Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

Sint-Franciscusconvent te Valkenswaard

Kloosters

In de jaren 1960-1970 hadden de minderbroedersorden, franciscanen, kapucijnen en conventuelen, hun klassieke opleidingshuizen vanwege de geringe aanwas van nieuwe broeders, afgestoten. Toen er opnieuw enkele kandidaten kwamen, bleek samenwerking gewenst.

Het Sint-Franciscusconvent (collectie OFMCONV)
Het Sint-Franciscusconvent (collectie OFMCONV)


De Vlaamse franciscanen gingen vanaf 1987 samenwerken met de kapucijnen, vanaf 1992 sloten ook de franciscanen aan. Zo ontstond een samenwerkingsverband van alle minderbroeders kapucijnen en franciscanen in het Nederlandse taalgebied. Zij begonnen een gezamenlijke basisvorming van twee jaar voor nieuwe broeders.

De minderbroeders conventuelen begonnen in 1993 een fraterniteit in Valkenswaard om zich bij de kapucijnen in Eindhoven te kunnen aansluiten. In november 1993 betrok de nieuwe communiteit van Minderbroeders Conventuelen de voormalige dokterswoning, die naar een ontwerp van architect H. Bakkers gebouwd was in 1964. Van hier uit volgden zij de vorming.

De kapel (collectie OFMCONV)
De kapel (collectie OFMCONV)


Het huis, in een rijk beplante siertuin, is aangepast voor ouder wordende medebroeders. De wachtkamer werd kapel, de benedenruimten werden ingericht tot woon- en studeervertrekken.

Anno 2014 heeft dit kleinschalige convent niet meer de functie van vormingshuis. Gezien de gestegen leeftijd van medebroeders zijn de mogelijkheden te beperkt. Het is dan ook geen ‘aanloophuis’ om gasten te kunnen herbergen.

2

Reacties (2)

Jan van den Dungen zei op 28 mei 2023 om 10:38 uur

Na 30 jaar in Valkenswaard gevestigd te zijn in de voormalige huisartsenpraktijk van Jan van de Griendt aan de Kardinaal de Jonghstraat, vertrekt 1 juli de laatste bewoner, broeder Bert Tilmans -bijna 80- uit Geulle. Hij verhuist naar het huis voor ouder wordende religieuzen, huize Glorieux aan de gelijk genoemde laan in Eindhoven. En dit convent zal hierna door de orde worden verkocht.

Marilou NillesenBHIC zei op 28 mei 2023 om 12:28 uur

Toch weer een mijlpaal, Jan, heel fijn dat je dat hier meldt. Dan blijven we mooi bij, veel dank!

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.