Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

Weense Zusters in Helmond

Kloosters

De Weense Zusters kwamen in 1920 naar Helmond om het Wit-Gele Kruiswerk te organiseren. Dat vond plaats in enkele lokalen van de Sint-Jozefschool aan de Zuid Koninginnewal. Ze betrokken een klooster aan de Zuid Koninginnewal, dat daarvoor bewoond werd door de Broeders van Maastricht.

In 1937 gingen de zusters aan de Smalle Haven werken, waar op initiatief van het Wit-Gele Kruis door architect Cor Roffelsen een nieuwe behuizing was gebouwd. Ze werkten als verpleegsters en hadden een consultatiebureau voor zuigelingen. Het consultatiebureau bevond zich in het linkergedeelte. In het hogere hoofdgebouw waren administratie, bestuurskamer en magazijnen ondergebracht.

Foto: collectie Heemkundekring Helmont De rest van het pand was vanaf oktober 1938 in gebruik als klooster. Hier woonden en werkten de zusters tot 1956.

Het voormalige Wit-Gele Kruisgebouw kwam in gebruik bij de Sociaal Pedagogische Dienst en later was er de afdeling Cultuur van de gemeente Helmond gevestigd. Maar het kwam leeg te staan in 1980 en twee jaar later is het onder veel protest afgebroken. Daarmee verdween een stukje Helmond, waar veel inwoners over de drempel moeten zijn gekomen. Maar of ze zich dat nog herinneren...

Bron: J. Smits, Vademecum van religieuzen en hun kloosters in Noord-Brabant, Alphen aan de Maas, 2010

Foto: collectie Heemkundekring Helmont

13

Reacties (13)

Rini de Groot. zei op 18 september 2017 om 23:26 uur

Paul, toevallig kom ik bij dit verhaal en dacht is hier de verkeerde geplaatst.
Ik zag er het Raadhuis van Uden in, en ga de ansichtkaarten morgen doorkijken.
Vermoedelijk dezelfde architect.

Helena zei op 19 september 2017 om 00:39 uur

Rini, - zie hier link met o.a. naam architect: http://www.rhc-eindhoven.nl/artikel/289/Wit-Gele-Kruisgebouw
' De bouw van het pand was een echte Helmondse aangelegenheid: architect Cor Roffelsen ontwierp de gebouwen en aannemer Van Wetten zorgde voor de bouw'

..of men zich dat nog kan herinneren? Ja hoor, het gebouw wel. En waar het consultatiebureau gedeelte was.. [ dat was net om de hoek in de Parklaan waar nu het verkeer van hogergelegen raverse overheen raast] was ook het bureau voor tbc bestrijding (preventief onderzoek / doorlichting) tot begin jaren tachtig toe. In sommige beroepsgroepen moest men elk jaar (paar jaar?) een 'tbc-vrij verklaring' overleggen. Aspirant- emigranten hadden ook zo'n verklaring nodig. Daarvoor kon men in Peelland o.a. hier terecht.

Helena zei op 19 september 2017 om 00:40 uur

Parkweg (niet 'laan')

Helena zei op 19 september 2017 om 00:40 uur

..en Traverse

Mariët BruggemanBHIC zei op 19 september 2017 om 15:40 uur

Bedankt voor jullie reacties Rini en Helena, ik ben benieuwd of de architect van het Udense Raadhuis dezelfde is als van het Wit-Gele-Kruisgebouw in Uden.

Rini de Groot. zei op 19 september 2017 om 20:31 uur

Bij Uden in jaartallen lees ik: 1938. Aan de Markt verrijst een nieuw raadhuis naar ontwerp van architect C Roffelsen. Wanneer ik de ansichtkaart van (van Leer's fotodruking N.V.) bekijk zijn er weinig verschillen. Het gebouw is nog aanwezig alleen de vroegere Trouwzaal wordt nog voor hetzelfde doel gebruikt.

Mariët BruggemanBHIC zei op 20 september 2017 om 09:59 uur

@Rini, dat lijkt er inderdaad erg veel op, maar als je via google foto's opzoekt van het Udense raadhuis zie je dat het stuk wat uitsteekt beneden 2 ramen heeft en het Wit-Gele Kruisgebouw in Helmond 3 ramen. Maar ze lijken wel heel erg veel op elkaar!
https://www.google.nl/search?dcr=0&biw=1920&bih=982&tbm=isch&sa=1&q=raa…:

Gerard H.A.A. de Bie zei op 27 september 2017 om 23:28 uur

De trappen mis ik ook bij dat van Helmond. Andere wensen van opdrachtgever waarschijnlijk maar in ieder geval wel dezelfde architect.
Hetzelfde fenomeen ontdekte ik ook bij het klooster wat in Boekel begin jaren 70 is afgebroken daarvan staat nog een gelijkenis van in Nuenen ook van een zelfde architect

