Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

Sint-Jozefgesticht in Hintham

Kloosters

Langs dit gebouw liep ik vroeger dagelijks naar de Sint-Annaschool in Hintham. De nonnen waren toen al lang vertrokken. Natuurlijk was ik mij in die tijd helemaal niet bewust van de geschiedenis ervan.

Hier was tussen 1910 en 1920 het jongenspensionaat Sint Antoine gevestigd. De kerkelijke overheid stelde echter niet veel prijs op het voortbestaan. Daar de koopprijs niet hoog was en Mgr. Pompen de koop aanraadde kocht moeder Simplicia van de Zusters van de Choorstraat het gebouw in december 1918 als rusthuis.

Foto: BHIC, collectie Provincie Noord-BrabantOp 28 september 1919 betrokken de oude en zieke zusters met hun verzorgsters het gebouw. In 1924 werden de huisjes naast het gesticht afgebroken en bouwde men een nieuwe bewaarschool.

De communiteit is in 1952 opgeheven en de zusters vertrokken naar Sint-Jozefoord in Nuland. Het oude huis kreeg een nieuwe bestemming als tehuis voor zwakzinnige voogdijmeisjes. Het voormalige gesticht werd later verbouwd tot woonhuis.

Het kloostercomplex bestond oorspronkelijk uit twee huizen. Het oudste werd in 1868 gebouwd, het tweede van omstreeks 1880. In de gevelsteen was de kloosternaam gehakt, maar die is later verwijderd. In de tuin stond een Lourdesgrot.

Bron: J. Smits, Vademecum van religieuzen en hun kloosters in Noord-Brabant, Alphen aan de Maas, 2010

Foto: BHIC, collectie Provincie Noord-Brabant

2

Reacties (2)

imke van dillen zei op 16 maart 2024 om 14:11 uur

Wij wonen sinds 2003 in dit huis. Ons huis heeft een bijzonder tuin helemaal omsloten door een bouwwerk (bouwjaar 1933) wat door de Congregratie DMJ is aangebouwd en werd gebruikt als “sanatorium” voor TBC lijdsters.

Na de verkoop in 1952 van DMJ aan RK Tehuis voor werkbehoevende en werkende meisjes van Kring Brabant van de RK Bond voor Kinderbescherming werd het paviljoen wederom gebruikt als “ziekenboeg” en werden oa hier ook de baby’s geboren van deze “gevallen” meisjes. Sint Jozefzorg.

Dit bijgebouw is momenteel in vervallen staat. We willen het gaan opknappen.
Een goed moment om verhalen te verzamelen van mensen die herinneringen hebben met het bouwwerk.

Zouden jullie mee willen helpen in deze oproep?
We hebben wel foto's van nu. Ter ondersteuning.

Marilou NillesenBHIC zei op 17 maart 2024 om 19:46 uur

Uiteraard Imke, wat een goed plan! We kunnen een berichtje op onze socials plaatsen; dat heeft net een iets groter bereik voor dit soort initiatieven. Lijkt je dat ook een goed idee?

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.