Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

Sint-Jozefgesticht en klooster Sancta Maria in Deurne

Kloosters

Dit eerste succursaalhuis van de Franciscanessen van Veghel werd 13 mei 1856 gesticht op aandringen van pastoor Justinus de Louw. De zusters woonden aanvankelijk in de voormalige pastorie en van 1856 tot 1858 in het Schoolhuis aan de Schoolstraat.

In 1871 begonnen ze met het gasthuis Sancta Maria. In 1887 en in 1902 werden nieuwe scholen bijgebouwd en in 1912 kreeg de kapel een stenen altaar.

Sint-Jozefgesticht (Erfgoedcentrum Ned. Kloosterleven, collectie Beeldmateriaal Franciscanessen van Veghel)
Sint-Jozefgesticht (Erfgoedcentrum Ned. Kloosterleven, collectie Beeldmateriaal Franciscanessen van Veghel nr. 110010)

Het initiatief voor een nieuw gebouw lag bij pastoor Roes, die zijn kerkbestuur niet mee kon krijgen. Het ziekenhuis kwam pas tot stand toen de congregatie het gesticht in eigendom had overgenomen van het kerkbestuur. Algemeen overste moeder Isidora durfde de onderneming wel aan. Architect Schrakamp ontwierp in 1924 een ziekenhuis, scholen en een klooster met kapel. De zusters betrokken het nieuwe huis eind 1925. 

In 1954 werd een nieuwe mulo-school voor jongens en meisjes gebouwd. 

De zusters verlieten het klooster in 1969 en verplaatsten hun werkzaamheden naar het Sint Willibrordusziekenhuis. Daar werkten ze vanaf de oprichting van de Stichting Willibrord op 1 juli 1969 tot 1 oktober 1983. Ze waren opgesplitst in verschillende communiteiten met eigen taken, waarvoor diverse verbouwingen nodig waren. 

Het klooster Sancta Maria is in 1972 gesloopt, het terrein werd later een parkeerplaats. De zusters bleven verspreid over enkele huizen in Deurne wonen tot 1985.

Misschien ben je in het ziekenhuis verzorgd door de zusters, of heb je bij hen op school gezeten. Vertel dan je verhaal op deze website.

Bron: J. Smits, Vademecum van religieuzen en hun kloosters in Noord-Brabant, Alphen a/d Maas, 2010

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.