Lucien Van Snellenberg zei op 24 augustus 2020 om 18:33 uur

Aan dit gebouw aan de Smalle Have heb ik bijzondere herinneringen.
In het najaar van 1954 werd ik na een stevige verkoudheid door onze huisarts Oswald Bloemen door gestuurd naar het Consultatie bureau aan de Smalle Haven
Ik kwam daar bij Dr. Neefjes, arts
Een grote man in een witte jas in een donkere kamer
Met ontbloot bovenlijf moest ik achter een scherm gaan staan en opeens was de de kamer groen
Hij kon met de dit röntgenapparaat zoals dat toen hete mensen "doorlichten"
Na enig stilte kwam mijn moeder binnen en werd de conclusie getrokken: "Pleuritis"een ontsteking van de longen die alleen met rust kon genezen
De keus die mijn moeder kreeg voorgelegd was:
Het sanatorium Sint Jozefheil in Bakel of thuis plat in bed met het raam open voor een periode van zeker 6 maanden
Mijn moeder koos voor het laatste en heb bijna een half jaar thuis plat in bed gelegen.
Elke maand ging ik met een taxi naar de Smalle Haven om "doorgelicht" te worden en te zien of de conditie van mijn longen was verbeterd.
Gelukkig was er ook een laatste bezoek bij Dr. Neefjes die mij een hand gaf en zei:"Je bent beter Lucien je mag weer naar school en sporten"
In maart 1955 kon ik het pand verlaten met de wetenschap dat ik de 1e klas op de Canisius-school nog een keertje mocht overdoen.

Rini de Groot. zei op 24 augustus 2020 om 20:19 uur

Lucien.
Misschien de beste beslissing van je Moeder. Want wanneer je de reacties leest bij het verhaal: ‘Klooster in kindersanatorium Sint-Jozefheil’, wordt je niet goed van.
Een goed geheugen, vooral de groenkleurige kamer, (is nieuw voor me) vermoedelijk was men nog niet op de hoogte van de gevaren van de Röntgenstraling. Heb meer dan twintig jaar op de Röntgenafdeling van Philips Medical Systems in Best gewerkt. Zes maanden is lang maar je kon thuis, verwend worden door bezoekende vriendjes en van de maandelijkse taxirit.

P antonise zei op 11 maart 2022 om 14:35 uur

Kan mijn moeder daar geboren zijn in 1923. Ze woonde niet in Helmond maar in Reusel. Daarom ben ik benieuwd waarom oma in Helmond een kind heeft gekregen of...?

Norah zei op 11 maart 2022 om 16:58 uur

Ik ken niet de achtergrond van je moeder of je grootmoeder. Kan ze niet gewoon in het Helmondse ziekenhuis geboren zijn?

Helena zei op 11 maart 2022 om 21:46 uur

@ P Antonise, - dit gebouw van de Weense Zusters was er nog niet in 1923. Deze zusters zaten toen in een gebouw aan de Zuid Koninginnewal. Maar mocht je moeder in een ziekenhuis te Helmond geboren zijn dan zal dit het St. Antoniusgasthuis aan de Molenstraat te Helmond geweest kunnen zijn.
https://www.bhic.nl/ontdekken/verhalen/klooster-sint-antonius-van-padua…
Indien zo..en indien je moeder r.k. gedoopt werd ..dan kan het zijn dat ze in de kapel van dit zh gedoopt werd? Ofwel in de parochiekerk St Lambertus bijv.? Doopboeken van die jaren van Helmond niet online te vinden.

Maar kan het soms zijn dat je grootouders in die jaren enige tijd in Helmond verbleven, i.v.m. werk of bijv. bij familie of vrienden? Van een Waltherus van der Sande (sigarenmaker) en Petronella Peijs - beiden woonachtig te Reusel- werd in maart 1922 een levenloos kindje aangegeven te Helmond. Aangifte werd gedaan door de adjunct-commies ter secretarie te Helmond en de bevolkingscontroleur, beiden met naam genoteerd in de akte. Scan van deze aangifte online te vinden bij het RHCE. Zij stonden in die aangifte in maart 1922 genoteerd als wonende in Reusel. Zij waren op 18 jan 1922 te Reusel gehuwd. Het jaar erop, in 1923 >> zie via Delpher kranten archief >> https://www.delpher.nl/nl/kranten >> in de Bevolkingsregister opgaven van 9 t/m 15 november 1923 van Helmond > > een dochter (Adriana M. ) van ditzelfde paar geboren te Helmond. Scan van deze akte nog niet online i.v.m. privacy wetgeving. Maar vanaf volgend jaar is deze wel openbaar. Dan kun je precies lezen door wie de aangifte werd gedaan enz.

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.