Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

Paters van de HH. Harten in Bavel

Kloosters

In 1916 werd deze villa op Klein IJpelaar verkocht aan de Paters van de HH. Harten, die er hun klooster vestigden. Een uitbreiding volgde in 1926 toen er een gedeelte werd bijgebouwd, met op de begane grond de kapel.

Foto: G.J. Dukker, 2002. Bron: collectie RCE

Foto: G.J. Dukker, 2002. Bron: collectie RCE, nr. 343996



Het oude landhuis, gebouwd in 1866, werd ingeklemd tussen twee vleugels van het nieuwe klooster. Rond 1950 kwam er een derde verdieping op de villa, in de zestiger jaren vergrootte men de refter en werd een serre aangebouwd.

Architect A. Oomen realiseerde de derde aanbouw in 1989-1990, met een vierkante plattegrond. Daarin werd het kloosterbejaardenoord ondergebracht. Tevens voerde men toen enkele kleine verbouwingen en aanbouwen uit, waaronder een keuken en een wijziging van de raamindeling in de nieuwe etage.

Tusen 1990 en 2003 hadden de Zusters van de HH. Harten hier een crisisopvang.

In 2007 verhuisden de laatste paters naar Tilburg.

Foto: BHIC, collectie Provincie Noord-Brabant
Foto: BHIC, collectie Provincie Noord-Brabant


De trap naar de ingang van de villa in empirestijl wordt geflankeerd door opvallende, gietijzeren leeuwenfiguren. Op het platte dak staat een torentje. In 1990 werden de boogramen in de kloostergang vervangen en verdween het glas-in-lood.

De beelden van Maria met Kind en het H. Hartbeeld dateren van 1930. De gevel van de aanbouw heeft een gevelsteen met de HH. Harten in doornenkroon. In de parkachtige omgeving en het parkbos bevinden zich onder meer grote oude zomereiken en treurbeuken.

Bron:  Jan Smits, Vademecum van religieuzen en hun kloosters in Noord-Brabant. Alphen a/d Maas, 2010

 

43

Reacties (43)

Rini van de Geer-Joosten zei op 16 april 2018 om 11:23 uur

We hebben een spaarblikje waarop staat
'Steunt het missiewerk van de Paters der H.H.Harten. Ginneken.
Nu heb ik gezocht en ik kom wel Bavel tegen in combinatie met deze Paters maar niet Ginneken.
Graag zou ik hier meer over willen weten.
Bij voorbaat dank!
Groetjes, Rini

Rien Wols zei op 18 mei 2018 om 17:02 uur

Beste Rini,
De gemeente heette vroeger officieel Ginneken en Bavel (ook wel Ginneken c.a.)

Hans Hendriks zei op 20 mei 2018 om 20:31 uur

De paters Damianen hadden ook een eigen tijdschrift "De Zelateur"

Mariët BruggemanBHIC zei op 23 mei 2018 om 12:36 uur

Inderdaad Hans: Het Erfgoedcentrum Nederlands Kloosterleven heeft deze uitgaven in hun depots: https://www.archieven.nl/nl/zoeken?mivast=0&mizig=210&miadt=1212&miaet=…

Thea Röder zei op 1 december 2018 om 16:39 uur

Hallo , ik wilde ook wat weten over mijn oom broeder wendelines Piet Röder die in Brazilië in de missie 40 jaar gewerkt heeft , kunt u mij vertellen waar ik documenten kan vinden waar mijn oom gewerkt heeft in Brazilië! Mijn oom heeft nog tot aan zijn dood gewoond in het klooster Bavel H.Harten ! Ik hoop dat u mij kan helpen!

Mariët BruggemanBHIC zei op 4 december 2018 om 16:45 uur

Bedankt voor je reactie Thea, het archief van deze congregatie ligt bij het Erfgoedcentrum Nederlands Kloosterleven:
http://resources.huygens.knaw.nl/zendingoverzeesekerken/RepertoriumVanN…
Als je bij deze link kijkt kun je ook zien hoe je aan informatie uit dit archief kunt komen en wordt je verwezen naar de inventaris van dit archief.
Veel succes met je onderzoek.

