand wil niets over seksueel misbruik binnen de Kerk weten! Jammer, “doodzonde”!
Met vriendelijke groet,
Guillaume.

Guillaume zei op 12 september 2023 om 05:13 uur

Waarom komt deze mail wel door en die over het misbruik niet? Elke keer werkt het op deze manier. Dat kan toch niet alleen maar aan het systeem liggen!
Guillaume.

Guillaume zei op 12 september 2023 om 05:19 uur

En waarom reageert hier niemand op? Ben ik het dan alleen, die zich hier aan stoort? Staat verder iedereen achter deze gang van zaken op deze website en wil men liever niets vernemen over de negatieve kanten van de Kerk?
Ik voel me “een roepende in de woestijn”…..
Guillaume.

Guillaume zei op 12 september 2023 om 05:29 uur

Ik verzoek iedereen maar niet meer te reageren op mijn verhaal.
Ik voel me moreel verplicht te reageren op Uw reacties, maar mag het om de een of andere duistere reden niet…..
“Zinloos geweld.”
Guillaume.

Guillaume zei op 12 september 2023 om 09:21 uur

Beste Jan v.d. Veld,
dank voor Uw reactie.
Het lijkt me inderdaad uitermate schokkend, op veertienjarige leeftijd te moeten toezien, hoe een leeftijdgenoot door een missiepater wordt uitgekleed en bevredigd. Verschrikkelijk! Ik wens U sterkte bij de verwerking hiervan. Therapieën heb ik meer dan genoeg gevolgd om mijn misbruikt zijn te verwerken. Ik wil mijn verhaal alleen nog maar doen aan een zuster van de betreffende congregatie. En dan: Amen en uit.
Guillaume

Guillaume zei op 12 september 2023 om 11:56 uur

Beste Jan v.d. Veld,
Mij viel dit in naar aanleiding van Uw bericht: Ik kan me nu helemaal indenken, dat het voor U een enorme schok moet zijn geweest.
Als je nog niet weet, dat dat schokken het gevolg is van bevrediging, schrik je natuurlijk ontzettend, als je het ziet en denk je, dat er lichamelijk iets heel ergs aan de hand is met zo’n jongen!
Het was ook bijzonder ernstig, psychisch bezien door het toedoen van die onverantwoordelijke zelfzuchtige missiepater, echter niet louter qua lijfelijke gezondheid. Geestelijk zijn die leeftijdgenoot en jij, net als ik,
echter wel degelijk onherstelbaar beschadigd door het misbruik.
Groetjes,
Guillaume.

Thijs de LeeuwBHIC zei op 12 september 2023 om 13:37 uur

Beste Guillaume, alle respect voor uw beslissing, uiteraard! Ik wens u alle goeds en mocht u toch eens willen mailen, u heeft mijn adres. Hartelijke groet,

Guillaume zei op 12 september 2023 om 14:02 uur

Beste Thijs,
“Er is een fout opgetreden in het verwerken van Uw reacties.” Deze tekst ontving ik deze keer voor het eerst. Nadat ik eerst weer een som moest berekenen en vervolgens wederom werd geblokkeerd.
Dank voor Uw mooie reacties. Ze deden me goed.
Met vriendelijke groet en hoogachting,
Guillaume.
Ben benieuwd of ik nu voor de derde keer geblokkeerd wordt.

Guillaume zei op 12 september 2023 om 14:04 uur

Nee dus. Maar het blijft aanmodderen met het contact op jullie website.
Guillaume.

Thijs de LeeuwBHIC zei op 13 september 2023 om 11:22 uur

Beste Guillaume, dit is gewoon hartstikke vervelend dat dit blijft gebeuren.. Ik heb begrepen dat er, ook naar aanleiding van uw berichten, wel opnieuw door een collega samen met de websitebouwer wordt gekeken naar mogelijke oorzaken van zulke meldingen, dat berichten niet (of pas na een paar keer proberen) doorkomen. Mocht u, tot er een oplossing is gevonden, volledig zeker willen zijn dat de reacties geplaatst worden, dan kunt u ze mij dus ook mailen, met vermelding waar ik die - onder uw naam dan uiteraard - mag toevoegen. Dan pak ik dat telkens z.s.m. op. Het spijt mij dat ik op dit moment niet meer voor u kan betekenen. Hopelijk kunnen we met de eerder gegeven tips dan wel voorkomen, dat (delen van) uw verhalen verloren gaan/opnieuw moeten worden getypt. Ik houd het met u wel in de gaten. Hartelijke groet,

