Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

Sint-Lambertusgesticht in Vlierden

Kloosters

Nadat vele congregaties zijn verzoek om zusters hadden afgewezen kreeg Pastoor Lambertus Lorskens tenslotte van de Zusters van de Choorstraat positief bericht.

Bron: collectie J. Smits
Foto: collectie J. Smits

Het kerkbestuur van de parochie Vlierden had architect J. Heijkants al opdracht gegeven een zusterhuis met school en gasthuis te ontwerpen. Het zou de naam van de pastoor krijgen.

De bouw begon in 1906. Op 24 september 1907 konden de zusters beginnen met een bewaarschool, een lagere school, met de bejaardenverzorging en ziekenverpleging. De communiteit is in 1953 opgeheven.

Het gebouw is sinds 1965 onder de naam Huize de Vliert in gebruik als dagbestedingscentrum van de Stichting ORO voor mensen met een verstandelijke beperking.

De eerste steen bij de voordeur vermeldt het bouwjaar 1906. Op een sokkel in de gevel staat een beeld van Sint Lambertus. Het gebouw maakte deel uit van een complex met pastorie en kerk.
Hoewel hert klooster al lang geleden gesloten is zijn hebben oudere inwoners van Vlierden er vast nog herinneringen aan. De zusters stonden immers midden in de Vlierdense samenleving. Naar die verhalen zijn wij benieuwd. Vertel ze op www.bhic.nl.

Bron: J. Smits, Vademecum van religieuzen en hun kloosters in Noord-Brabant, Alphen aan de Maas 2010

 

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.