Marjan de weijer zei op 24 september 2020 om 13:08 uur

Onze oom pater Theofiel de Weijer heeft jaren in Ginneke in het klooster geleefd. Hij redigeerde twee tijdschriftjes die bij ons gedrukt werden. Huwelijk en huisgezin en ? Wat later de Wij en de jij en ik werden. Teksten lezen en corrigeren voor ze naar de pers gingen. Intervieuws en gesprekken met en over de meest uiteenlopende mensen. Medebroeder pater Faustinus tekende het prachtige eerste godsdienstmateriaal voor flanelbord. Ook dat werd bij ons uitgegeven en ging naar veel katholieke scholen in binnen en buitenland. Ook en vooral naar de missie. Pater Faustines werd later pastoor in het Goffert. Mijn oom werkte voor de nieuwe linie. Hij is gestorven en begraven in Bavel. Mijn vraag is of de graven bij sluiting van dat klooster zijn geruimd of mee verhuisd? Wij hebben als kinderen hele goede herinneringen aan het klooster. Op de leeuwen klimmen voor de ingang, krijgertje in de hal rond dat enorm grote beeld. Zelfs de Sint kwam voor ons op bezoek. Naar de boerderij buurten bij broeder boer. De uitstalkasten vol geheimzinnige atributen meegebracht uit de missiegebieden en de bijbehorende verhalen. Mij oom heeft er altijd verdriet van gehad dat hij niet uitgezonden kon worden naar een missiegebied. Hij volgde zijn medebroeders vol belangstelling. Een blikje met bidprentjes van veel van zijn tijgenoten heb ik nog. Priesterwijdingen en overlijdens van medebroeders/priesters. Toen we niet zo lang geleden ter plekke zagen hoe het klooster er verlaten en bouwvallig bij lag achter hekken, het prachtige park aan het oog onttrokken kwamen deze herinneringen weer op .

Hans Hendriks zei op 24 september 2020 om 21:56 uur

Zover ik heb vernomen is de begraafplaats geruimd en ter beschikking gesteld aan de wetenschap . Heb dit vernomen via Omroep Brabant

Michael Nieraeth zei op 3 juni 2021 om 14:25 uur

Beste; ik zou graag wat meer info willen hebben van mijn overgrootoom van mijn moeders zijde. Ik weet niet of dit de juiste plek is om mijn vraag te stellen, maar ik probeer het maar even. Het betreft Age Meyer geboren op 19 sept 1893 te Lemmer, Friesland. Ik had toen ik jong was hem 1 keer ontmoet en dat was begin jaren 70. Ik zou graag willen weten waar en wanneer hij is overleden. Het is verder ook frappant dat hij de enige katholiek is binnen de (grote) de Boer familie. Ik hoop dat ik meer info van jullie kan krijgen. Alvast bedankt. Michael Nieraeth

Norah zei op 3 juni 2021 om 17:00 uur

test

Norah zei op 3 juni 2021 om 17:03 uur

Pater Age Meijer overleed te Rosmalen 07-02-1990. Verdere informatie mogelijk, zie bericht 04-12-2018(hiervoor) door mevr. Bruggeman.
Mvg.

Norah zei op 3 juni 2021 om 17:25 uur

De vader van Age Meijer was Johannes Meijer en deze was R.K., vandaar.
De moeder was Geertje de Boer en zij was van geloof N.H.
Zie www.allefriezen.nl > bevolkingsregister Lemsterland.
-Even de naam invoegen-

-men is in de familie heel oud geworden;)-

Norah zei op 3 juni 2021 om 20:09 uur

www.stadsarchief.breda.nl

Onder de naam Augustinus Meijer, doopnaam waarschijnlijk, is deze man 2 maal te vinden in de bevolkingsregisters Ginneken en Bavel.
Nadat hij in Berg en Terblijt(Zuid-Limburg) even verbleef, is hij op 05-07-1924 naar Sambong(Java) vertrokken > missiepost. Daarna vind ik niets meer terug.
Als het belangrijk voor je is, kun je ook altijd een persoonskaart van Age Meijer aanvragen bij het CBG in Den Haag.
Mvg.

