Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

Sint-Jozefklooster in Bergen op Zoom

Kloosters

Pastoor A. van Eekelen van de O.L. Vrouw van Lourdesparochie vroeg het bestuur van de congregatie van de Zusters van Moerdijk een klooster te bouwen. In 1925 stemde het bestuur hiermee in. De zusters kwamen in april 1926, maar het klooster was pas gereed in 1927.

Foto: BHIC, collectie Provincie Noord-Brabant
Foto: BHIC, collectie Provincie Noord-Brabant

Architect was J.H.H. van Groenendael uit ‘s-Hertogenbosch. De bouw werd uitgevoerd in samenwerking met architect P. de Nijs uit Bergen op Zoom. Mogelijk was De Nijs aansprakelijk voor de scholen, de archieven zwijgen op dit punt. De samenwerking stond nogal eens onder druk.

De pastoor wilde zusters voor de kleuterschool, voor lager onderwijs aan meisjes en voor een naaischool. Tot wanneer ze in het onderwijs actief waren is iets, dat wij graag zouden weten.

In 1979 is besloten het klooster op te heffen. Het jaar daarop heeft de gemeente Bergen op Zoom het gebouw gekocht, het werd ingericht als wijkcentrum.

Bron: J. Smits, Vademecum van religieuzen en hun kloosters in Noord-Brabant, Alphen aan de Maas 2010

 

4

Reacties (4)

c.m.moerenhout zei op 13 november 2017 om 19:20 uur

Als ik dat zo bekijk heb ik daar op school gezeten. De school stond achter dit klooster. Ik heb er mijn hele lagere school op gezeten en in 1968 naar de LTS gegaan.

Annemarie van Geloven zei op 14 november 2017 om 09:15 uur

Hebt u nog mooie herinneringen aan die tijd?

Con zei op 14 november 2017 om 16:15 uur

Geachte Annemarie van Geloven.

Laat ik eerst zeggen dat het niet 1968 maar 1966 was.
Om op de vraag in te gaan.
Ik heb er geen trauma aan over gehouden of zo. Maar tegenwoordig hebben ze het allemaal over pesten op school, slaan op school enz. De broeders die toen les gaven hadden een lekkere touw om hun middel, en daar zaten knopen aan. En daar ben ik regelmatig mee geslagen.
Er was ook een leraar, ik zal zijn naam niet noemen (voor mij was het Pietje G, en was in derde klas), die net als mijn vader van klassieke muziek hield. Ze wisselde vaak hun gedachten daar over uit. Nu had die man over schoentje aan. Toen kon dat nog, stonden buiten. Als ik zag dat die schoentjes buiten stonden, liep ik met een grote boog om mijn ouderlijk huis heen.
Dus ik heb er absolute geen leuke herinneringen aan. Ik zat van de week op Internet om naar de Kerk van St. Jozef te bergen op Zoom te zoeken, toen ik deze info tegen kwam. Mijn vader is daar in die tijd ooit koster geweest. Vandaar ik het allemaal aan het zoeken was via Google enzo. Het verleden, zullen we maar zeggen.

Hopend heb ik je vraag beantwoord.
Met vriendelijke groet
Con Moerenhout

Annemarie van Geloven zei op 14 november 2017 om 16:49 uur

Dank dat u uw persoonlijke ervaringen hier deelt. Dit geeft een heel reëel beeld. Dat slaan met het touw met die knopen kende ik nog niet. Wel een flinke tik met een houten liniaal op je vingers.

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.