Guillaume zei op 13 september 2023 om 12:51 uur

Oké, Thijs.
Mvg,
Guillaume

Guillaume zei op 14 september 2023 om 12:03 uur

Beste Thijs,
Uw mooie meelevende reacties hebben grote indruk op me gemaakt. Zo sterk, dat ik ben gaan beseffen, dat het maar beter is het misbruikverleden verder te laten rusten. Ik zocht naar erkenning van de daders middels de Congregatie, waarvan ze deel uitmaakten. De daders zelf, de twee nonnen, die me misbruikten, leven waarschijnlijk niet meer en bovendien ken ik hun namen niet eens. Die hebben ze nooit genoemd in mijn bijzijn. Dat is ook de reden, dat ik geen financiële tegemoetkoming kan krijgen via het Meldpunt Grensoverschrijdend
Gedrag van de R.K. Kerk. Ik begrijp bovendien, waarom er niemand reageert van de betreffende congregatie. Dat zou lijken op erkenning van het misbruik en wellicht vreest men voor een schadeclaim. Ik geef daarom hier zwart op wit aan geen aanspraak te maken op een financiële vergoeding voor het misbruik.
Daar gaat het mij niet om. Ik wil de enkel mijn verhaal doen aan een zuster van de congregatie, meer niet. Door Uw meelevende reacties
voel ik, dat dat verder niet meer nodig is. Hartelijk dank voor Uw steun! Het ga U en het BHIC goed,
Groetjes,
Guillaume

Guillaume zei op 15 september 2023 om 13:39 uur

Ongelooflijk en ongeloofwaardig,
dat er niemand van de betreffende congregatie heeft gereageerd! Terwijl die congregatie “boetvaardigheid “ en naastenliefde hoog in haar vaandel heeft staan!
Ik ben diep teleurgesteld.
Guillaume.

Guillaume zei op 26 september 2023 om 06:34 uur

Eindelijk een reactie van de Moeder Overste van de Congregatie! Maar hoe! Omdat de Meldpuntfunctionaris van het Meldpunt grensoverschrijdende gedrag er namens mij op aangedrongen heeft. Terwijl ik een gesprek wil met één of meerdere zusters van de Congregatie, verloopt het contact via de Secretaris van Moeder Overste, die nu ook mijn naam, gelieerd aan het misbruik, weet! Grove schending van de Wet op de Privacy! Bovendien vult men al bij voorbaat in, dat de secretaris bij het gesprek aanwezig is! En ook de Meldpuntfunctionaris biedt aan bij het gesprek te willen zijn. Het gaat mij om het kunnen uiten van mijn verdrongen emoties tijdens het misbruik. Alsof ik die ga uiten in het bijzijn van één of meer niet betrokkenen! De R.K.Kerk wil blijkbaar over alles de controle behouden, zoals ze dat met schade-claims van slachtoffers ook in het algemeen doet! Ze heeft heel snel gereageerd op de publiciteit over het misbruik, door aan te geven de schade te vergoeden en vervolgens de tegemoetkomingen zoveel mogelijk te beperken en de aanspraken op vergoedingen zo snel mogelijk af te schaffen, tegen de wil van de overheid in! En nu dit weer! Ik heb het gesprek afgezegd.
Ik hoef geen “controleurs” bij het gesprek. Ik stond er helemaal alleen voor tijdens het misbruik tegenover (on)volwassen nonnen.
Volkomen machteloos! Laat Moeder Overste nu ook maar de moed opbrengen voor een onderhoud onder vier ogen, maar nee hoor. Wel de “moed” om een kind te misbruiken, maar niet om het één op één face to face op te pakken…..Alleen al de schending van de privacy weerhoudt me het gesprek aan te gaan!
Guillaume

Guillaume zei op 26 september 2023 om 06:52 uur

O ja, dit nog: De Meldpuntfunctionaris adviseerde mij mijn emoties wat te laten zakken. Terwijl het juist gaat om het uiten van de tijdens het misbruik noodgedwongen moeten verdringen van emoties! Zou je niet verdrietig, wanhopig en boos worden, als vanuit de Misbruikende R.K.Kerk steeds weer getracht wordt de schuld te bagatelliseren, er aan te ontkomen, terwijl de betreffende Congregatie boetvaardigheid hoog in haar vaandel heeft staan?
Het is God geklaagd!
Guillaume

Guillaume zei op 26 september 2023 om 07:00 uur

Het zou Moeder Overste netjes staan, als ze nu uit haar zelf naar mij toe zou komen om haar excuses aan te bieden, in plaats van dat ik naar haar klooster dien te komen om onder toezicht van één of meer “pottenkijkers” mijn verdrongen emoties te uiten.
Alsof ik daartoe in staat zou zijn in zulk een onveilige controlerende sfeer…..

