Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

Sint-Jozefgesticht in Hintham

Kloosters

Langs dit gebouw liep ik vroeger dagelijks naar de Sint-Annaschool in Hintham. De nonnen waren toen al lang vertrokken. Natuurlijk was ik mij in die tijd helemaal niet bewust van de geschiedenis ervan.

Hier was tussen 1910 en 1920 het jongenspensionaat Sint Antoine gevestigd. De kerkelijke overheid stelde echter niet veel prijs op het voortbestaan. Daar de koopprijs niet hoog was en Mgr. Pompen de koop aanraadde kocht moeder Simplicia van de Zusters van de Choorstraat het gebouw in december 1918 als rusthuis.

Foto: BHIC, collectie Provincie Noord-BrabantOp 28 september 1919 betrokken de oude en zieke zusters met hun verzorgsters het gebouw. In 1924 werden de huisjes naast het gesticht afgebroken en bouwde men een nieuwe bewaarschool.

De communiteit is in 1952 opgeheven en de zusters vertrokken naar Sint-Jozefoord in Nuland. Het oude huis kreeg een nieuwe bestemming als tehuis voor zwakzinnige voogdijmeisjes. Het voormalige gesticht werd later verbouwd tot woonhuis.

Het kloostercomplex bestond oorspronkelijk uit twee huizen. Het oudste werd in 1868 gebouwd, het tweede van omstreeks 1880. In de gevelsteen was de kloosternaam gehakt, maar die is later verwijderd. In de tuin stond een Lourdesgrot.

Bron: J. Smits, Vademecum van religieuzen en hun kloosters in Noord-Brabant, Alphen aan de Maas, 2010

Foto: BHIC, collectie Provincie Noord-Brabant

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.