Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

Het Liefdegesticht Sint-Jozef in Megen

Kloosters

De dijkgraaf van Megen, Johannes van der Heyde en zijn vrouw vermaakten hun herenhuis op 20 februari 1920 aan de parochie om er een tehuis voor bejaarden in te vestigen. Het lukte pastoor Schellekens echter niet om zusters voor dit werk aan te trekken.

Megen, Klooster St.-Jozef, c. 1930. Foto: Collectie Franciscanessen van de H. Jozef Megen, Klooster St.-Jozef, 1933. Foto: Collectie Franciscanessen van de H. Jozef.

Bij zijn vertrek kwam de parochie onder het bestuur van de minderbroeders en de nieuwe pastoor, pater Nepomucenus de Graaf OFM, slaagde er wél in een congregatie voor dit liefdewerk te winnen, namelijk die van de Franciscanessen van Sint Jozef. Hun klooster in Megen werd op 9 juni 1926 opgericht. Doordat het huis sterk onderkomen was, kwamen de eerste zusters overigens pas in 1929. Ze hadden tot die tijd onderdak gekregen bij de clarissen.

Op 13 juli 1929 was het huis zover opgeknapt dat de kapel kon worden ingezegend. De zusters wilden al snel uitbreiden, maar het huis kwam pas in 1931 in het bezit van de congregatie. Architect L. Jansen uit Ravenstein ontwierp de nieuwbouw, die haaks op het oude huis kwam te staan. Toen de bouw in 1933 klaar was, moest het oude huis nog worden aangepast. In 1934 bouwde L. Jansen een tweede aanbouw voor de kleuterschool en de naaischool. Op 2 december 1961 werd de nieuwe kapel van architect H. Veldhoen uit Oss ingewijd.

De zusters verzorgden bejaarden tot in 1977 en daarnaast werkten ze in de wijkverpleging en het onderwijs. In 1977 ging het klooster over naar de stichting Huize De Maashorst, die het uitbreidde en renoveerde. De zusters betrokken in dat jaar een huis in de Engstraat. Ze verlieten Megen op 1 november 1990 en verkochten hun huis aan de Engstraat aan twee gezinnen.

Huize De Maashorst, gelegen op de hoek van de Clarastraat, zet de bejaardenzorg van de zusters voort. In 1993 werd in de voortuin van De Maashorst ter herinnering aan het werk van de zusters een beeld geplaatst van beeldhouwer Frans Goossens uit Heeswijk-Dinther. In 1997 zijn alle oude gebouwen afgebroken ten behoeve van aanleunwoningen.

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.