Norah zei op 3 juni 2021 om 20:16 uur

In de beginjaren van zijn opleiding/studie heeft Age/Augustinus Meijer ook nog in Grave, en in Berkel-Enschot gewoond.
www.regionaalarchieftilburg.nl

Michael Nieraeth zei op 4 juni 2021 om 10:49 uur

Dank je wel Norah voor de uitvoerige info! Het Java verhaal komt bekend voor omdat zijn neef, mijn grootvader, de Boer hem daar ontmoet zou hebben. aangezien mijn grootvader en ik van de Indische de Boer-tak zijn. Mijn grootvader kon goed met zijn neef overweg ondanks het feit dat mijn grootvader een protestantse predikant in Indie was. Misschien wel dankzij en hadden ze diepgaande theologische gesprekken. Ook later in Holland bleven de contacten goed. En wat Rosmalen betreft, ik was volgens mij als kind ooit daar bij hem op bezoek geweest. Wij als kinderen vonden deze (overgroot/oudoom) een aardige en intrigerende man met zijn katholieke geloof en rituelen die wij als protestanten niet kennen.

Norah zei op 4 juni 2021 om 11:16 uur

Heel interessant, Michael, vooral dit in tegemoet komen van beide zo verschillende geloven, en dan zo lang geleden.
Mvg.

anjo willegers zei op 11 februari 2022 om 16:22 uur

goedendag,
ben een levensboek aan het maken en wilde over mijn jeugd het volgende vertellen; Ik heb, denk ik, eind 50, begin 60tiger jaren "De LiefdeKoning" jaren rondgebracht in Bergen op Zoom. Pater Johannes kwam die altijd brengen. Ik ben erg benieuwd of hij nog leeft en zo ja, zou ik graag in contact met komen.
een warme groet
Anjo Willegers

Thijs de LeeuwBHIC zei op 12 februari 2022 om 07:09 uur

Hallo Anjo, mogelijk kan de congregatie in kwestie hierbij helpen. Op hun website vind ik deze contactgegevens:

Paters van de Heilige Harten
Laan der Continenten 11
4847 DG Teteringen
Nederland
Contactpersoon: pater Jan Wouters
mail: woutersjan@me.com
Telefoon: + 31 - 58 79 064

Link: https://www.ssccpicpus.com/en/presence/_23

(Ik neem even aan dat je niet over zijn achternaam beschikt.)

Veel succes met je onderzoek!

anjo zei op 12 februari 2022 om 08:52 uur

Thijs,

Super, dank je wel!
ga er vandaag nog mee aan de slag

Anjo

Stefan Driessen zei op 19 mei 2022 om 22:41 uur

Mijn oom is uitgezonden geweest naar Portugal waar er ook een straat vernoemd is naar Jan Dekker. Zijn en vele graven zijn geruimd en herbegraven in Teteringen.
Voordat de paters zijn verhuisd ben ik er vaak geweest met mijn moeder (zus van Jan Dekker) en nu wijlen vader oud Priester van de heilige harten. Ben gelukkig ook in Mozambique geweest waar mijn vader gestationeerd was met Jef Martens en in Portugal waar mijn oom gestationeerd was. Een hoop respect meegekregen en een hoop bijgeleerd.

Marilou NillesenBHIC zei op 20 mei 2022 om 21:13 uur

Wat mooi verwoord, Stefan, en wat bijzonder dat je ook in Mozambique bent geweest! Wat is je daarvan het meest bijgebleven?