Guillaume zei op 26 september 2023 om 09:27 uur

Slotconclusie:
De R.K.Kerk doet alle mogelijke moeite om de emoties rond het misbruik zoveel mogelijk te onderdrukken, uit zelfzuchtig eigenbelang en om de onfeilbaarheid van het schijnheilige inhoudsloze instituut kost wat kost hoog te houden.
Gelijk de mij misbruikende forse non het uitdrukte: “Stel je niet aan, het was toch lekker!” Jawel!
Voor haar! Echter niet voor mij als achtjarig verkracht slachtoffer…..
Waarde(n)loos instituut.

Andre Daemen zei op 26 september 2023 om 11:57 uur

Neem van mij aan dat de schuldigen niets met de r.k kerk te maken heeft zoals u suggereert,ik weiger te geloven dat u al op deze jonge leeftijd misbruik ben geweest, alhoewel ik moet toegeven dat ik nog maar net aan toen ik veertien jaar was door een oude missie broeder ben gedwongen om mezelf geheel uit te kleden direct daarna kleedde hij mij in misdienaar kleding dan weet je niet wat je overkomt als je half gevangen zit in een toog en net zolang betast wordt tot je uiteindelijk gaat reageren middels schokkende bewegingen wat je uiteindelijk ontspant ben het met u eens dat je het nooit meer vergeet maar dat terzijde ik ben van mening dat u op deze leeftijd van acht jaar niet misbruikt ben geweest alleen al de reden wat u kenschetst kan gewoon niet

Guillaume zei op 26 september 2023 om 12:26 uur

Beste André Daemen,
U reageerde op de pagina van de paters. Daar werden weer ‘s alle berichten uitgewist.
Daarom hier mijn reactie op Uw bericht: “Jammer, dat U mij niet gelooft. Maar het is Uw mening en die mag U hebben. Ik zou alleen graag willen weten, waarom het niet kan volgens U. Was U erbij, toen het gebeurde? Ik kan U alleen maar met de hand op het hart verzekeren: HET WAS ZO!
Ik wens U alle goeds en sterkte met de verwerking van Uw verleden.
Met vriendelijke groet,
Guillaume.

Guillaume zei op 28 september 2023 om 02:28 uur

De Meldpuntfunctionaris Grensoverschrijdend Gedrag van de R.K. Kerk deelde me mee, dat sinds 2015 nagekomen meldingen, (meldingen, die langer dan twee jaar geleden hebben plaats gevonden),van seksueel misbruik door leden van de R.K.Kerk, alleen nog maar over misbruik van minderjarigen kunnen gaan.
Nu de publiciteit over het misbruik geluwd is, keert de Kerk zo snel mogelijk terug naar de oude (wan-)orde van de dag! Was de overheid en waren veel burgers überhaupt al tegen het terugdraaien en beperken van de tegemoetkomingen door de Kerk,
doet deze er nog een schepje bovenop, door zo ver mogelijk af te schalen en binnenkort wellicht
het hele misbruikverhaal helemaal af te sluiten. Dus pastoors, bisschoppen, dekens en kardinalen, ga gerust weer je gang,
wat misbruik van meerderjarigen betreft, “de jacht is weer vrij gegeven”! In de gewone maatschappij wordt elk grensoverschrijdend gedrag, zelfs als het alleen om onbetamelijke woorden gaat, streng bestraft, de Kerk plaatst zich daar gewetenloos boven, de gewetensvolle “herders”, die er ook in groten getale zijn, uiteraard uitgezonderd…..
Ik raad iedereen het boek van Henk Langenberg en Maarten van Laarhoven ,“In Gods naam”, aan,
dat een onthutsend beeld schept van de katholieke kerk en haar leiders. (Uitgeverij Carrera, Amsterdam 2011)
Seksueel misbruik, zowel van minder- als meerderjarigen, mag mijns inziens nooit “in de doofpot gestopt worden “, zoals de R.K.Kerk dat al sinds jaar en dag tracht te verheimelijken.

