Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

Klooster de Goede Herder in Tilburg

Kloosters

Het kerkbestuur van de parochie Korvel wilde de boerderij Heilige Geest Armenhoeve op een perceel aan de Bredaseweg aankopen voor een filiaal van de Zusters van de Goede Herder uit Angers (Fr.). Op 28 oktober 1900 keurde de bisschop van ‘s-Hertogenbosch de aankoop goed.

Kapel van het klooster (BHIC, collectie Provincie Noord-Brabant)De aanvraag voor een klooster kwam van zuster Maria Angelica. De bouw begon in het voorjaar van 1901 naar plannen van Leo Goyarts, 4 juni 1902 kon het in gebruik worden genomen.

De instelling groeide en op 16 september 1921 werd vergunning verleend voor uitbreiding. Architect H. Kroes uit Amersfoort ontwierp een complex van gebouwen, waaronder een kapel, die 14 november 1923 kon worden ingewijd.

Wegens ruimtegebrek verhuisden de zusters in 1962 naar Someren.

Op verzoek van de voorzitter van de stichting Samivoz, die een groot aantal instituten en verpleeghuizen voor zwakzinnigen beheerde, namen twee zusters Franciscanessen van Oudenbosch en enkele lekenverzorgsters op 13 juni 1959 het werk aan het internaat voor imbeciele kinderen over. De zusters namen hun intrek in de voorzijde van het complex. Het groeide uit tot een groot instituut met dokters en verpleegsters en een opleiding tot ziekenverzorgsters. Aanvankelijk werd er gewerkt in het huis van 1923. 

Kloostergebouw in 1991 (BHIC, collectie Provincie Noord-Brabant) De communiteit is in 1977 opgeheven. In 1991 vertrok de laatste franciscanes, zuster Francesco, die er ook begonnen was.

Het gebouw is na 1991 voortdurend aangepast. Sinds de nieuwbouw rest alleen nog de kapel uit 1923.

Enigszins verscholen achter de nieuwbouw herinnert zij nog aan het oude klooster. De roosvensters bezitten het originele glas-in-lood en ook het schip heeft vensters met glas-in-lood. Op het terrein stond ook een voormalige bakkerij, uitgevoerd in baksteen.

Bron: J. Smits, Vademecum van religieuzen en hun kloosters in Noord-Brabant, Alphen a/d Maas, 2010

Foto's

  1. Kapel van het klooster (BHIC, collectie Provincie Noord-Brabant)
  2. Kloostergebouw in 1991 (BHIC, collectie Provincie Noord-Brabant)

 

44

Reacties (44)

Jo Keepers zei op 23 november 2018 om 15:09 uur

Ik heb gezien ,dat het verslag van het NRC Handelsblad ook bij het Bhic is opgeslagen.Ik sta daar met een lelijke foto afgebeeld.Ik heb daar niet mijn toestemming voor gegeven.Wilt U de foto a.u.b. verwijderen.

Lisette KuijperBHIC zei op 24 november 2018 om 07:57 uur

Beste Jo, zou je misschien aan kunnen geven waar je dit verslag uit het NRC Handelsblad op onze website bent tegengekomen?

Roel Orsel zei op 26 juli 2022 om 12:14 uur

Goedemiddag, waar zou ik kunnen vinden waar het klooster op de Bredaseweg 375 voor gebruikt werd rond 1930 ?

Marilou NillesenBHIC zei op 26 juli 2022 om 16:26 uur

Dag Roel, bedankt voor je berichtje. Check deze link eens, is dit wat je zoekt?
https://reliwiki.nl/index.php/Tilburg,_Bredaseweg_375_-_Kapel_Hooge_Veer

Norah zei op 26 juli 2022 om 17:03 uur

In het algemeen kwam het erop neer dat er meisjes in die jaren werden opgenomen die moeilijk opvoedbaar waren, soms was men ook ongehuwd moeder.
Mvg.

Marijke van Stralen zei op 25 februari 2023 om 07:13 uur

Laatse nieuws van deze internaten is dat er een negental oude bewoners alsnog de gang naar de rechtszaal doen

Norah zei op 25 februari 2023 om 16:56 uur

Wat is de reden hiervoor?

Norah zei op 25 februari 2023 om 20:00 uur

Laat maar Marijke, ik heb de bijzonderheden al gelezen.
Mvg.