Stefan Driessen zei op 20 mei 2022 om 21:30 uur

Van Mozambique heb ik nog contact onderhouden met pater Jef Martens en Maria Alberto van Amai a pa panda. Nu voornamelijk haar dochters die zich ook nog inzetten voor de vrouwen van de vijzel.
Het graf van mevr Livingstone in Chupanga was medio 2001 overwoekerd en gebroken, is in 2006 geheel gerestaureerd.
De kerk van Chupanga was geheel leeg geroofd op de kerk klok na en het Maria beeld (heb overigens video materiaal!) De burger oorlog tussen Frelimo en Renamo is verschrikkelijk geweest. Het internaat dat mijn vader had gebouwd, waarbij hij met de lokale bevolking bakstenen heeft gebakken, alleen de muren stonden nog. Al het hout en metaal was weg geroofd.
Chupanga, inhaminga beurs Maputo sofala. We hebben aardig veel Kms gemaakt in drie weken tijd, dat ik de nodige posten en de toen nog aanwezige Nederlandse paters kon zien en spreken. Heb voor Pater Theo van Zoggel nog gitaar snaren na gezonden. Toen de tijd was Father Amus (iers meen ik) er en zuster Paula (achternaam ben ik helaas vergeten, zeer aardig Vlaamse zuster)
Ondanks de liefde van de mensen naar ons evenals de liefde van ons naar het volk en land was het pijnlijk. Pijnlijk om te zien hoe de mens elkander pijn doet, moord en uitbuit.
Deze reis is een van de redenen geweest na het overlijden van mijn vader om het watermerk van de sscc op mijn borst te laten tatoeëren.
Zo blijven de herinneringen aan Bavel, Valkenburg, Sint Oedenrode, Mozambique, Coimbra (Portugal) in leven!

Marilou NillesenBHIC zei op 20 mei 2022 om 22:02 uur

Nou Stefan, wat een indrukwekkende reactie! Ik kan me voorstellen dat dit allemaal een onuitwisbare indruk heeft gemaakt - en na de tatoeage is dat ook letterlijk zo.

Heel bijzonder om te lezen, en wat fijn dat je dat met ons deelt. Dank je wel.

ton baijens zei op 10 september 2023 om 13:06 uur

Ik zou graag wat meer willen weten over pater Fedelis van Wijnhoven (Sjeng) Hij was van ons een kennis die wij regelmatig bezochten in Bavel. Hij was ook de biechtvader van mijn tante. Een paar jaar geleden is hij overleden naar ik meen in Nuland.

Norah zei op 10 september 2023 om 17:17 uur

Pater Fidelis, oftewel Johannes Christianus Wijnhoven werd in Wanssum(L.), geboren op 17-12-1909 als zoon van Peter Johannes Wijnhoven(hoefsmid), en Anna Maria Agnes Wijers. Hij kwam uit een groot gezin.
Pater Fidelis overleed in Bavel 31-03-2005 op zeer hoge leeftijd. Hij ligt begraven op de begraafplaats Zuylen in Breda.
Op 09-09-1921 is hij vertrokken naar Simpelveld(kostschool?), naderhand naar Sint-Oedenrode.
Mvg.

Norah zei op 10 september 2023 om 19:57 uur

In "Torenklanken" 1990, nr. 2, een parochieblad, staat een interview met deze man, en daar komt ook zijn levensverhaal in voor.
U kunt dit online vinden.

ton baijens zei op 11 september 2023 om 11:51 uur

Dank voor uw bericht. Zijn er nog familieleden met wie ik contact kan opnemen?

Norah zei op 11 september 2023 om 12:29 uur

Die zullen er ongetwijfeld zijn. Pater Wijnhoven * 1909 kwam uit een gezin van tien kinderen, maar hoe kom je aan verwanten?
Misschien dat dit door iemand van de familie gelezen wordt...
Mvg.

Norah zei op 11 september 2023 om 12:42 uur

En voor het laatste kan men u ook helpen bij een plaatselijke heemkundevereniging.
In dit geval die van Meerlo-Wanssum >>>

https://rooynet.nl

ton baijens zei op 11 september 2023 om 15:50 uur

Ik heb inmiddels contact gezocht met Jo van Wijnbergen, de eigenaar van de stamboom van o.m. pater Fidelis en wacht op zijn bericht. Ik kom hierop dan terug.

Norah zei op 11 september 2023 om 17:03 uur

Stambomen via Geneanet zijn niet altijd even betrouwbaar.

Verder moet men rekening houden met de wet op de privacy; personalia zijn niet altijd openbaar. Ik vermoed dat het je gaat om kinderen/kleinkinderen van broers/zusters van pater Fidelis.
Sommigen kun je ook terug vinden bij www.wiewaswie.nl ,maar tot een zeker jaar.