Rogier Clemens zei op 28 september 2023 om 06:55 uur

Bedenk er wel bij meneer Guillaume dat niet de r.k kerk verantwoordelijk is van de vele misstanden die er hebben plaatsgevonden maar wel degene die er hun werk deden zoals kosters en andere vrijwilligers die zich ten dienste stellen voor de kerk.Ik heb helaas ook met misbruik te maken gehad ik herken mezelf in het verhaal van de heer Deamen van de tijd dat ik misdienaar was het was toen een meneer die zich manifesteerde als zijnde koster iedereen keek tegen deze man op omdat hij veel voor de kerk deed maar inmiddels ben ik en de andere jongens als misdienaar gebruikt voor zijn perverse pedofilie.

Guillaume zei op 28 september 2023 om 09:42 uur

Beste Rogier Clemens,
Ik ben het met U eens, dat de daders van seksueel misbruik
zelf verantwoordelijk zijn voor hun misdaden. Echter de R.K. Kerk is mijns inziens mede verantwoordelijk, door een voedingsbodem te scheppen middels het absurde celibaat en het weren van vrouwen in de kerk.
Christus heeft deze vrouw onvriendelijke gang van zaken nimmer verkondigd. Sterker nog, hij had zelf een vriendin, een “vrouw van de straat” oftewel prostitué, Maria Magdalena!
De vrouw onvriendelijke hiërarchie in de Kerk hebben zijn opvolgers en zogenaamde “plaatsvervangers” bedacht om zoveel mogelijk macht voor de Heren Kardinalen, Bisschoppen, Dekens en de Paus te vergaren!
En het Vaticaan en haar onderdanen en volgelingen hebben door de eeuwen heen seksueel misbruik zoveel mogelijk ontkend en in de doofpot gestopt!! En denk ook eens aan de “Heksenverbrandingen” in de Middeleeuwen, waarin moedige vrouwen, die er een andere geloofsbeleving op na hielden, uit de weg geruimd werden! Daarmee de daders de hand boven het hoofd houdende en hun gang laten gaan. Als de publiciteit te groot dreigde te worden, werden ze alleen maar overgeplaatst, waardoor ze op de nieuwe plek op de oude misbruikende voet door konden gaan…..Bovendien werd misbruiken vaak met man en macht door de daders onder bedreiging het zwijgen opgelegd!
De R.K. Kerk is mijns inziens wel degelijk mede verantwoordelijk.
Ik wens U ook sterkte met de verwerking van Uw pijnlijke verleden.
Met vriendelijke groet,
Guillaume.”

Guillaume zei op 28 september 2023 om 09:53 uur

misbruiken = misbruikten

Margreet zei op 21 november 2023 om 08:50 uur

Ik zelf zat destijds ook bij nonnen “de goede herder” veel ellende gezien met verkapt misbruik bij meest verlegen meisjes.
Krengen van barmhartigheid heb ik weleens ervaren

Toos Verhoeven zei op 23 november 2023 om 09:43 uur

Nog steeds weer kom je dat machtsmisbruik van destijds tegen,ik heb zelf ook in een internaat gezeten noodgedwongen.

