Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

De H. Antonius van Padua ('steentjeskerk') in Eindhoven

RK kerken

Eindhoven had drie Antonius van Paduakerken. Een ervan kreeg, door de keuze voor Kunrader steen in een grillig patroon, de bijnaam 'steentjeskerk'.

Deze katholieke kerk werd ontworpen door J.H.H. Groenendael, ingewijd in 1919 en onttrokken aan de eredienst in 1971. Daarna bood het voormalige godshuis en rijksmonument, van de jaren tachtig tot begin 21e eeuw, onderdak aan Museum Kempenland.

Een pastoor die de parochianen van toen zich nog wel zullen herinneren was A.D.M. Swagemakers. Hij kwam in 1953, op 46-jarige leeftijd naar de parochie. Die telde na de oorlog al snel meer dan 4000 zielen zo blijkt uit de Piusalmanak. Gelukkig kreeg hij hulp van kapelaans. In de jaren vijftig en zestig waren dat de priesters J.J. Simons en C.A. van Uden (hieronder de foto, waarschijnlijk op latere leeftijd toen hij het zelf tot pastoor had geschopt).

Deel hieronder jouw herinneringen aan het roomse leven van vroeger.


De Steentjeskerk (foto: Job van Nes)De steentjeskerk (foto: © Job van Nes, 2009. Bron: www.reliwiki.nl) Kapelaan C.A. van Uden (foto: collectie KDC)Kapelaan C.A. van Uden (foto: collectie Katholiek Documentatie Centrum, id.nr. AFBK-3a990)

 

 

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.