Marion Dijkstra zei op 27 februari 2023 om 12:00 uur

Duivels verdienmodel mag je van spreken van dit internaat heb in de zestiger jaren drie jaar in Zoeterwoude gezeten en beslist geen fijne tijd geweest voor mij.

Annie Buis zei op 28 februari 2023 om 09:37 uur

Vreselijk moet dat zijn geweest voor degene die hier gezeten hebben!

Leo Willems zei op 2 maart 2023 om 12:54 uur

Goeie middag
Ik ben geboren in 1946 en ben hier in 1956 misdienaar geweest ongeveer vier jaar denk ik,was toen een afgeschermde wereld voor de jongens die hier kwamen zo kan ik mij nog herinneren dat we door de kloosterdeur naar de sacristie gingen en daar een witte boord omgedaan werd door een non voordat we de soutane met het superplie aantrokken ook waren er in vele maten zwarte pantoffels met kousen in de sacristie voor in de kapel.Soms zat iemand van ons de witte boord iets losser te maken omdat die erg knelde dan kreeg je een forse uitbrander na de dienst,bij erg warm weer met een korte broek aan werd gelijk afgestraft en dan moest je eerst een soort pijama aan die helemaal zwart was.

Annet van Kampen zei op 4 maart 2023 om 10:39 uur

Ik ben in de kooiwijk in Leiden geboren en vroeger verplicht geplaatst in zoeterwoude en heb er in de wasserij gewerkt,over de zware strijkbouten en de vieze lucht in de wasserij wil ik het niet over hebben ja ook dit strijken moest dwangmatig zeg maar.

Piet de Groot. zei op 26 maart 2023 om 13:13 uur

Mijn naam is Piet de Groot en ben geruime tijd in Zoeterwoude als toen twaalf jarige misdienaar en later ook acoliet geweest.
Ik kan nog goed voor mij halen dat de jongens absoluut geen contact mochten maken met de meisjes waarom dit was is voor mij altijd een raadsel gebleven,

Rina zei op 26 maart 2023 om 19:31 uur

Mijn dochter wees me hiernaar toe ze vond deze site per toeval.hoop maar dat ik duidelijk ben voor mij ook nieuw is dit.er waren ook jongens van buitenaf misdienaar.

Jan Venhorst zei op 29 maart 2023 om 07:50 uur

Wat ik mij hier als oud gediende van de rector als zijnde misdienaar en acoliet is als je vanaf je zestiende met een wit boordje moest dragen met een soutane en superplie.
Van misstanden of dat soort dingen heb ik nooit wat gemerkt weleens aangesproken werd je op je gedrag,zelf heb ik een keer een draai om de oren gehad omdat ik probeerde dat witte boordje wat losser te doen dat vergeet ik nooit meer dat de kapelzuster zo was nadien ben ik niet lang meer acoliet geweest!

Marjan van Diest zei op 31 maart 2023 om 10:36 uur

Als ik dit lees wat deze congregatie aangericht heeft kan ik daar nog steeds kotsmisselijk van worden,ik weet de namen niet van deze misdienaars maar het moet voor deze jongens net al wij geen fijne tijd geweest zijn,toen ik hier noodgedwongen werd geplaatst in 1958 was er een vroegmis en een avondmis om half zeven,natuurlijk hadden wij ook wel aandacht voor deze jongens kan mij ervan herinneren dat ze allemaal hetzelfde eruitzagen,zwarte toog met een superplie met zwarte kleding eronder en zwarte pantoffels hadden zie aan!

Christina zei op 2 april 2023 om 09:20 uur

Als ex pupil van de goede herder wil ik allen maar zeggen dat sommige nonnen de krengen van barmhartigheid waren en niet zoals we veel zien zusters van liefde!

Peter van dijk zei op 4 april 2023 om 06:42 uur

Dat er veel achter de coulissen is voorgevallen is duidelijk.
Niet allen in dit soort internaten maar ook in instellingen,ik lees hierboven van de heer Willems uit zijn tijd als misdienaar.
Ondanks mijn leeftijd nu 72 jaar kan ik hier nog emotioneel van zijn omdat dit nooit erkend is vroeger dat het mishandeling betrof en soms nog erger.
Net als zovelen r.k.jongens ben ik misdienaar geweest en herinner mij dit ook van de instelling waar ik misdienaar was heb veel moeten slikken als toen nog maar kind zijnde.