Guillaume zei op 28 februari 2024 om 05:35 uur

Beste Toos,
een jaar geleden meldde ik mijn misbruikt zijn door een forse non als tot dan toe goedlachse spontane jongen van acht jaren jong op dit forum. Ik trachtte via deze site in contact te komen met de Moeder Overste van de verantwoordelijke congregatie.
Dat lukte niet. Pas toen ik het misbruik had gemeld aan de Meldpuntfunctionaris Grensoverschrijdend Gedrag van de RK Kerk en deze het had doorgegeven aan Moeder Overste,
reageerde deze:”Het kan niet, dat er een jongen is misbruikt in mijn klooster.” Punt uit. Vervolgens belde ik haar, waarbij ze me verzocht naar haar toe te komen in het klooster. Ze zei niet gemotoriseerd te zijn om naar mij toe te komen. Ik stemde in eerste instantie toe. Echter naarmate de dag van het bezoek naderde, gierden de spanningen zozeer door mijn keel en darmen, dat ik er niet toe in staat was. Dat heb ik naar haar toe aangegeven. Ze bood niet aan, naar mij toe te willen komen.
Ik was met stomheid geslagen!
Want ze was wel kort daarvoor in staat geweest naar Brazilië te reizen. Dat had ze me meegedeeld,
omdat onze afspraak daardoor enkele weken op zich diende te wachten. Ik heb haar vervolgens het misbruik uitgebreid tot in de kleinste details op papier doen toekomen in vertrouwelijke brieven. Van haar kant nul reactie!
Zelfs foto’s van mezelf van voor en na het misbruik, die ik had bijgevoegd en terug wenste te ontvangen, stuurde ze niet retour.
Je had het over machtsmisbruik destijds, Toos. Er is in al die jaren
weinig aan veranderd. Zowel het Meldpunt Grensoverschrijdend Gedrag als de Moeder Overste
doen er nog steeds alles aan om het misbruik van tafel te vegen!
Door er niet of geïrriteerd op te reageren, als je te lang “door zeurt” of hun de waarheid onverhuld onder ogen schuift.
Het is God geklaagd!

Guillaume

Thijs de LeeuwBHIC zei op 5 maart 2024 om 13:08 uur

Beste Guillaume, veel dank voor dit bericht, goed dat je dit hier blijft delen. (Ik lees het allemaal nog steeds, maar volg het als gezegd meer op de achtergrond, om niet te 'storen' in de gesprekken die je hier met anderen hebt. Anderen die, in tegenstelling tot mij, wéten hoe dit voelt.) Zulke berichten maken me wel stil.. Toch een kort bericht dus.

Alle goeds gewenst Guillaume en graag tot ziens op deze site. Goed dat je en jullie je verhaal doen. Wie weet komt het toch nog eens tot een gesprek met die Moeder Overste? Je vraagt je toch af, waarom niet op je brief wordt gereageerd.

Hartelijke groet,

Guillaume zei op 5 maart 2024 om 13:35 uur

Dank je wel, Thijs.
Je bericht doet me goed!
Ik hoop ook, dat het van Moeder Overste uitgaand, uiteindelijk toch nog tot een bevredigende ontmoeting zal komen.
Zo niet, zal ik me er met pijn in het hart bij neer dienen te leggen en haar los laten.
Met groot respect voor jou als mooi mens met een warm
“Leeuwenhart”!

Guillaume

Guillaume zei op 20 maart 2024 om 09:01 uur

Omdat ik op de site van “Paters, fraters en nonnen” geen reactie kon geven op Jan H., doe ik het hier maar:

Beste Jan,
ik kan me helemaal vinden in je reactie. Het celibaat is inderdaad helemaal mislukt!
Het weren van de vrouw en homoseksualiteit door het Vaticaan, heeft geleid tot seksueel misbruik van vele jongeren en vrouwen in het geniep. En dat, terwijl Christus zelf, de eerste “Paus”, een vriendin had, Maria Magdalena!
De Pausen, die na hem kwamen als zijn opvolger en plaatsvervanger, hebben de vrouw eigenzinnig verdreven uit de R.K. Kerk om met louter mannelijke macht de alleenheerschappij over de kudde gelovigen te verkrijgen.
En wat M.D. betreft: Als het inderdaad zo is, wat je aangeeft,
dat hij of zij zelf misbruikt is,
en er liever niet meer aan herinnerd wil worden, kan ik me zijn of haar reactie nog wel enigszins voorstellen, ofschoon dat nog geen reden is om mijn oprechte medeleven met andere slachtoffers van seksueel misbruik te veroordelen.
Bedankt Jan!
Groetjes,
Guillaume.

Rina de Graaf zei op 7 mei 2024 om 15:17 uur

Het vertrouwen in nonnen is helemaal weg en als ik jullie berichten lees huil ik van binnen ik voel en ben nog altijd misdeeld durf ik te zeggen en ik niet alleen zie ik,of ik seksueel benadeeld ben dat laat ik in het midden maar feit is wel dat ik vroeger in operatie kleren wat toendertijd een luierbroek met hemd was ben betast todat er een hevige reactie kwam ze zeiden alsof ik een klein kind was dat het bij ieder meisje zo hoorde . totaal geen emoties en empathie hadden de nonnen voor ons,wie niet begrijpt wat ik bedoel heeft net als die nonnen een bord voor het hoofd.

