Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

Vast decor

De Kersouwe, zo heet het openluchttheater van Heeswijk. Natuurtheater is een sympathiek klinkend alternatief voor deze theatervorm. In 1958 werd De Kersouwe voorzien van een vast decor. In het speelseizoen van 2008 kan dus het vijftigjarig bestaan worden gevierd van iets wat nog steeds uniek is.

Destijds was er kritiek op dit vaste decor. Openluchttoneel zou uitsluitend moeten worden gespeeld tussen bossen en struiken, zoals nog hier te zien is bij een uitvoering uit 1947.

Maar zo veel jaren later is het vaste decor het visitekaartje geworden van De Kersouwe, het natuurtheater dat in 1946 voor de eerste keer is bespeeld. Kersouwe betekent overigens madeliefje.

Het idee van een vast decor ontstond doordat de houten decors krakkemikkig waren en snel rot, of door een harde wind om konden vallen.

Het gemetselde decor stelt een romantisch kasteel voor. In de rechterflank zit een gedenksteen voor de stichter van het natuurtheater met de veelzeggende tekst: ‘Hier plantte Jan van Aspert zijn kersouwe’. Boven de poort zitten de familiewapens van de toenmalige bewoners van kasteel Heeswijk.

© Brabants Dagblad; Eerder gepubliceerd in Een Ons Brabant op 18 december 2007

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.