Henk Postma zei op 18 april 2023 om 07:38 uur

Meest bijzondere is wel geweest dat alleen de jongens in de kloosters mochten komen als misdienaar.In de tijd dat ik misdienaar was bij een soortgelijk internaat had je toegang naar de kapel via het klooster zo kon je als jongen geen contact krijgen met de aanwezige meisjes die inmiddels de kapel betraden.!

Nicole zei op 8 augustus 2023 om 12:28 uur

Ik ben er noodgedwongen geplaatst in de zestiger jaren,niks anders dan ellende gezien,als je maar een beetje verschilde van wat er verwacht werd van je als bevooroordeeld,er waren meisjes bij met autisme of andere aangeboren afwijkingen.

Thijs de LeeuwBHIC zei op 17 augustus 2023 om 11:39 uur

Dank voor je bericht, Nicole. Wat verdrietig om te lezen, wat je daar zo jong hebt moeten meemaken. Wel moedig dat je dan toch besluit om hier even te reageren. De dag dat je er weer weg mocht, kun je je die nog goed herinneren?

Anneke zei op 2 oktober 2023 om 09:21 uur

Ik vraag me af of er oud interne dames zijn van dit gesticht die nog de naam weet van de zuster die ons haar knipte,zo weet ik nog heel goed hoe zenuwachtig ik me maakte als zij achter me stond met een soort doktersjas en ik mijn armen daarvoor naar voren moest strekken voor de mouwen omdat je die witte jas achterstevoren aankreeg,ik heb het over 1956-1962

Marga Ditters. zei op 12 januari 2024 om 06:10 uur

Ik vind het moeilijk om te reageren maar omdat mijn dochter wil dat ik alsnog met haar hulp mijn verhaal moet doen.

Ik heb bij deze nonnen gezeten vanaf 1960,ik was een moeilijke puber en om me rustig te maken kreeg ik af en toe een wit hemd aan en een incontinentiebroekje waar een non dan wat warme olie in deed at heel prikkelend was en ze dan op wreef tot ik een seksueel hoogtepunt had.
Ik schaamde me dood omdat andere meisjes moesten toekijken.
Ik heb dat nooit iemand durven vertellen,maar vergeten doe je dat niet.

Norah zei op 12 januari 2024 om 12:41 uur

Dag Marga,

Heel moedig van je dat je dit na al die jaren hier verteld hebt! En... je hebt een hele lieve dochter die je aanspoorde om dat alsnog te doen.
Je gaat me erg aan het hart, maar je mag trots op jezelf zijn, en probeer die -rotnonnen- te vergeten. Ze zijn je gedachten niet waard!
Veel sterkte gewenst,
met hartelijke groeten

Marilou NillesenBHIC zei op 12 januari 2024 om 18:22 uur

Wat een ongelooflijke moed en kracht toon je hiermee, Marga. Ik sluit me helemaal aan bij de woorden van Norah, en wens je eveneens veel sterkte.

Marion van Spronsen zei op 18 januari 2024 om 12:05 uur

Beste Marga,ook voor mij is het erg moeilijk het volgende wat ik schrijf,ik heb ook bij deze nonnen gezeten die altijd wel iemand als slachtoffer zochten meest verschrikkelijke dingen gezien waar we gedwongen naar moesten kijken wat enorm flink dat dit hier uiteengezet is.

Petra Buschman zei op 27 januari 2024 om 11:16 uur

Goede dag Marga.per toeval uw vreselijke ervaringen gevonden.Zelf heb ik niet met misbruik te maken gehad maar wel gezien.
Wat ik daar van weet waren meest onhandelbare kinderen die weleens een hemd en een apart broekje aangedaan kregen door een zuster en wij er naar moesten kijken.ik wil nu niet verder mij uitlaten maar verschrikkelijk was het om te zien.

Hetty Post zei op 27 februari 2024 om 08:18 uur

Ik wil reageren op hetgeen Marga kennis geeft,wat dapper zeg dat dit ook eens duidelijk gemaakt is door jou,deze therapie is gewoon misbruik geweest toen ik daar zat van begin de zestiger jaren gebeurde dat al,in die tijd hebben ze dat ook bij mij gedaan ik was er doodsbang voor als ik ontkleed werd en een plastic broek aan kreeg en dan dat operatiehemd aan kreeg erna daarvoor moest ik beide armen stekken voor de mouwen dat hemd maakte ze dan op de rug vast met linten het was bedoeld dat hetgeen wat ze deden met je te verdoezelen.ergste vond ik nog dat daar sommige meisjes gedwongen zijn om erna te kijken,het is mij zegge en schrijven drie keer gebeurt de eerste keer ben ik zo gespannen geweest dat ik erna hevig stond te schokken ik schaamde me dood toen.
nadat ik die krengen van barmartigheid verliet had en heb ik nog steeds veel rancune haat en dat onrechtmatige gevoel van het machtmisbruik ervan overgehouden,ik wil de mede slachtoffers van de goede herder het beste toewensen.