Guillaume zei op 9 mei 2024 om 05:33 uur

Al die reacties van door nonnen en paters seksueel misbruikte mensen, ze zullen toch ook gelezen worden door Moeder-Oversten, Bischoppen en medewerk(st)ers van het Meldpunt Grensoverschrijdend Gedrag van de Rooms Katholieke Kerk. Waarom reageren ze als Verantwoordelijke Gezagsdragers niet op al deze schrijnende onthullingen?
Dat hoeft toch niet onder hun eigen naam.
Slachtoffers van seksueel misbruik schreeuwen en/of smeken om erkenning!

Irma zei op 10 mei 2024 om 13:12 uur

Nou en of zijn er in het verleden jongens en meisjes seksueel mishandeld omwille eigen belang
Vaak werd het gedaan op een manier dat niemand van de misdeelde dit ergens uit kon leggen zoals we vaak zien als zijnde medisch onderzoek.

Guillaume zei op 10 mei 2024 om 14:06 uur

Ja, Irma, en dan zeggen, dat het bij ieder meisje zo hoort! Dat heb ik een moeder zelfs tegen haar eigen, door haar man misbruikt kind, horen zeggen:
“Elk kind zou dat eens in het leven mee moeten maken, daar wordt het volwassen van!”
Onbegrijpelijk en mens onterend! Een kind een trauma bezorgen voor de rest van het leven! Die nonnen,en moeders, die zo iets uit zelfbevredigingslust doen en/of zeggen zijn niet goed wijs…..

Christien C. zei op 23 mei 2024 om 09:50 uur

Als ik dit zie dan denk ik hoe is het mogelijk dat er niet eerder aan de bel getrokken is,ik heb zelf ook bij nonnen in een internaat gezeten vroeger,dat ze mij voor hun lusten gebruikt hebben bereikte mij toen nog niet. Ze zeiden dan tegen me hoe veel aan energie ik over had wat mijn onrust veroorzaakte hierbij kreeg ik af en toe een luierbroek aan met een hemd en streek een non net zolang tot ik afscheiding had over dat luierbroekje heen,soms keken op afstand daar ook gedwongen naar,dan schaamde ik me heel erg dat ik ging schokken wat niet tegen te houden was zo gespannen ben ik geweest door het toedoen van dit.

Guillaume zei op 24 mei 2024 om 06:23 uur

Beste Christien,
Respect, dat je het alsnog geuit hebt! Dat die nonnen dit met U gedaan hebben, vind ik afschuwelijk! Nog wel met een meisje, met de naam Christien!
Waar de naam Christus in naar voren springt, met wie ze geen relatie, dus seks mochten bedrijven! Dat had bij hun toch al meteen een licht moeten doen opgaan, dat ze dit niet mochten en konden maken!
Gevoelloos, gewetenloos, tactloos om jonge mensen zo’n trauma voor hun verdere leven aan te doen! Des te erger vind ik het, dat niemand van de betreffende congregaties te reageert, om boete te doen of te trachten de slachtoffers een hart onder de riem te steken. Erkenning en excuses is het minste, wat ze zouden dienen op te brengen, in Godsnaam en in naam van de congregaties.Wanneer komen “
ZIJ EENS UIT DE KAST!?”

Guillaume zei op 24 mei 2024 om 07:29 uur

Ik wil er dit nog aan toevoegen:
Het gebeurde allemaal met voorbedachte rade met die luierbroekjes bij meisjes en het helemaal uitkleden bij jongens.
Geen plotselinge opwelling uit geslachtsdrift. Het was een bedacht vast patroon. Door zogenaamde “volwassen “ nonnen en priesters, die zich gedroegen als overjarige pubers!
Dat ze zich toch zelf bevredigen, in plaats van jongeren zo’n vreselijk trauma voor de rest van hun leven te bezorgen! Ja, dan zal hun reactie wel zijn: Zelfbevrediging mag niet van Rome en ons geloof. Wat is een grotere zonde, zelfbevrediging of je verlekkeren en bevredigen aan jongeren? En dat Rome dat verbod op zelfbevrediging en het celibaat eindelijk maar eens afschaft! De congregaties gedragen zich als kleine kinderen die bang zijn voor straf en in de hoek gezet worden! Angst voor besmetting van de congregaties en schade-claims.
Dus laten ze het geweten het onderspit delven. Doodzonde!
REAGEER, IN GODSNAAM?!