Bill verhulst zei op 20 september 2023 om 16:18 uur

In de jarey 1985 tot 1990 heb ik gewerkt in mocambique! Daar de diverse paters meegemaakt o.a pater Jan die daar onnodig overleden is Een top pater en een fijne vriend! Jan was een geregeld e gast in mijn huis! Wij hebben de paters nog kunnen helpen aan een generator omdat om de havenklap de stroom uitviel ! Geweldig werk werd daar verricht door deze paters ! Hulde en ik
Heb fijne memoires! Bill Verhulst 81 jaar ex APC

Norah zei op 20 september 2023 om 16:40 uur

Waar was dit in Mozambique?

Stefan Driessen zei op 21 september 2023 om 19:50 uur

Hallo Bill,
Je naam komt me bekend voor !
Wijlen pater Sjef Martens heeft je naam wel een enkele keer laten vallen.
Was die generator niet in de kinta in Chupanga?
Mvg Stefan Driessen

Ton Baijens zei op 7 oktober 2023 om 15:35 uur

Ik krijg geen antwoord van Jo Wijnbergen.

Ton Baijens zei op 7 oktober 2023 om 15:37 uur

Jo van Wijnbergen reageert niet. Misschien inmiddels overleden?
Kunt u mij verder helpen wellicht?

Mvg Ton Baijens

Elma Veldboer-Beemsterboer zei op 17 maart 2024 om 09:28 uur

Goedemorgen,

Sinds een tiental jaren ben ik lekenvoorgangster. Ik doe dit vrijwilligerswerk met veel plezier. De appel valt niet ver van de boom. Mijn Oom Wim Rood , 27-02-1925, lid van de congregatie van de Heilige Harten is een voorbeeld voor me.
Ik zou zo graag zijn preken/overwegingen inzien. Mijn vraag is, zijn ze nog bewaard en is het mogelijk deze in te zien?
Hartelijke groeten,

Elma Veldboer-Beemsterboer.

Norah zei op 17 maart 2024 om 12:25 uur

Probeert u het hier eens bij >>>
www.erfgoedkloosterleven.nl

En de reactie van Thijs de Leeuw van 12-02-2022(zie hiervoor).
Mvg.

Hans Hendriks zei op 17 maart 2024 om 15:06 uur

De archieven van de meeste kloosters zij gecentraliseerd.
U kunt het beste contact opnemen met:
Het Erfgoedcentrum is gevestigd in Klooster Sint Agatha (gemeente Land van Cuijk) https://erfgoedkloosterleven.nl/

Ton Baijens zei op 17 maart 2024 om 15:33 uur

Ik heb nog een aantal iconen die Pater Fidelis zelf heeft gemaakt en geplakt op spaanplaat. Zonde om ze zomaar weg te doen. Weet u iemand die hier interesse voor heeft??

Vriendelijke groet, Ton Baijens

Norah zei op 17 maart 2024 om 19:51 uur

Zie: 12.25 u. dubbele response.

Peter mulder zei op 5 april 2024 om 19:24 uur

In het boven staande lees ik dat de. Zusters tussen 1990 en 2005 een crisis opvang op het boven staande adres hadden .Naar mijn mening doe je de paters veel tekort Zij waren het die een gebouw en manuren ter beschikking stelde in 1975 Het was geen. Gemakkelijke tijd zeker voor de paters die met hun open houding in het crisusopvang werkstonden ik denk dan aan Wim van pinkster Wim Bastiaaanse Michel Rademakers Jan Wouters Nog steeds heb ik respect voor hun inzet met vriendelijke groet Peter Mulder

Thijs de LeeuwBHIC zei op 9 april 2024 om 14:50 uur

Veel dank Peter voor deze bijdrage, en dat u zo ook de rol van de Paters van de H.H. Harten wat betreft crisisopvang onder de aandacht brengt. En dus al meerdere decennia eerder. U weet ook nog veel namen te noemen, waardoor ik mij nog afvroeg, of u zelf destijds bij deze opvang of op enigerlei wijze bij de paters en hun werk betrokken was? Ook over die opvang, zowel door de paters als zusters, is alle aanvullende informatie welkom. Hartelijke groet,

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.