Ria D. zei op 2 maart 2024 om 06:27 uur

Goede morgen ik las dit gisteren al en schrok hier zo erg van dat ik een slapeloze nacht heb gehad,ik weet dat er ernstige misdrijven zijn geweest in dit internaat dat ben ik niet vergeten het is al zoveel geschreven daar kan ik niets aanntoevoegen, positieve kanten waren er ook wat het mij uiteindelijk gebracht heeft maar sluit mijn ogen er niet voor.
Helaas heeft het zoveel indruk gemaakt dat er nog steeds oud interne zijn die het niet uit hun gedachten kunnen zetten,al ben ik ruim in de zeventig jaar en is het lang geleden vergeten kan ik het ook niet hoe ik lotgenoten zag met slechts een hemd en een incontinentie broekje aan ze waren dan klaar voor hun therapie om weer rustig te worden die therapie was misbruik ze zijn gewoon seksueel misbruikt een zuster wreef net zolang als nodig was over die broek heen tot er een reactie zichtbaar was en heel heftig overkwam, natuurlijk is dit niet meer te verkroppen voor de meeste van ons die betrokkenheid hiermee hebben gehad.

Irene Houthuijs zei op 7 maart 2024 om 14:36 uur

Beste lezers van deze website, De VPRO maakt een televisieserie over de meisjes van de Goede Herder. We lazen de verhalen op deze site, oa over seksueel misbruik, en we willen graag in contact komen met vrouwen die hierover willen praten. We snappen dat het misschien moeilijk voor u is. Maar het is wèl belangrijk. We zouden het zeer op prijs stellen wanneer u contact met ons zou willen opnemen. Via de mail: I.Houthuijs@vpro.nl of bel: 088- 2058 361. We garanderen u vertrouwelijkheid en dat niets van de door u verstrekte informatie wordt gepubliceerd zonder uw toestemming. Met vriendelijke groet, Irene Houthuijs

Mevrouw van der meer zei op 12 maart 2024 om 14:00 uur

Helaas vanwege mijn hoge leeftijd is dit voor mij onmogelijk om deel te nemen, hoe en wanneer is deze uitzending?

Irene Houthuijs zei op 13 maart 2024 om 10:44 uur

Beste mevrouw van der Meer,
Dank voor uw reactie. De serie zal op 3, 10, 17 en 24 juni op NPO 2 om 20.28u worden uitgezonden.
Wat jammer dat u niet wilt deel nemen, zou u misschien wel met mij willen bellen, voor achtergrondinformatie? 088- 2058 361.
Groet van Irene

Marga zei op 13 maart 2024 om 19:02 uur

Dag Ik ben Marga Ditters en reageerde op 12 februari ,ik ben van menig dat het veel te laat is met alle goede bedoelingen dan ook,ik kon nergens terecht als ik ook maar iets van misstanden wilde vertellen het is toen gelijk onderdrukt.
Inmiddels zit ik ook ruim in de zeventig jaar maar wil iedereen een warm hart toewensen die dit kunnen opbrengen,met vr.groet Marga.

britta Hosman zei op 14 maart 2024 om 16:00 uur

Beste Marga,
Dank voor uw reactie. Ik stuur u graag een uitgebreid en persoonlijk antwoord terug via mail via het forum.
Vriendelijke groet,
Britta Hosman

Tineke. zei op 25 maart 2024 om 07:07 uur

Naar mijn weten werden er in de tijd dat ik bij de goede herder zat medio zestiger jaren daar ook meisjes met leer en opvoedingsproblematiek opgenomen werden.
Ik herinner zover ik weet ervan dat sommige internen van tijd tot tijd therapie hadden om rustig te worden hierbij hadden ze een incontinentiebroek met een soort operatiehemd aan,heb die medische kleding regelmatig in de wasmand gevonden daar ik veelal in de wasserij werk gedaan heb.