Annie Janssen zei op 24 mei 2024 om 11:13 uur

Goeie morgen.
Beste lieve Christien heel vervelend voor je dat je dit hebt moesten doorstaan als kind en dat het doorgaat in je leven probeer het om te zetten in je leven en vergeet die rot nonnen maar.
Zelf heb ik ook een internaat verleden omdat ik een bedplasser was zeiden die nonnen dat ik te druk was ik het hoofd,om rustig te worden had ik van tijd tot tijd deze beleving ook dan werd ik helemaal ontkleed en werd ik door een zuster met ziekenhuis kleren aangekleed dit was een incontinentiebroek met een lang hemd die ze met linten vast deden terwijl een zuster mij dan vasthield deed een andere zuster wat opgewarmde olie in die luierbroek en wreef er dan overheen net zolang er afscheiding kwam ik schaamde me dood daarvoor omdat ik dat niet tegen kon houden eveneens dat ik van die ongecontroleerde ging maken doordat ik ontspande degene die me vasthield zei dan zonder enige emotie dat dit nou eenmaal bij meisjes gewoon was.
Bedenk erbij dat je daar niet alleen voor staat denk ik het positieve en vergeet die rot nonnen ook al is dat moeilijk voor je.

T.S. zei op 30 mei 2024 om 12:04 uur

mijn naam is afgekort met initialen daar het voor mij persoonlijk erg moeilijk is dat ik hierop reageer,ik wil niet zeggen dat alle zusters zo zijn geweest op enkele na.Samen met mijn vriendin beide in de zeventig probeer ik ook mijn verhaal te doen. voor mij is de meest vervelende tijd van mijn leven in het internaat geweest een enkele keer ben ik met andere meisjes erbij getoucheerd tot ik vloeide met heftige spier ontlading daar het op een moment door ontspanning niet tegen te houden was daarbij was ik slechts gekleed met een wit doktershemd en een incontinentiebroek onderwijl ik vastgehouden werd door een zuster deed een tweede zuster het toucheren over die broek heen op het moment van het vloeien met de ontlading fluisterde de zuster me in de oren dat dit bij meisjes van mijn leeftijd erbij hoorde.

Guillaume zei op 30 mei 2024 om 12:21 uur

Beste T.S. Walgelijk, wat die nonnen met U gedaan hebben! En onbegrijpelijk, dat niemand van de betreffende Congregaties
op dit soort mensonterende berichten reageert.
U heeft wellicht gelijk, dat het merendeel van de zusters wel integer waren en zijn. Neemt niet weg, dat er, getuige de vele
trieste reacties veel onnodig leed is berokkend aan meisjes en jongens in hun beginnende puberteit. De congregaties dienen zich daarvoor te verantwoorden in plaats van zich laaghartig te verschuilen achter de Kloosterburen!

Guillaume zei op 30 mei 2024 om 12:23 uur

Kloosterburen = kloostermuren

Els zei op 6 juni 2024 om 10:21 uur

Nou ik ben wel wakker geschud afgelopen maandag van de dames die intern zaten bij de goede herder internaten,ondanks mijn hoge leeftijd van 74 jaar komen nog steeds weer die nare beelden voor hoe het voor mij was op kostschool.Af en toe moesten we op afstand toekijken dat ze met een overprikkeld meisje van ons leeftijd bezig waren die nonnen dat is misschien nog veel erger geweest omdat het voor het arme kind niet tegen te houden was wat ze doorgemaakt heeft,ook wij zijn eigenlijk door schaamte wijs geworden bij het besef dat de nonnen gemener waren dan wij dachten.Kortom krengen van barmhartigheid waren het achteraf.

Guillaume zei op 6 juni 2024 om 13:38 uur

Ja, Els, en daarbij komt ook nog, dat een aantal nonnen meisjes hun eigen braaksel lieten op eten. Barmhartigheid? Nee,
laaghartigheid. Ik heb dit van meerdere vrouwen in Uw leeftijd vernomen, in de tijd, dat ik als psychotherapeut meisjes ondersteunde. Wanneer komt er eindelijk ERKENNING van de misdaden tegen de menselijkheid door de betreffende congregaties?

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.