Jan v.d Hulst zei op 30 maart 2024 om 09:39 uur

Plastic broekjes werden op katholieke instellingen gebruikt ook in België en Duitsland, jongens moesten zich uitkleden en kregen een plastic broekje aan en soms werd er lauwe olie in gespoten wat seksueel prikkelde ze moesten dan naast hun bed blijven staan tot ze het bijna niet meer hielden.dan mochten ze op een kussen "rijen" of een deken tot ze klaarkwamen.
Bij meisjes deden de nonnen dit ook maar in tegenstelling tot jongens jongens moesten ze zelf wrijven of deden de nonnen dit als doel om te gaan vloeien en klaar te komen,ze schaamde zich rot zowel de jongens als meisjes als er door interne meisje en jongens toegekeken werd,hier durfde nooit iemand die het overkomen is over te praten,ook na tientallen jaren niet.

Jan v.d Hulst zei op 30 maart 2024 om 09:42 uur

Plastic broekjes werden op katholieke instellingen gebruikt ook in België en Duitsland, jongens moesten zich uitkleden en kregen een plastic broekje aan en soms werd er lauwe olie in gespoten wat seksueel prikkelde ze moesten dan naast hun bed blijven staan tot ze het bijna niet meer hielden.dan mochten ze op een kussen "rijen" of een deken tot ze klaarkwamen.
Bij meisjes deden de nonnen dit ook maar in tegenstelling tot jongens jongens moesten ze zelf wrijven of deden de nonnen dit als doel om te gaan vloeien en klaar te komen,ze schaamde zich rot zowel de jongens als meisjes als er door interne meisje en jongens toegekeken werd,hier durfde nooit iemand die het overkomen is over te praten,ook na tientallen jaren niet.

Hetty Post zei op 1 april 2024 om 07:31 uur

Als het toegestaan is wil ik graag nog even op meneer van der Hulst reageren.ik reageerde op 27 februari,ik wil aangeven hoe duidelijk deze meneer dit uitlegt en hoe vreselijk dit was die therapie met deze methode.Het geeft ook hoe het was om celibatair te leven,als toen dertienjarige ben ik gewoon misbruikt geweest omwille enkele ontremde nonnen net als de meisjes die naar mij moesten kijken hoe en waarvoor ik moest vloeien wat af en toe heel heftig er aan toe ging tijdens de ontlading we zijn allemaal lotgenoten van elkaar,met dank aan jullie dit dit mogelijk maken,nog een fijne paasdag.

Ria zei op 1 april 2024 om 09:21 uur

Beste Hetty,wat dapper van jou dat je het naar de buitenwereld brengt,ik gaf ook al eerder een reactie van mijn verblijf bij de goede herder dit is op twee maart geweest.of het gisteren geweest is.

Truus Blom zei op 2 april 2024 om 15:12 uur

Omdat ik het vroeger moeilijk had in de omgang door mijn autisme werd ik uit nood bij de goede herder geplaatst heb daar verschrikkelijk lastige ervaring van overgehouden.af en toe nam een non me mee naar een aparte ruimte waar ik door ze uitgekleed ben en dan deden ze bij mij een operatie jasje aan met een soort luierbroek aan als ze daar een beetje olie in deden ging ik vloeien en moest me zelf wrijven en als ik zenuwachtig was kreeg ik een watje onder de neus wat naar aceton ruikte waar ik rustig van werd.

Joke Veenstra zei op 9 april 2024 om 10:38 uur

Beste.
Goeie morgen Truus probeer die rot nonnen te vergeten, weet dat het moeilijk is.

M.Aerts zei op 17 april 2024 om 07:43 uur

In het algemeen zijn er probleem meisjes geplaatst zij waren niet communicatief genoeg die zusters konden zo veel kanten uit met hen
Ook bij mij roept het weer wat op al heb ik elders in een internaat gezeten.

Annie bouwman zei op 20 april 2024 om 09:26 uur

Natuurlijk vreselijk van wat er gebeurt is destijds en door verjaring teniet gedaan,ik denk dat veel nonnen niet in de hemel zijn gekomen door dit.

Marian zei op 23 april 2024 om 02:50 uur

Het verhaal van Marga Ditters illustreert voortreffelijk wat er allemaal is gebeurt in instellingen.zelf had ik er ook mee te maken dan wel fysiek wat net zo erg is.

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.